Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Старите, но златни рецепти от село Господиново


Днес поемаме към поредната спирка от кулинарното ни пътешествие из селата в общините Бяла и Долни Чифлик, в търсене на старите, но златните рецепти от бабите, които ни връщат спомена за годините, в които нямаше ГМО, нямаше консерванти, нямаше химия в храната, която ядем. Сега, за съжаление, не е съвсем така. За разлика от големия град обаче, по селата продължават да си хапват здравословна храна с натурални и домашни продукти. Така е и в долночифлишкото село Господиново, което посетихме с колегата Даниел Симеонов.

"Тук живеем в планината, а дишаме морски въздух". С тези думи ни описаха село Господиново местните жители. То е сгушено в полите на Стара планина, но намиращо се недалеч от морския бряг. Село с много приветливи и сплотени хора, които обичат и знаят как да се забавляват и песните също не са им чужди. Убедихме се в това, защото ни посрещнаха с песен.  

Както хубаво пеят, бабите в село Господиново могат и също толкова хубаво да готвят. Там отидохме с  Янка Димитрова и Кристиана Казанджиева от Асоциация „Био мрежа“, които са наш гид в това кулинарно приключение. Те са автори и на книгата "Омая", в която са поместени част от рецептите.  Прекрасните жени от читалището ни посрещнаха в сградата на бившата детска градина в селото, която в момента е място за приятни срещи и сладки приказки. Чарът на селския живот. Още щом влязохме видяхме широките им усмивки, широката и дълга маса, отрупана с всякакви вкусотии. В центъра имаше една много апетитна погача, приготвена от г-жа Неранза Петрова. 

Погачата си върви с домашно сирене, каквото също присъстваше на трапезата. То беше приготвено от снахата на баба Неранза - Нели Янева. Нейни бяха и вкусните домашни масленки, приготвени със свинска мас, лимонада и много любов. Те са по стара семейна рецепта. 

Изключение не правят и апетитните домашни милинки, които ми намигаха закачливо с призив „изяж ме“, но аз стоически трябваше да издържа без да ги докосна, докато техният майстор г-жа Недка Василева ми разказваше как ги е приготвила. При тях е важно втасването на тестото, както и продуктите да са домашни за да станат вкусни милинки, от които не ти става тежко. 

Жените в селото бяха приготвили и много вкусна баница, както и един прекрасен козунак. Опитахме и едни много вкусни домашни палачинки, приготвени на печка на дърва. Палачинките със сигурност бяха по-добри от френските, а сладкото от сини сливи и орехите в плънката бяха истинска наслада за небцето.  

В селото си спазват традициите, особено по празници. За един дългогодишен обичай по захващане на квас от роса ни разказа баба Неранза. Той се изпълнява и до днес по Гергьовден. Разбрахме че навремето хората тук са наричали вилицата и лъжицата по различен начин. На вилицата са й казвали бонела, а на лъжицата - лайца. 

И вилица, и лъжица и поне още няколко стомаха като Алф му трябва на човек за да може да опита от всички вкусотии, които бяха приготвили бабите от село Господиново. Посрещнаха ни с песен и ни изпратиха с такава.

Чак не ми се тръгваше. Обещахме си обаче пак да се срещнем. И да ни разкажат още от своите тайни за вкусна домашна храна от село. Там, където всичко се готви с натурални продукти. Безценно. Обикновени неща, но толкова вкусни. Защото баница почти всеки може да направи, погача също. Но, това е и чарът на българското кулинарно многообразие в различните региони – всеки добавя и обогатява рецептите с нещо от себе си. А освен домашни продукти, бабите в Господиново слагат най-важната подправка за да е едно ястие вкусно – любов.Гответе и вие с любов и няма как да не се получи вкусно. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Есенно море, ноември

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 5 декември

Репортаж по два слушателски сигнала; Репортаж от рибната борса във Варна за цените на рибата преди Никулден; Момичетата между 10 и 13г. могат да се възползват от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка чрез ваксината срещу човешкия папилома вирус. Ваксината вече обхваща и повече щамове на вируса...

публикувано на 05.12.23 в 05:51

На 4 декември в "От другата страна" по Радио Варна

На 4 декември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю сKip Winger (WINGER).Разговор с Емил Анчев за новия албум на КОНКУРЕНТ "The Hard Way". Представяне на новия албум на РЕНЕГАТ "Равносметка" – Константин Кацаров с подробностите. "Неравноделни времена 2 – Облачните шалове на Витоша" – нова книга от Адриан Иванов (ЕР МАЛЪК)...

публикувано на 04.12.23 в 14:25

"На светло" на 4 декември

Ще има ли и във Варна ограничение за влизането на стари автомобили в централната част на града? Отговорите търсим с Даниела Стойнова. До края на годината се очаква да бъде приета европейска директива, която урежда работата чрез платформи. Директивата дава презумпция за трудово правоотношение, с което хората ще се ползват от право на почивки и..

публикувано на 04.12.23 в 13:15

Хора и влакове - на гости в село Комунари

Днес гостуваме в едно малко селце, намиращо се на около 70 километра от Варна в полите на Стара планина. Село,  заобиколено от красива природа, с богата история, но трудно настояще. Това е село Комунари в Община Дългопол.  „Повечето съборени къщи са по главния път и който мине си казва, че сигурно тук няма хора...“ Това са думи на кмета на..

публикувано на 02.12.23 в 11:15
Автор: Бисер Лазаров

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 1 декември със Светлана Вълкова

"Стара Варна в картини – изобразителното изкуство във фондовете на Музея на Възраждането" Захари Карабашлиев представя новия си роман „Рана“ Лора Маринова издаде първа част от книгата си „Паметна плоча“, посветена на нейния баща, художника Янко Маринов Варненската галерия „Ларго“ празнува 15 години с изложба „Зона на съприкосновение“..

публикувано на 01.12.23 в 10:50

НОВИЯТ ДЕН на 1 декември с Иван Барбов

Декември е месецът, в който към въпросите "как си" и "какво правиш" прибавяме и "къде ще си на Нова година". Нова година е още далеч, но ако още нямате планове къде ще посрещнете първото декемврийско утро, каним ви да го направите на честотите на Радио Варна.   Бодри и засмени, там ви очакват Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Венци Фотев..

публикувано на 01.12.23 в 05:47
Chart

#743 ТОП 20 (01.12-08.12.2023)

публикувано на 30.11.23 в 20:29