Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На село в Златина

Старото название на с. Златина е Йендже-кьой ("Ново село"). 

Според легендата, през османското владичество в селото живеела красива и смела мома Златина. По време на жътва турци я подгонили, за да я отвлекат, но тя успяла да стигне до висока скала край селото, под която и сега протича малка рекичка. За да не я хванат турците, тя се хвърлила от скалата в рекичката и загинала, но спасила честта си.

До Освобождението от османско владичество Йендже-кьой е чисто мюсюлманско село. Първите заселници от Южна Тракия идват около 1880 г. По-късно идват и семейства от селата от Еленския балкан. Най-известните стари родове са Тупалята и Джамбазята. Селото е присъединено към Провадийската община през 1908 г., по молба на около 35 негови жители.

През 1910 г. 58 жители на Йендже-кьой изпращат заявление до кмета на гр. Провадия, с което го молят името на населеното място да бъде променено на "Златина", понеже турското название било непонятно за тях, а и в самото село по това време вече нямало никакви турски семейства. Така с Решение № 34/06.02.1910 г. на Кмета на гр. Провадия, селото получава своето българско име.

До 1958 г. селото е част от Провадийска община, след което е включено в състава на община Млада гвардия, а от 1978 до 1996 г. е в състава на община Ветрино. През 1996 г. е включено обратно в рамките на община Провадия.

Tова е част от историческата справка.

Днес селото е тихо, спокойно и приятно място, където в хармония съжителстват хора от различни етноси. Те се разбират и си помагат с каквото могат.

Предлагам ви да чуете как започна ефирната ни среща в село Златина:

Чухте Цветелина Иванова-секретар на читалището.


Носиите в селото се съхраняват в читалището.

Има и нови, които са купени наскоро.

Освен нови костюми в Златина има и новозаселени хора, които са решили да сменят за постоянно своята адресна регистрация.


Милена Василева е от Варна, но вече не живее в града. Как се е установила и защо е отишла да живее на село чуйте в прикачения звуков файл:

Нейната дъщеря Гергана Монова също отива да живее на село заедно със своя съпруг и с двете си малки деца.


Задружен е животът в Златина.

В селото няма църква, няма и джамия, но има намерение да се строи храм. За целта се събират средства и дарения.

Хората се събират в читалището. На сладка приказка и за социални контакти. В селото живеят и много млади хора.


Понеже сме в предизборна кампания в това предаване ще избегнем срещата с кмета, от който местните казват, че са много доволни.

Благодарим на неговата секретарка Сийка Милкова, която направи организацията. Запознайте се и вие с нея:


Оказва се, че голяма част от хората от Златина са заминали на работа в Германия.

Там са всичките деца на Анета Атанасова:



И докато някои напускат родното село, то други се завръщат към генетичните корени и земята. Такава е съдбата на Тодорка Димитрова.

Нека разберем какво я води обратно в Златина:
Най-възрастният жител в селото е баба Керана, която е на възраст почти 96 години.
Работила много през живота си, обичана много от своя съпруг и хапваща много сладко.
Чуйте какво сподели в разговор с репортера ни Ваня Славова:
На финала малко преди да напуснем Златина срещаме малкия Росен с неговата майка:


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 5 август с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и алармата звънна“, гласи пост нейде из социалните мрежи тази сутрин от човек, който със сигурност обича морето, но не и ранното ставане. В 6.00 часа в понеделник обикновено алармата е едно от най-недолюбваните неща на този свят, а кафето е най-консумираната напитка. Дори и най-сивото утро в понеделник обаче може да..

публикувано на 05.08.24 в 05:56
автор: Александър Габровски

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 2 август със Светлана Вълкова

За 15-ти път Алея на книгата във Варна – гостува Десислава Алексиева – председател на Асоциация „Българска книга“ Представиха юбилейния сборник „Да оставиш след себе си“ по повод 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на Варненския халколитен некропол Изложбите във Варна: "50 + 10" - дървопластика на Роберт Цанев;..

публикувано на 02.08.24 в 10:51

НА СВЕТЛО 1 август с Мариела Димитрова

В началото на предаването две теми с продължение – защо бяха изсечени десетилетни кедрови дървета в кв. Апарухово и наличието на вода нада допустимото по стандарт в бялото саламурено сирене на пазара, както установи проверка на Асоциация Активни потребители. Утаителят на река Провадийска прелива и инертните материали от него в момента се..

публикувано на 01.08.24 в 14:01

НОВИЯТ ДЕН на 1 август с Иван Барбов

„Колко ме обичаш от 5 до 10?“, попитала жена мъжа си, а той отговорил „не знам, по това време спя“. За всички, които не спят във времето от 6.00 до 10.30 часа часа и обичат денят им да започва с усмивка и добро настроение, превключете на честотите на Радио Варна.   Ще "рисуваме" ефирно началото на новия ден, а Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 01.08.24 в 05:53

НОВИЯТ ДЕН на 30 юли с Иван Барбов

„Наспивам се“ е глагол в никое време, гласи послание в социалните мрежи тази сутрин на човек, на който определено ранното ставане не му е любимо. За тези, на които им е любимо да посрещнат деня с Радио Варна, „превключвам на любимите честоти“ е глаголът в сегашно време, който ви гарантира усмивки, добра информираност и добро настроение...

публикувано на 30.07.24 в 05:55

Радио Варна на 90 - епизод 6

В шестия епизод от новото предаване, излъчен на 27 юли 2024 г.,  говорихме за сградите, в които се е помещавало Радиото от 1934-та до днес. Димитър Кулев, ученик в горните класове на Варненската мъжка гимназия и активен участник в кръжока по физика през 1933 г., конструира първия радиопредавател във Варна. Според автентичния разказ на..

публикувано на 29.07.24 в 14:35

На 29 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 29юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL). Благотворителният "Varna Rock Adventure 2024" (9-11 август, парк Аспарухово) – разговор с Нивелина Няголова, Бранимир Мангъров и Милен Пенев от мотоклуб "Братя във вятъра". Представяне на новия сингъл на APHASIA "Someone..

публикувано на 29.07.24 в 14:25