Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна на 90 - епизод първи


От 24 февруари Радио Варна започна ново предаване - "Радио Варна на 90". 
В поредица от 11 издания, всеки месец по едно, се опитваме да разкажем накратко историята на Радиото, което тази година навършва достолепните 90.
Всичко това правим на базата на документи, които се съхраняват в Държавния архив във Варна. Водещи са журналистката Светлана Вълкова и Донка Николова – главен експерт в Архива.

Какви са различните периоди, през които преминава Радиото? Разказваме и за хората, предаванията, техниката, сградите, в които се е помещавало.
В първото издание започваме с предисторията – от радиолюбителите, за да стигнем до Ден Първи – тържественото откриване на 9 декември 1934 година.
През 20-те и 30-те години на миналия век държавата е монополист върху телеграфните съобщения, собствеността на предавателите, разпространението и създаването на радиопрограми. Както в целия свят обаче, така и в България, хората се интересуват от новите, модерни постижения и радиолюбителите започват активен организационен живот. В София се основава „Родно радио“, във Варна се създава Радиоклуб, а в Стара Загора - Клуб на радиолюбителите.

През 1933 г. във Варненската мъжка гимназия, в кръжока по физика, под ръководството на учителя Божилов, се правят опити за сглобяване на предаватели и демонстрации. В този кръжок участва и Димитър Кулев. Според неговите спомени той изработва предавател и с него прави първите предавания от Варна, от тяхната къща на улица “Братя Миладинови” 74, като поставя голяма чадърообразна антена на покрива.

По-късно Димитър Кулев сглобява втори, по-мощен предавател, и на 6 януари 1934 г., Бъдни вечер, се излъчва първото живо предаване - коледарски песни, в изпълнение на хор “Морски звуци”, с диригент Иван Стефанов.

На 9 юни 1934 г. Сдружение „Радиоклуб Варна“ е регистрирано във Варненския окръжен съд като дружество с идеални цели според Закона за юридическите лица.

На няколко от запазените в Държавния архив писма се вижда, че клубът има кръгъл печат с надпис "Радиоклуб Варна" и в центъра - изображение на радиопредавателна антена.

На 19 юли 1934 г. Министерството на съобщенията издава позволително на Радиоклуб Варна за инсталиране на предавателна станция и радиоклубът се обръща към кмета на град Варна за подкрепа на инициативата, за предоставяне на място за радиостанция.
В писмо до Варненския градски общински кмет от 2 август 1934 г. радиоклубът моли за съдействие общината да отпусне стаи в зала "Съединение" за ползване от клуба и да подпомогне уреждането им. Моли и за позволение да използва часовниковата кула за инсталиране на радио предавател.

„Смятаме, че общината не ще откаже да ни подпомогне с каквото може и затова се обръщаме към Вас, Господин кмете, и ни улеснете със следното: 1. Да ни отпуснат безплатно 3 от стаите в зала „Съединение“ и се ползваме от кулата на същата за постройка на антената и инсталациите и канцелария на Радио предавател Варна, като още Ви молим със средства на общината да бъдат почистени и измазани стаите, които ще ни се дадат годни за ползване, 2. Да ни се отпусне тоже за сега безплатно да се ползваме от градското електричество, което ще се стремим да пестим колкото е възможно, 3. Да ни се помогне в случай на нужда от общинските работилници.“

Общинската комисия взема решение, кметът одобрява и на радиоклуба са отпуснати помещения в зала „Съединение“. Софроний Георгиев и Христо Петров уреждат студиото и канцеларията.

На 16 август 1934 г. започва строежът на антена-предавател, като с тази задача се заемат Димитър Кулев и Игнат Пенев, които конструират 36-ватов предавател, тип “Майенер”.

Пробните изпитания започват през септември 1934 г. от 9, 11, 12 и 19 часа с различни по продължителност емисии, които съдържат новини, български народни песни, класическа и оперна музика.

Започва официалното излъчване на радио програма от град Варна.

„… Скоро Радио Варна ще се обади и първата негова дума ще е: „ВАРНА“… чрез него ще се чуват всичките хубости на Варна, рекламирането на курорта и пр., и пр.“
На 9 декември 1934 г. всички официални лица и по-видни граждани са поканени на тържество по повод официалното откриване на Радио-предавателната станция във Варна. В неделя от 10 и половина часа в зала "Съединение".

В концерта за официалното откриване, в ефир за първи път прозвучава специално написаният Марш на Радио Варна. Текстът е написан от Георги Георгиев, а музиката - от композитора Александър Кръстев, който е и пръв програмен ръководител на Радио Варна. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В селото без кметство - Просечен

Село Просечен е най-малкото населено място в Община Суворово. На 5 километра е от Чернево. Има само 11 души с постоянен адрес, а по настоящ са около 30. Това е закътано местенце, което е подходящо за тези, които търсят усамотение. Селото вече няма кметски наместник и за него ни разказва кметът на Суворово Данаил Йорданов.

публикувано на 13.04.24 в 09:30
Chart

#759 ТОП 20 (12.04-19.04.2024)

публикувано на 12.04.24 в 19:21
Автор: Капка Кънева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 април със Светлана Вълкова

Илюстраторката Капка Кънева – гост на „Литературен прожектор – слово, изображение, пространство“ - проект на Варненската регионална библиотека Предстои второ издание на БУНА - Фестивалът за съвременно изкуство във Варна Лиза Боева и Ицко Финци представят радиолектория, свързана с Кафка JP3 - Живко Петров трио, с премиера на “Beyond the..

публикувано на 12.04.24 в 12:28

НОВИЯТ ДЕН на 12 април с Иван Барбов

Още преди изгрева на слънцето в Международния ден на космонавтиката, точно в 6.00 часа, сутрешният спътник на Радио Варна ще излети в „ефирната галактика“. На борда му ви очакват Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Венци Фотев. Във времето до 10.30 часа ще гравитираме около интересните теми, актуалните новини и хубавата музика...

публикувано на 12.04.24 в 05:11
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 11 април

Коментар от Община Варна за незаконен и опасен билборд, поставен в центъра на Варна; Проблемът с популацията на бездомните кучета коментираха кметове на общини във Варненска област с областния управител на Варна. Популацията се увеличава, особено през пролетта и есента, но как може тя да се ограничи? Репортаж по темата; Проблемите на пчеларите..

публикувано на 11.04.24 в 11:12
Георги Иванов - първият български летец-космонавт

НА СВЕТЛО на 10 април с Валерия Василева

Бюрото на Европейския парламент организира днес във Варна обучение за проверка на факти за младежи, които за първи път ще упражнят правото си на вот през юни. За опасност от ПТП по пътя от Каменар към Варна сигналириза нашият слушател Петър Гуридов. „Има много терени в България, които могат да се развият като потенциални..

публикувано на 10.04.24 в 13:49

НОВИЯТ ДЕН на 10 април с Мариела Димитрова

Банките у нас продължават да вдигат таксите на фона на растящите печалби. Голяма част от тях публикуваха предстоящите тарифи на сайтовете си. Други вече ги въведоха. Какво е новото ще чуем от  финансовия анализатор Десислава Николова, в 8.10 часа. Пик на случаите с кърлежи и лаймска болест отчете през последните дни варненската Регионална..

публикувано на 10.04.24 в 06:50