Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По първи петли с Ваня Славова

Снимка: BGNES

По първи петли

Варна

16.10.2023


Лятото продължи необичайно дълго, оставайки своите следи в есенно топло слънце. Без значение от сезона целогодишно сме свидетели на невероятна баня на фона на морска панорама. Става дума за така наречения гьол или топлия минерален басейн. Как живеят и как почиват постоянните му обитатели ще чуем в анкета.

И въпреки необичайно топлото време есенната депресия за някои хора вече е настъпила сериозно с мрачни мисли. Как да ги преодолеем и да се настроим за зимния период ще разберем от съветите на психолога Добринка Тотева-Горанова.

Освен на жълтите листа, депресията и други състояноя, есента е и сезонът на туршиите - тези вкусни ферментирали зеленчуци, които ни пазят и от настинки, но и които с всяка изминала година поскъпват. Такова мнение споделиха повечето граждани на пазар „Чаталджа“ във Варна. Иван Барбов  провери цените на основните продукти за зимнина.

Независимо какви са цените цял живот парите в семейния бюджет са били в Керана Георгиева. Не туршия, а попара, и то с много бяла захар обича да похапва 96-годишната баба Керана от село Златина, община Провадия. Рецептата за дълъг живот включва много обич и малко ракия.

Попарата и кашата са си традиционни ястия на село. И понеже скоро отбелязахме Деня на кашат,а ще чуем рецепти за вкусни зелеви каши от село Голица.

Като каша с различни продукти са поколенческите особености при хората. За очертаващата се пропаст между поколенията говори експертът по човешки ресурси Велина Колева от Икономическия университет във Варна.

На Белмекен Николай Василев не мисли за поведенчески модели и приема еднакво добре всички посетители в планината. Там отглежда 1400 крави, не, няма грешка в бройката. Това е семеен бизнес. Още от репортажа на Мартин Николов.

По планинските върхове спокойствието е налице, болестите липсват, но в града вече настъпи поредната ковид вълна. Личният лекар Христина Димитрова обяснява разликата между обикновен грип и ковид.

Чужд му беше околният свят, но той не потърси място в него. Създаде свой, така неговата участ не стана част от общия живот. Абсурдният свят край него, превърна в абсурден живота му – желаното от него не беше желателно. Намери себеукритие. „Себеукритие“ се казва и най-новата книга на варненския писател Стефан Ранов.


По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Луната не спи
подобно на слушателите от

По първи петли с Ваня Славова на 26 август

Хубава българска музика, свежи събеседници и интересни репортажи очаквайте в последния понеделник на август. Както винаги от 4 до 6 часа в понеделник сутрин гларусите от Варна пеят по-силно от петлите , за да събудим морските усещания в страната. Уверявам ви този път се гмуркаме дълбоко из Северното крайбрежие , за да почувстваме какво ли е да..

публикувано на 25.08.24 в 11:26
с.Садово, общ.Аврен

На село в Садово

Точно преди пет години гостувахме на жителите на авренското село Садово. Сега отново отидохме при тях, защото животът за всички се промени през последните пет години, включително и за тях. Днес в селото от 280 са останали 180 души – християни и мюсюлмани. Религиите не ги разделят, защото местните са избрали да живеят в мир и..

публикувано на 24.08.24 в 08:00
Chart

#774 ТОП 20 (23.08-30.08.2024)

публикувано на 23.08.24 в 19:22

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 23 август със Светлана Вълкова

"Кеят на чайките" - книга-албум със стихове на Весела Димова, вдъхновени от картини на Светла Косева „Състояния“ -изложба на Богдан Богдев и Венелина Петкова -  (източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм) "Концерти с история" – проект на ц игуларя Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска Филхармония..

публикувано на 23.08.24 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 23 август с Иван Барбов

„С какво предпочитате кафето? С море, на слънце и някъде на почивка“. И трите неща могат да се съчетаят ако посрещнете изгрева на слънцето близо до морския бряг и с чаша кафе в ръка. Ако към слънцето и кафето прибавите и честотите на Радио Варна, гаратирано ще започнете новия ден заредени с настроение и усмивки. Иван Барбов, Емилия..

публикувано на 23.08.24 в 05:57

НОВИЯТ ДЕН на 22 август с Мариела Димитрова

Новата сграда автогарата във Варна беше официално открита на 1-ви юни. И ето, че вече  получихме сигнали за това, че там за пътниците условията не се различават особено много от старата сграда – недостатъчен брой седящи места отвън и вътре, вътре климатикът не се усеща. Това разказаха пътуващи в сигнал до Радио Варна. Репортаж в 8.10 часа.   И..

публикувано на 22.08.24 в 05:55

НА СВЕТЛО на 20 август с Мариела Димитрова

За началото на тази седмица беше определено да започне почистването на утаителя на „Совей Соди“, който прелива на метри от входа на пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това се случи днес и в 14.20 часа ще чуем репортаж от началото на почистването на река Провадийска, в която се събира утайката от производството на содовия завод.   В 15.20 часа..

публикувано на 20.08.24 в 13:37