Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златното сечение" на 14 декември с Валерия Василева:

Зеленият морски двор на Варна навърши 5 години

Защо децата обичат толкова много своята "уникалница" или "яслата с мамичките"?

От ляво надясно: Венцислав Николов, Светла Дончева, проф. Теодора Димитрова, д-р Екатерина Вълчева, Станислава Спасова

Зеленият морски двор на Варна - навърши 5 години. В предаването "Златното сечение" имаме удоволствието да представим част от екипа от професионалисти, които заедно създават и поддържат това уникално пространство за ранна социализация и превенция,откъдето вече са преминали хиляди деца от морската столица. Концепцията за зеленото пространство, което да улесни процеса на здравословно отделяне на детето от родителската грижа и безболезненото му социализиране в детската ясла или градина, води началото си от Франция, от идеите на световно известната психоаналитичка Франсоаз Долто. През 2024 година се навършват 45 години от създаването на La Maison Verte - Зелената къща в Париж - първото такова място, откъдето идеята се разпространява в целия свят. В книгите си Долто определя Зелената къща като място, "в което децата се подготвят, ако не са имали социален живот преди това за отделяне от родителите, без да изпитват тревога.”

Проектът в морската ни столица е реализиран от Катедра "Хигиена и епидемиология" към Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет - Варна по идея на д-р Екатерина Вълчева. Тя самата оценява създаването на пространството като сериозна провокация към самата себе си и в професионален, и в личностен план, но смята, че се е случило на точното място и в точното време за Варна: "В София вече имаше такова пространство и имах възможност да наблюдавам как то беше създадено и как се случват нещата там, но като съчетание на личен опит и частна инициатива" - припомня д-р Вълчева. - "Различното във Варна е, че имаме привилегията идеите на френския психоаналитик Франсоаз Долто, които са в основата на концепцията за "Зеления двор", да бъдат подкрепени от една много сериозна академична институция - Медицинският университет, а проектът има от самото начало много широка подкрепа от Френския институт в България, от Морско казино - Варна, от Община Варна от 2019 година. Привлякохме изключителни специалисти в областта на детското развитие..." Централно място в концепцията на Зеления двор заема идеята за преход на детет без тревожност от живот в тесния семеен кръг към социума, подчертава д-р Вълчева: "Преходът, който е неизбежен, при нас става изключително плавно. Детето е окуражено и развива в присъствието на родителя нови умения - как да осъществи общустването и с връстници, и с по-малки, и с по-големи деца, и с други възрастни - познати и непознати, да поставя граници - да каже "До тук можеш да се доближиш до мен" или "Не искам да играя с теб" или "Искам да играя с теб"... Всичко това се случва буквално пред нашите очи в Зеления морски двор по един естествен и безболезнен начин..."

Д-р Теодора Димитрова, професор по "Хигиена" в МУ-Варна, допълва, че за всички участници в проекта е изключително важно, че той им дава възможност да излязат от академичните занимания на преподаватели и научни работници и да бъдат полезни на общността във Варна в чисто практически план: "Всички в екипа на Зеления морски двор работим на доброволен принцип, без каквито и да било облаги, освен привилегията да сме част от живота на толкова много семейства и деца от най-ранната възраст - от 0 до 3 годинки. Профилактиката, по принцип, е задача за всеки медик, но тук става въпрос за една много специална възраст, в която децата в България масово са в домовете си, отглеждани от семейството си. В този смисъл, колкото и добри специалисти да имаме на терен - педиатри, общопрактикуващи лекари, психолози, те са изключително претоварени, а развитието на малкото дете изисква голямо внимание, то е един многостранен процес, повлиян от много фактори - и външни, и вътрешни, важно е да се подкрепя от разични специалисти и Зеленият двор създава точно тази среда и възможност."

"В отглеждането на всяко дете възникват неизбежно неочаквани въпроси и ситуации, които понякога затрудняват родителите, независимо от многото информация, която днес е достъпна. Тогава е добре да имаш до себе си някой, който има и опита, а всъщото време е професионалист и може да те насочи. Разбира се, всичко това става през работата и с родителите, и с децата" - допълва Венцислав Николов, ерготерапевт в екипа на Зеления морски двор и студент по медицина. - "Имах интереси в тази област и в началото се включих като доброволец, постепенно станахчаст от екипа и работя с много голямо удоволствие."

"Зеленият морски двор се гордее и с библиотеката и със страниците в социалните медии, които поддържаме" - разказва Светла Дончева, специалист "Библиотечни и информационни дейности" в Университетската библиотека на МУ-Варна. - "Организираме много събития за общността, за децата и родителите, както и научни конференции за специалисти. За мен самата да се включа в екипа на Зеления морски двор беше от онези решения, които завинаги преобръщат живота ти и съм изключително благодарна и щастлива за възможността."

Според логопеда Станислава Спасова до голяма степен причината за успеха на екипа е начинът, по който се работи в Зеления морски двор: "Това е един естествен подход, естествено се развиват процесите, няма някакъв строг протокол, структура или предписание, което да бъде следвано. И така трябва да бъде, защото тази възраст - от 0 до 3 години, предполага да имаш индивидуален подход към всяко семейство и дете, да общуваш естествено. Истината е, че никога не съм усещала умора от работата тук, напротив, винаги си тръгвам заредена и удовлетворена. За мен Зеленият морски двор е възможност преди всичко за общуване, да чуеш другия, една пълна радост!"

Още от разговора на Валерия Василева с екипа на Зеления морски двор - как работи концепцията за адаптация без тревожност, споделени случаи от практиката, съвети към младите родители можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 9 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 9 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martin Engler (MONO INC.). NETHER и дебюта "The Gates of Nether" - разговор с Владимир Волощук (REJUVENATION, FROM THE ASHES). В "Мазето на Вакашински" – Бойко Гюров и Ясен Вакашински представят концертите на "BGTSC" до края на 2024 година. В предаването ще звучи..

публикувано на 09.09.24 в 14:25

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 6 септември със Светлана Вълкова

Актьорът Станислав Кондов с не/празнични размисли С „Празничен разказ“ Варненската библиотека отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението и Независимостта на  България Документи за Съединението, съхранявани във Варненския архив „Монохромни съчинения“ – живопис на Юлиан Йорданов „Пейзажи на ума“ – изложба..

публикувано на 06.09.24 в 12:08

НОВИЯТ ДЕН на 6 септември

Честит празник! Честито Съединение на България! В предаването днес ще научите още за:  Варна е в центъра на събитията на 6 септември 1885 година, когато княз Александър I Батенберг пристига с файтон и се отправя направо към телеграфо-пощенската станция, която тогава се помещава на втория етаж в сградата на градския съвет. Посрещнат е с възторжени..

публикувано на 06.09.24 в 05:53

НА СВЕТЛО на 8 септември с Мариела Димитрова

Видеонаблюдението във Варна и мерките за сигурност около училищата преди първия учебен ден коментира днес пред журналисти заместник-кметът по сигурността Илия Коев. Репортаж в 14.20 часа.   Черноморска Бяла празнува 40 години от обявяването й за град. Един от гвоздеите в празничната програма е фотоизложба „Бяла в пейзажи“ със снимки на 16..

публикувано на 05.09.24 в 13:59

"Новият ден" на 5 септември

Докъде стигна казусът с проекта за новата сграда на Математическата гимназия във Варна?  Провокирани от изтичащите срокове и неяснотата какво следва след като в началото на август стана ясно, че трябва да бъдат гласувани пари за т.нар. комплексна оценка, да бъде съгласуван проекта с ВиК, ЕРП и кадастъра и да бъде кардинално решен проблемът със..

публикувано на 05.09.24 в 06:10
На светло

НА СВЕТЛО на 4 септември с Валерия Василева

Днес и утре от 11 до 16 часа мобилен екип на РЗИ-Варна до информационния център на ниво "0" в Гранд мол ще съдейства на гражданите да получат достъп до пациентското си досие през мобилния телефон. На извънредното си заседание днес общинските съветници от Община Добричка решиха, че жителите на общината ще решат дали да има или не..

публикувано на 04.09.24 в 13:55
Кътче от етнографския музей на открито „Етър“

НА СВЕТЛО на 3 септември с Валерия Василева

От утре в пункта на РЗИ пред Информационния щанд в Гранд Мол всеки български гражданин може да активира своето електронно здравно досие на мобилния си телефон. Във Варна днес предстои събитие от 35-то издание на Дните на японската култура в България - лекция и модно ревю „Пътешествие в света на кимоната“ с Минори Сугимото, първо ниво..

публикувано на 03.09.24 в 13:55