Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старите, но златни рецепти от село Дюлино (ВИДЕО)

Чували ли сте за бурания, дренчен булгур, ишмерия каша или мамалай? А знаете ли какво представлява парената баница? Опитвали ли сте пържена туршия или булгуреник? Всички те са част от старите, но златни традиционни български рецепти от селата в региона на Бяла и Долни Чифлик.


Някои от най-старите рецепти са събрани в една малка, но изключително ценна книжка, която е озаглавена "Омая" и е част от инициативата „Черноморско кулинарно съседство“ на Асоциация „Био мрежа“. Председателят на асоциацията Янка Димитрова и Кристиана Казанджиева са обединили сили в каузата да помогнат на повече хора да се обърнат към здравословния начин на живот. А неизменна част от него, освен движението, е и хубавата храна. През годините те са организирали редица инициативи като фестивалите "България играе", "Рибка" и други, които се радват на огромен интерес.  През последните месеци, Янка Димитрова и Кристиана Казанджиева започват поредица от срещи с жителите на селата в Долни Чифлик и Бяла в търсене на стари традиционни български рецепти. Те посещават селата Господиново, Солник, Венелин, Попович, както и Дюлино.

Янка Димитрова и Кристиана Казанджиева ни вдъхновиха и ние да отидем и да се срещнем с част от прекрасните хора в селата от Бяла и Долни Чифлик, да се върнем към корените си и да разберем как са се хранили и готвили хората преди години.

Първата ни спирка с фоторепортера и оператор Румен Сарандев е село Дюлино, което се намира на около 50 километра от Варна, в Община Бяла. Малко селце, което е сгушено в подножието на Еминската планина. Оттук започва и Дюлинският проход. Облечени в традиционни ваяшки носии ни посрещнаха жените от фолклорния състав на читалището „Христо Ботев“. Усмихнати, ведри и заредени с шеги и хумор. С колегата Румен Сарандев онемяхме като видяхме голямата трапеза, която бяха подготвили. Тя беше отрупана с баници, питки, милинки, сладкиши и какви ли не вкусотии.

Ръководителят на групата Върба Гочева ни разказа, че по време на турското робство селото се е казвало Айваджък. Айва на турски означава дюля и оттам идва и сегашното му име.

Една от най-възрастните жени в селото баба Стойка беше приготвила традиционен за този край булгуреник или баница с булгур. Някои му казват и зелник с булгур.

"Едно време са се правили такива баници за празниците. На Ивановден като са къпели младоженците, са се събирали и са гледали коя булка е направила най-хубавата баница", разказа баба Стойка.

Важно условие зелникът с булгур да стане хубав е тестото да се разточи много тънко, а след това да се остави да "кабаряса", което означава да се надигне. Когато се изпече баницата се залива с гореща вода и сирене за да стане мека.

В село Дюлино се гордеят и с домашния червен пипер, който сами си приготвят. И на драго сърце ни споделиха рецептата.

Рецепта за домашен червен пипер:

Пиперът навремето се е правел от Караманджишки или Еркечки пипер. При този сорт пиперките са по-тънки и по-бързо се изсушават. Пиперът първо се нанизва, а след това се суши. След това ръчно се начуква на ситно в голяма чутура. Пресява се и след това се препича на слънце или на огън за да се стрие хубаво. Може да му се добави и малко олио. Една от тайните за добрия вкус на червения пипер в този регион е добавянето на тиквени семки или опукана царевица, с които става още по-вкусен и ароматен.

Този традиционен червен пипер е отлична подправка за много гозби, а жените от село Дюлино ни посъветваха да го пробваме поръсен върху филийка със свинска мас. Свинската мас е основна съставка в повечето ястия, които приготвят в селото.

"Навремето почти всяко семейство спазваше традицията да се коли прасе и да се произвеждат сланина, свинска мас, както и сушен бут", сподели най-възрастната жена в селото баба Иванка или както й казват баба Манка. Енергична и усмихната жена, за която изобщо не можеш да предположиш, че е на 92 години.

Баба Галя беше приготвила вкусни домашни милинки или както са ги наричали навремето "комачки".

Рецепта за дюлински "комачки":

В купа се смесват мая с топла вода, лъжичка захар и две лъжици брашно и се разбърква. Пресява се брашно, след което се прави кладенче и там се изсипва сместа с маята. Добавят се три лъжици олио и се меси тесто. Тестото се оставя да втаса за 1 час. След това с намазнени ръце се оформят топчета, които се нареждат в намазнена със свинска мас тавичка. Топките се натискат леко отгоре и се поръсват със сирене и отново втасва около час. Приготвяме си "излюк", което означава смес от едно разбито яйце с 2 лъжици масло, 2 лъжици брашно и чаша вода. С тази смес се намазват "комачките" и пак се оставят да втасат. После милинките се изпичат във фурната и стават истинска наслада за небцето.

С Румен Сарандев "включихме" и нашето небце, след като изключихме микрофоните и камерите и дегустирахме вкусотиите, които бяха приготвили жените от Дюлино. Освен с любов, всичко беше направено с домашни продукти. Предложиха ни и хубаво домашно вино, производство на кмета на селото Георги Василев. Но тъй като сме шофьори, отказахме. Оказа се, че 92-годишната баба Иванка си приготвя и домашна дюленска мента. Смесва се домашна ракия с лукчета и се добавя екстракт от мента за цвят. За кураж и отскок, тя и останалите жени от читалището удряли по една глътка преди всяко участие на конкурси и фолклорни фестивали, от които имат и немалко награди. И как няма, като пеят прекрасно. Затова и ни изпратиха с песен.

Тръгнахме си от село Дюлино освен с няколко килограма по-тежки, но и обогатени с нови знания за старите български рецепти. Стари, но златни. А ние с Румен Сарандев ще продължим да ги търсим и в други села в региона.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 1 май с Иван Барбов

Който си обича работата си я започва отрано, гласи мъдрост с неизвестен автор. И тъй като сутрешният екип на Радио Варна си обича работата, ви очакваме още от 6.00 часа на любимите честоти в Деня на труда. Иван Барбов, Галена Ковчазова и звукорежисьорът Иван Тасев ще се потрудят за вашето добро настроение и усмивки. Сутрешната ефирна..

публикувано на 01.05.24 в 06:29

НА СВЕТЛО на 30 април с Мариела Димитрова

Инженерни и хуманитарни специалности се преподават на френски език в български университети, свъзможност за френска диплома . Това е възможно нлагодарение на дъгогодишно партньорсто между университети от България, Франция и Белгия. Това популяризира кампания на сред гимнаьиите с изучаване на френски език. Програмата дава чъзможности за стажове,..

публикувано на 30.04.24 в 13:38

На 29 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 29 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE). Представяне на група ZIMA и дебюта на NÖDTVEIDT "From Shadow to Dark Light" – разговор с Вероника Велева (БАЛКАНДЖИ) и Николай Велев (INSPELL, MALTWORM). Николай Попов за завръщането на ОБРАТЕН ЕФЕКТ и шоуто като съпорт на PERO..

публикувано на 29.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

"На светло" в понеделник, 29 април

Доброволците от Гората.бг правят поредна кампания, с фокус възрастни хора в бедни села, домове за стари хора, център за домашно насилие, психично болни хора, майки и деца, настанени в други места, както и многодетни семейства. Инициативата е за дарение на над 10 000 яйца и 2 000 козунака; Рубрика по Проект на БНР „Европа – ново поколение“;..

публикувано на 29.04.24 в 13:42

НОВИЯТ ДЕН на 29 април с Мариела Димитрова

Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича "Велика" или "Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Църквата учи само чрез делото на Христос, само чрез написаното в Светото Евангелие, напомня ни днес отец Василий Шаган от храма "Св. Архангел Михаил" във Варна.  Ще го чуем в 6.40 часа...

публикувано на 29.04.24 в 06:06
Chart

#761 ТОП 20 (26.04-10.05.2024)

публикувано на 26.04.24 в 19:15

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28