Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варненската библиотека публикува нови открития за Антон Страшимиров в сборника "Като да е сън"

"Златното сечение" на 11 май с Валерия Василева

Емил Демирев: Все още сме длъжници на Антон Страшимиров, единственият класик на българската литература, роден във Варна

8
Сб. "Като да е сън. Антон Страшимиров и Варна", изд. на РБ "Пенчо Славейков"

На 11 май - денят на светите братя Кирил и Методий, своя професионален празник честват българските библиотекари. Регионална библиотека "Пенчо Славейков" избра празничния ден за премиерата на  сборника "Като да е сън. Антон Страшимиров и Варна". Книгата е дело на колектив от варненски библиотекари - съставители и редактор. Приложеният богат илюстративен материал е от дигиталните колекции на Регионална библиотека "Пенчо Славейков", фондовете на ТД "Държавен архив" - Варна, ДТ "Стоян Бъчваров", Националната библиотека "СВ. Св. Кирил и Методий", личната колекция на Борислав Петров. Предпечатната подготовка и печатът са дело на варненското издателство "Славена".

За Радио Варна книгата, посветена на 140 години от основаването на библиотеката във Варна и 150 години от рождението на Антон Страшимиров, представят двама от съставителите - главните библиотекари Кристиана Димчева и Емил Демирев. 

В своята работа върху сборника "Като да е сън", посветен на връзката на Антон Страшимиров, единственият класик на българската литература, роден във Варна, с морската столица, съставителите се натъкнаха на нови, интересни факти и разкрития. Те успяха да установят точното местоположение на родната къща на писателя, за кото десетилетия има само приблизителни предположения и множество  хипотези. За приноса на изследователската им работа към историята и знанието ни за Варна и за личностите от епохата непосредствено преди и след Освобождението чуйте в звуковия файл.
Познаваме ли творчеството на Антон Страшимиров, негови длъжници ли сме - както литературната ни наука, така и четателите, остава ли той в сянката на други автори от първите десетилетия на 20 век и на някогашната догма, че един от "септемврийските" писатели - коментарат Емил Демирев и Кристиана Димчева.
В библиотеката във Варна е подредена и изложба по повод 150 години от рождението на Антон Страшимиров. Експозицията показва документи, но и лични вещи на писателя, които са дарени от негови родственици на ОУ "Антон Страшимиров" във Варна.
Премиерата на сборника и изложбата са част и от богата програма във Варна за 17-та Национална библиотечна седмица - 9-16 май 2023г., организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация под надслов “Устойчиви библиотеки за устойчиво общество”.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 1 декември с Иван Барбов

Декември е месецът, в който към въпросите "как си" и "какво правиш" прибавяме и "къде ще си на Нова година". Нова година е още далеч, но ако още нямате планове къде ще посрещнете първото декемврийско утро, каним ви да го направите на честотите на Радио Варна.   Бодри и засмени, там ви очакват Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Венци Фотев..

публикувано на 01.12.23 в 05:47
Chart

#743 ТОП 20 (01.12-08.12.2023)

публикувано на 30.11.23 в 20:29

НА СВЕТЛО в четвъртък, 30.11.2023

През изминалата седмица бяха гласувани на първо четене предложения за промени в данъчните закони, сред тях и такива, засягащи ресторантьорите и всички, опериращи в сектор туризъм. Коментар на Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България; Проект, финансиран по програмата Хоризонт 2020, представиха на онлайн събитие от Асоциация..

публикувано на 30.11.23 в 13:21

НОВИЯТ ДЕН на 30 ноември с Мариела Димитрова

Юристът Велислав Величков от Правосъдие за всеки за поредните промени в проект на коляно в Конституцията. Ако срокът за дискусии и обществен дебат, между първо и второ четене, е само три дни, след 8-ми декември, това е несериозно и ще засили съмненията, че всичко е предварително решено, смята председателят на гражданската инициатива с когото ще..

публикувано на 30.11.23 в 06:25

НА СВЕТЛО на 28 ноември с Валерия Василева

Регионалният център за развитие на социалната икономика в Североизточна България, създаден във Варна по проект на Министерството на труда и социалната политика, беше официално открит днес. Радио Варна организира за осма поредна година своя традиционен конкурс за детска рисунка за деца от 6 до 16 години - темата е „Коледна приказка”, а..

публикувано на 28.11.23 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 28 ноември с Иван Барбов

Студът не плаши сърцата наши щом новият ден започне с топлината на ароматното кафе и честотите на Радио Варна. В деня, който е по-известен като "Щедрият вторник", Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Недялко Добрев ще раздават щедро усмивки и добро настроение, както и интересни теми и ефирни срещи, полезна информация и актуални..

публикувано на 28.11.23 в 05:54

На 27 ноември в "От другата страна" по Радио Варна

На 27 ноември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю сÓskar Logi Ágústsson (THE VINTAGE CARAVAN).Разговор с Милко Дюлгеров (NEVER PREY) за дебюта на MOGA "Where Do You Come From". Представяне на новия миниалбум на KHANЪ "Слънцата на Момчил" – Здравко Пеев с подробностите. Боян"Hellbobz" Генов за новия сингъл на FYELD "Hoi..

публикувано на 27.11.23 в 14:25