Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

POST FACTUM с Валери Великов

Снимка: Радио Видин

Лидерите на ГЕРБ, ДПС и БСП заявиха днес, че политици от техните партии няма да участват в служебния кабинет. Това, според мен, може само да ни радва, но нека все пак да изчакаме най-късно до събота. Тогава ще стане ясно кой се е навил с бремето да организира честни избори в политическа ситуация, в която почти никоя партия не иска такива. На местна почва честните избори са химера. Една илюзия, в която твърдо стъпилите на земята българи не вярват. Сигурно за това последното проучване на Галъп показва, че само 21 процента от българите мислят, че изборите са честни. Според 60 процента – те не са. Но не изборите ми е думата. Те са само щрих от ситуацията в страната, ситуация при която хората продължават спокойно да вършат ежедневните си дейности, но в същото време в тях се е загнездило усещането, че предстои някакъв катаклизъм. Други пък нищо не усещат и почти за нищо не мислят. То няма и нужда. И да мислят и да не мислят, накрая ще се случи това, което е решил някой друг. Какъв тогава е смисъла да имаш мнение? Та мнението само ти пречи. Я най-добре го остави самотно в ъгъла, като наказано, забрави го и продължавай напред. Зарежи мнението си и ще преспуееш. Така е у нас от време оно. Доказателството е един диалог от телевизионно шоу от края на 80-те години. В това предаване Георги Калоянчев си търси мнението, а Стоянка Мутафова му помага да го намери. Героят на Калоянчев не си намери мнението, даже в един момент се отказа да го търси, защото прецени, че така, без мнение ще му е по-добре. Има потенциал в хората без мнение, те винаги могат да кажат, че са в унисон с правилната позиция. Такива хора у нас има колкото искаш. Те преуспяваха преди 89-та, когато партията мислеше вместо тях. Преуспяват и сега, което потвърждава тезата, че историята се повтаря като фарс. А нима има по-голям фарс от това, което ни се случва в момента.

Героят на Калоянчев продължава да си търси мнението. Хайде да се обзаложим, че няма да го намери. По моему до тая политическа неразбория се докарахме както заради липсата на мнение, така най-вече заради липсата на критично мислене. Приемаме за чиста монета почти всичко, което ни говорят имащите се за политици. И се докарахме до там да се чудим кой ще е служебния премиер. Добре, че Главчев се нави, че иначе хаосът щеше да е пълен. Ние имаме опит в търсенето на премиери и министри. Намираме ги я на някоя крайпътна бензиностанция, или пък край кофите за боклук. През 1996 година, точно край едни такива контейнери за смет от Клуб НЛО намериха министър председател. В предаването ще чуете как точно се случва това.

Социологът Андрей Райчев коментира ситуацията по света и у нас. Според него 2024-а минава някак лежерно и спокойно, но ще е решаваща за бъдещето на целия свят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старата сграда на „Радио Варна”

В „Гравитация нула“ на 26 юли

В „Гравитация нула“ на 26 юли 2024 година с Мартин Николов -   11 Международен фестивал „RADAR Festival Beyond Music“ (2-4 август) и проекта ДЕКАГОН – гости в студиото Светлозара Христова и Димитър Будуров; -   Елица Матеева с впечатления от деветия „Burgas International Film Festival“; -   „Най-щастливото турне“ на..

публикувано на 26.07.24 в 13:16
Chart

#773 ТОП 20 (26.07-23.08.2024)

публикувано на 26.07.24 в 06:48

НОВИЯТ ДЕН на 26 юли с Иван Барбов

Броени часове преди старта на Олимпийските игри в Париж, сутрешният екип на Радио Варна ще "запали" ефирния огън за да посрещне новия ден. Тримата радиоолимпийци Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Петър Венков ще се представят в дисциплините говорене пред микрофона, водене на новини и скоростно боравене със звукорежисьорския..

публикувано на 26.07.24 в 05:53
Спасителски пост

НОВИЯТ ДЕН на 25 юли с Мариела Димитрова 

Световния ден за предотвратяване на удавянията се отбелязва днес. Има такъв ден, защото според статистиката почти 8 процента от смъртността в световен мащаб е вследствие на удавяне. Най-често в реки и езера, но морето също е не по-малко опасно и рисково, ако не спазваме основните правила за безопасност по време на плажуване. През последните..

публикувано на 25.07.24 в 06:29
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18