Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е историята на първите грамофонни плочи, записани във Варна и кой е Стоян Бешков?

Ценно дарение получи Музеят за нова история на Варна.

Проф. Венко Бешков, внук на Стоян Анастасов Бешков - дългогодишен учител по музика във варненската мъжка гимназия „Фердинанд I”, дари четири оригиналните грамофонни плочи, на които са записани вокални изпълнения на неговия дядо.

Записът е направен през 1906 година във Варна от германската фирма „Одеон Рекърдс“ и е първият подобен в морския град.

С проф. Венко Божков разговаря Светлана Вълкова:

Разкажете ни първо за своя дядо.

Моят дядо, Стоян Бешков, е родом от Свищов. Заминава след завършването на гимназията в Одеса, Русия, където учи оперно пеене. След това решава да стане учител по музика във Варна, с което избира скромния път на учител по музика в България, вместо кариера на тенор във Виена. Тук като учител преподава музика и руски език в Мъжката гимназия. Бил е много строг с учениците си. Имайте предвид, че боят тогава не е бил забранен, бил е възпитателно средство. Когато е минавал по улицата, са казвали: "Бешков иде!". Имал е авторитет, и то не само заради боя. (усмихва се). Имал е авторитет, бил е с чувство за хумор, с поведение и нравственост за пример. Той е създател на черковни ученически хорове във Варна и се е занимавал с това през цялото си свободно време. Създал е семейство - има 4 деца. Оставя един нравствен пример за всичките си потомци.

Вашият дядо е автор на музиката на първата приспивна песен след Освобождението.

Да, казва се "При люлката". Дядо ми отдава целите си сили и възможности в полза на България. Когато вече на стари години неговите синове са го питали дали не съжалява, че е избрал този път, той е казал, че в никакъв случай не съжалява.

А Вие имате ли лични спомени с него?

Не. Той е починал през 1930 г., а аз съм роден през 1946 г.

Разкажете ни за дарението.

Това са четири грамофонни плочи, записани през 1906 г. Те са изцяло с негови изпълнения, както и на негова музика. Това са народни песни, авторска композиция - песента по стихотворението на Ботев за обесването на Васил Левски, песни на Добри Христов, както и руски романси. Решихме със сестра ми, че е най-добре те да бъдат във варненския музей, вместо да се загубят някъде, след като ние си отидем. Даряваме на музея и песнопойка с песни по стихотворенията на Ботев и Вазов. Това са битови писмени неща, които са добре дошли за един музеен работник, който да се рови в тях. Имам още неща в София - ще обсъдим какво още би било интересно.
Дарявате и учителския му бележник.

Да, това е тефтерчето, където е писал оценките на своите ученици.

Искам да спомена и малко за делото на моя баща - инж. Николай Бешков, който е написал история за електрификацията на Варна, както и за чичо си, акад. Анастас Бешков, географ, под чиято инициатива и предложение се изгради пристанището Варна-Запад. Това са примери за мен - дядо ми, баща ми и този мой чичо, че човек трябва да бъде почтен, полезен и добър, колкото може!


За стойността на дарението Светлана Вълкова разговаря и с уредника в Музея за Нова история на Варна Тео Роков.

Разбрахме, че дарението е на плочи, записани през 1906 г. във Варна. Звукозаписната история на България обаче започва малко по-рано.

Да, сведенията, с които разполагаме, са от периодичния печат, от началото на 20. век. Започва с реклами на грамофонни апарати и плочи - за времето тогава да се купят грамофонни плочи е било някакъв лукс. В момента всичко е достъпно. Първите записи на грамофон в България са през 1904 г на Димитър Попиванов, който по онова време е бил учител по музика в София. По-късно става оперен певец, един от основателите на Софийската опера и Музикалната академия. Песента е "Майка Стояна люляла" - един запис на френската компания "Пате" (апаратите, които са продавали, са ги наричали "Патефони"). Вторият известен запис в България е от 1906 г., направен е в Пловдив. Записан е от Александър Краев, изпълнение на възрожденски песни. В края на август 1906 г. представители на немската компания  "Одеон Рекърдс" записват местния учител Стоян Анастасов Бешков - създател на Хора на момчетата от Мъжката гимназия. По-късно Бешков е създал Хора към Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. Той написва три известни сборника с ноти - песни, някои от които и днес се пускат по Българското национално радио. На дарените плочи той записва солово изпълнение в акомпанимент на клавирен инструмент (пиано). Тези плочи са едни от първите в страната, в които има запис на музикален инструмент. А друг любопитен факт е, че те са двустранни - първите двустранни плочи у нас са записани във Варна.
В какво състояние са плочите?

Те не са от виниловите плочи, при всяко просвирване релефът им се изтърква и няма да се просвирват. Видимо е как, като се придвижва стоманената игла, се изглажда релефът. Тези плочи са били с ограничено време на употреба - ще разчитаме на дигиталния запис, трябва изчистване на фона, леко е глух, но това е духът на времето! Няма как да е стерилно! Чува се специфичното пукане на плочата - така се пренасяме в начелото на 20. век и се усеща музикалният дух във Варна!



По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Тома Белев

Тома Белев: ГЕРБ и ДПС правят нов опит за премахнат обжалването на втора инстанция по дела, свързани с ОВОС

Липсата на кворум вчера провали гласуването на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Те са внесени от депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов и целят премахване на възможността за обжалване на втора инстанция по дела, свързани с оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологична..

публикувано на 16.08.24 в 06:38

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден.  Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица , за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита..

публикувано на 15.08.24 в 13:43

Kап. II ранг Николай Данаилов: Ще работя още по-упорито за това Варна да се устрои като един международен морски център

Тази вечер на официална церемония със званието "почетен гражданин" на Варна ще бъде удостоен  кап.  II ранг Николай Данаилов , първият командир на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Под негово командване корабът завършва успешно два полярни плавания до Антарктида, в рамките, на които освен научноизследователска дейност, екипажите..

публикувано на 15.08.24 в 11:11

Сия Папазова: Уча моите млади хора чрез словото да внушават високи идеи и добри дела

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова е удостоена със званието "Почетен гражданин на Варна". Тя е виден общественик, който има огромни заслуги за развитието на културния живот във Варна. Носител е на няколко награди „Варна“ през годините, драматург, театрален педагог. Високият знак..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH): DEATH напълно осъзнато търсеха прогреса

Интервю с Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH) LEFT TO DIE e супер група – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. Съставът на LEFT TO DIE е Matt Harvey от EXHUMED, Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да (GRUESOME, KILL DIVISION, MALEVOLENT CREATION), Rick..

публикувано на 14.08.24 в 08:00

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00