Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 6 март с Мариела Димитрова

Снимка: БГНЕС

Ротацията в кабинета да бъде на 15 месеца – това едно от предложенията в проекта на Споразумението за съвместно управление, изготвено от ГЕРБ-СДС. При хоризонт до края на мандата на този парламент. ГЕРБ си запазва МВнР, а ПП-ДБ - МОН. В документа е предвидено, когато една партия е сложила свой човек за министър, другата да посочи заместниците му. Още за знаците в деня, определен за първата ротация в общото управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ще коментираме с политолога проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски", в 8.10 часа.

Цената на водата за напояване за селското стопанство остава без промяна и през тази година, а земеделските стопани ще бъдат и подпомогнати с покриване на до 80 на сто от разходите за доставка на вода за напояване. Решението за това е на държавната фирма Напоителни системи, но предстои одобрението му. Това решение освен, че ще позволи на производителите на зеленчуци у нас да бъдат конкурентноспособни на вноса, смята Варна Екатерина Кирчева, земеделски производител от Каварна. Още по темата в 8.40 часа.

До средата на март се очаква Министерството на земеделието и храните да издаде заповед, с която да се определят цените за разрешителните за добив на диворастящи гъби и трюфели. Това каза за радио Варна Димитър Димитров, председател на Националната асоциация „Български трюфел“, след срещата със заместник – министъра на земеделието Мирослав Маринов. Предстоят обаче още много срещи, за да се изпълнят всички искания на хората, които се занимават с въпросната дейност. Повече в репортаж в 9.20 часа.

„Бъдещето на природата“ е темата на следващият семестър в програмата на Лабораторията на Пандата (Panda Labs). Световният фонд за дивата природа WWF-България кани ученици ученици, студенти и работещи млади хора, между 15 и 25 години, които обичат природата, имат интерес в сферата на предприемачеството и са отворени към зелените технологии. Те ще се състезават за стартово финансиране от 7 хил. лв. за реализиране на идеята си. Какви са критериите за избор на участниците в Panda Lab ще коментираме в Виктория Табакова от WWF-България, в 10.20 часа. 


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старата сграда на „Радио Варна”

В „Гравитация нула“ на 26 юли

В „Гравитация нула“ на 26 юли 2024 година с Мартин Николов -   11 Международен фестивал „RADAR Festival Beyond Music“ (2-4 август) и проекта ДЕКАГОН – гости в студиото Светлозара Христова и Димитър Будуров; -   Елица Матеева с впечатления от деветия „Burgas International Film Festival“; -   „Най-щастливото турне“ на..

публикувано на 26.07.24 в 13:16
Chart

#773 ТОП 20 (26.07-23.08.2024)

публикувано на 26.07.24 в 06:48

НОВИЯТ ДЕН на 26 юли с Иван Барбов

Броени часове преди старта на Олимпийските игри в Париж, сутрешният екип на Радио Варна ще "запали" ефирния огън за да посрещне новия ден. Тримата радиоолимпийци Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Петър Венков ще се представят в дисциплините говорене пред микрофона, водене на новини и скоростно боравене със звукорежисьорския..

публикувано на 26.07.24 в 05:53
Спасителски пост

НОВИЯТ ДЕН на 25 юли с Мариела Димитрова 

Световния ден за предотвратяване на удавянията се отбелязва днес. Има такъв ден, защото според статистиката почти 8 процента от смъртността в световен мащаб е вследствие на удавяне. Най-често в реки и езера, но морето също е не по-малко опасно и рисково, ако не спазваме основните правила за безопасност по време на плажуване. През последните..

публикувано на 25.07.24 в 06:29
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18