Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На село в Храброво

Храброво е село, което е известно най-вече с личностите, произлезли от там.

Селото, което е дало на България видни учени, общественици и професори, сред които са дългогодишният ректор в Икономически университет-Варна Кальо Донев и аграрният икономист Панайот Щерев.

Старото име на селото е Хамзалар.

Миналото за селото се е съхранило в преданията на местните хора.

Има хипотези, че в началото на 19-ти век в подножието на Добруджанското плато – там, където започва баирът, спускащ се към Батовската долина, е съществувало турското село Керез орман /черешова гора/, вероятно наречено така заради изобилието от диви череши.

С разрастването на населеното място се е появила нуждата от обширни пасища, за да се изхранва добитъкът на турските скотовъдци.

Най-вероятно това е принудило братята Хамза и Али да се преселят в равнината.

Те построили чифлик в южната част на днешното село Храброво.

Така било основано селището Хамзалар, което е преименувано на Храброво в средата на 20 век.

В местността Отлу бурун, югоизточно от Храброво, е съществувало тракийско скално светилище, което датира от края на късната бронзова епоха. Предполага се, че в светилището е практикуван култът към Слънцето.

Днес хората в селото са към 60 души, през лятото към тях се присъединяват и неколцина чужденци, предимно англичани.

Репортерът ни Ваня Славова разговаря с кметския наместник Йордан Коев:


Край селото има 15 ветрогенератора. Заради вибрациите и облъчванията от тях немски жители, въпреки интереса към имот в селото, се отказват да купуват.

Впечатление в Храброво прави новият храм.

Всички са християни в селото. Има само двама роми и десет семейства копанари.

Както е характерно за много от селата спомените за миналото са повече и по-разнообразни в сравнение с притихналия живот сега:


Чисто, спретнато и мъничко е това населено място.

Хората, които са останали в него, са приветливи и ме посрещат сърдечно.

Запознайте се и вие с Борянка Стефанова:

Борянка се чувства спокойно в Храброво, където животът тече без стрес, по природните закони и в цикличност, която е лишена от напрежението на градската обстановка.
Хората на село са свикнали да работят и работата не им тежи.
Земеделската кооперация в Храброво съществува и крепи поминъка на селото.

Симеон Донев е председателят на кооперацията.

На 78 години е, а трудовият му стаж е 65 години, в земеделското стопанство, без ден прекъсване. Въпреки че е работил и административна работа, бил е кмет на Балчик преди години.

Нека чуем неговата философия за живота и работата:

Към земята трябва човек да изпитва любов и отдаденост, твърди Симеон Донев.
Той лично не се откъсва от нея и от работата. Ежедневно.
По публикацията работи: Ваня Славова
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 26 май с Иван Барбов

Морето още не става за къпане, затова ви каним да прекрарате слънчевият петъчен следобед на честотите на Радио Варна. Заедно с Иван Барбов, Нина Милошевич и звукорежисьора Добромир Мързов ще се "окъпем" ефирно в морето от интересни теми и събития от деня, актуалните новини и хубвата музика, подготвена от музикалния редактор Димитър Димитров. Няколко..

публикувано на 26.05.23 в 14:05
Chart

#720 ТОП 20 (26.05-02.06.2023)

публикувано на 26.05.23 в 10:22

С "Хоризонти" към местата на Св. Св. Кирил и Методий в Рим

В предаването за туриъм и приключения днес се пренасяме в Рим за един специален за българи и изобщо славяни маршрут. Ще посетим най-важните места свързани с делото и живота на светите братя Кирил и Методий. Векове назад ни връща Катерина Георгиева, която живее дълги години в италианската столица и поддържа свой канал за историята и забележителностите на..

публикувано на 26.05.23 в 09:51

НОВИЯТ ДЕН на 26 май с Мариела Димитрова

Варненци живеещи в Гръцката махала изразиха възмущението си, че ремонтът, който се извършва в момента на тротоара пред кооперацията им, ще доведе до сериозни проблеми – наводняване на мазите на кооперацията им и подкопаване на основите на цялата сграда. Подадоха сигнал в Радио Варна с надежда да им бъде обърнато внимание от общината, към която..

публикувано на 26.05.23 в 06:15

"На светло" на 25 май

Акцентите в програмата на следобедното предаване "На светло" Как се прави енергийна ефективност на сгради - репортаж на Даниела Стойнова. Подписка в защита на дърветата в пешеходната централна зона на Добрич внасят днес в местната администрация Гражданската инициатива „Да спасим от изсичане –„подмяна” живите дървета в центъра на град Добрич“. За нея..

публикувано на 25.05.23 в 13:29

НОВИЯТ ДЕН на 25 май

Традиционно в началото на юни очакваме първата поява на български череши на пазара. Какви са цените в момента по пазарите във Варна и с колко ще се забави появата им ще научим от репортерската проверка на Иван Барбов; Репортаж на Даниела Стойнова от варненската местност "Пчелина", където сагата с водата продължава; Проблемът с пластмасата и..

публикувано на 25.05.23 в 05:51
Варна, празничното шествие за 24 май

НА СВЕТЛО на 24 май с Валeрия Василева

Днес програмата на Радио Варна е посветена на празника, 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, а в ефира звучи само българска музика! В предаването "На светло" ще срещнем слушателите с трима учители. Ирена Станева е старши учител танцово изкуство, 20 години ръководи..

обновено на 24.05.23 в 17:10