Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златното сечение" на 2 март с Валерия Василева

Emergence Art Fest с послание за диалог от младите артисти във Варна

3
Художник: Ралица Секулидис
Снимка: Emergence Art Fest, Варна 2023

В предаването "Златното сечение" гостуват основателите и съорганизатори на най-новия фестивал във Варна - Emergence Art Fest. Домакин на младежкия форум от 2 до 5 март 2023 г. е Радио Варна.

Константин Златаров е от Варна. Завършва архитектура в Англия и в момента практикува в родния си град. Обича да рисува и да пътешества. Отскоро му идва идеята да организира фестивал на науките и изкуствата. Целта на фестивала е да даде платформа за изява на творци от различни сфери, които поради една или друга причина не са показали своите умения пред широката публика. За него организационната работа е тежка, но вдъхновяваща заради комбинацията от комуникация, аналитично мислене, логистика, дизайн.

Деница Балинова, израснала във Варна, на 18 заминава за Холандия, за да учи културология. След като завършва продължава странстването си в Лондон, където прекарва 2 години като барман. Впоследствие се връща в родния си град, защото не намира вече причина да e далеч от него. Тя вижда липсите и негативите на Варна като стимул за действие и промяна. Затова и започва да работи с Константин по Emergence Art Fest.

арх. Константин Златаров, Деница Балинова

Кои са митовете за поколението на днешните 25-30 годишни момичета и момчета, които трябва да преосмислим?

В предаването своите причини да участват в обществото на Emergence Art Fest и заявката си към публиката направиха и двама от младите артисти, които нямат още 30 години - музикант и художник, д-р Даниел Димитров и студентката по психология Ралица Секулидис.

Д-р Даниел Димитров, Ралица Секулидис

Даниел Димитров е лекар по професия, специализира анестезиология във Варна. В свободното си време се занимава със спелеология (към организацията за Пещерно спасяване), колоездене и музика. Даниел беше част от българския медицински спасителен екип, който беше изпратен в Турция след унищожителните земетресения през февруари 2023-та година. Даниел и двама негови приятели - юрист и IT специалист, тримата заедно са "Петрикор" - групата, в която свири на бас и е основен вокал, автор на текстовете и на музиката.

Ралица Секулидис прави своя професионален избор пред няколко години като предпочита пред Националната художествена академия, където е приета в специалност "Живопис", психологията и вече е студентка в четръвти курс. За Ралица изкуството е начин човек да достигне до най-дълбоките кътчета от същността си и да намери техния израз в реалния свят. Тя вярва, че чрез изживяването на този вътрешен процес на търсене, дълбаене и анализиране, хората имат възможност да се свържат помежду си и да не се чувстват напълно сами.  За Ралица изкуството е начин за сблъскване с вътрешни страхове и възможност за потенциализирането на тяхната сила. По този начин тя намира вдъхновение, което предава на света с посланието, че в тъмнината има красота и че нищо в един човек не е “зло”, “страшно” или “неморално”. “Картините, които съм подбрала за изложбата са от момент, в който бях духовно, емоционално и ментално изгубена - преоткривах себе си, рисувайки. Сблъсках се с доста страшни части от психиката си и постоянно изгубвах връзката между несъзнаваното и реалния свят. Потънах в море от страхове и бях напълно сама на дъното. Исках да го изобразя, защото знаех, че цялото изживяване има някакъв смисъл не само за мен, но и за нещо отвъд мен.” 

С младите артисти разговаря Валерия Василева. Фестивалът е отворен за варненци от всякакви възрасти и поколения, които обичат изкуството, и с вход свободен за всички събития.
Още за форума можете да прочетете тук.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По първи петли на 4 март с Ваня Славова

От сън спомени няма, както всички знаем, но понякога от хубави предавания остават приятни спомени. За тях можем да гарантираме. Защото и този понеделник в предаването ни няма да чуете нито един запис, правен по телефон, а телефонът, който водещата ще вдига, за да осъществява връзка с вас, е добре познат: 602-802 с код за Варна 052. За..

публикувано на 02.03.24 в 11:56
Chart

#755 ТОП 20 (01.03-08.03.2024)

публикувано на 01.03.24 в 18:36
Вода, Мартина Караиванова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 1 март със Светлана Вълкова

Оперетата „Българи от старо време“ - първа премиера за годината в Държавна опера – Варна Историкът и дългогодишен директор на Варненския архив, Борислав Дряновски - на 80 Иван Момчев представя новата си книга „Дълбоки знаци от премълчаваната летопис“ „Квадрати на зимата“ - изложба живопис на Мартина Караиванова Христо Стоянов..

публикувано на 01.03.24 в 13:00

С "Хоризонти" към все по-модерния Виетнам

Пътуваме към Виетнам, който все по-усилено се развива като туристическа дестинация. За модерните удобства и забавления в Хо Ши Мин, традициите в Ханой и атракциите по делтата на Меконг ни разказва опитният пътешественик и организатор на туристически пътувания Константин Занков. Слушайте "Хоризонти" с автор и водещ Иван Симеонов от 11 до 12 ч.

публикувано на 01.03.24 в 09:27

НОВИЯТ ДЕН на 1 март с Иван Барбов

Честита Баба Марта!   „Баба Марта бързала, мартенички вързала“. Побързайте и вие да превключите на честотите на Радио Варна, ако искате да започнете деня с усмивка. С добро настроение ще ви „закичи“ сутрешният екип в първото мартенско утро. Румени и засмени и с кафе заредени, Иван Барбов, Кремена Иванова и звукорежисьорът Недялко..

публикувано на 01.03.24 в 06:08

"На светло" на 29 февруари

Поредна сесия на местния общински съвет във Варна. След като стана ясно, че няма да се приема бюджета на Варна, бламиран при предишното заседание на съвета, какво остана в дневния ред ще научим от Валери Великов. Туризмът във фокуса на експертите от региона днес и през призмата на посе щението на министъра на туризма Зарица Динкова - репортаж на..

публикувано на 29.02.24 в 14:28
Варненският залив

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 29 февруари

Комисията за енергийно и водно регулиране публикува за обществено обсъждане промени в наредбата за ценообразуване на електроенергията. Причината е предстоящата либерализация на пазара на ток у нас. Разговор със Соня Кадиева, председател на Асоциация „Свободен енергиен пазар“; Варненският общински съвет заседава три дни от днес –..

публикувано на 29.02.24 в 05:51