Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

POST FACTUM с Валери Великов

Снимка: Радио Видин

Лидерите на ГЕРБ, ДПС и БСП заявиха днес, че политици от техните партии няма да участват в служебния кабинет. Това, според мен, може само да ни радва, но нека все пак да изчакаме най-късно до събота. Тогава ще стане ясно кой се е навил с бремето да организира честни избори в политическа ситуация, в която почти никоя партия не иска такива. На местна почва честните избори са химера. Една илюзия, в която твърдо стъпилите на земята българи не вярват. Сигурно за това последното проучване на Галъп показва, че само 21 процента от българите мислят, че изборите са честни. Според 60 процента – те не са. Но не изборите ми е думата. Те са само щрих от ситуацията в страната, ситуация при която хората продължават спокойно да вършат ежедневните си дейности, но в същото време в тях се е загнездило усещането, че предстои някакъв катаклизъм. Други пък нищо не усещат и почти за нищо не мислят. То няма и нужда. И да мислят и да не мислят, накрая ще се случи това, което е решил някой друг. Какъв тогава е смисъла да имаш мнение? Та мнението само ти пречи. Я най-добре го остави самотно в ъгъла, като наказано, забрави го и продължавай напред. Зарежи мнението си и ще преспуееш. Така е у нас от време оно. Доказателството е един диалог от телевизионно шоу от края на 80-те години. В това предаване Георги Калоянчев си търси мнението, а Стоянка Мутафова му помага да го намери. Героят на Калоянчев не си намери мнението, даже в един момент се отказа да го търси, защото прецени, че така, без мнение ще му е по-добре. Има потенциал в хората без мнение, те винаги могат да кажат, че са в унисон с правилната позиция. Такива хора у нас има колкото искаш. Те преуспяваха преди 89-та, когато партията мислеше вместо тях. Преуспяват и сега, което потвърждава тезата, че историята се повтаря като фарс. А нима има по-голям фарс от това, което ни се случва в момента.

Героят на Калоянчев продължава да си търси мнението. Хайде да се обзаложим, че няма да го намери. По моему до тая политическа неразбория се докарахме както заради липсата на мнение, така най-вече заради липсата на критично мислене. Приемаме за чиста монета почти всичко, което ни говорят имащите се за политици. И се докарахме до там да се чудим кой ще е служебния премиер. Добре, че Главчев се нави, че иначе хаосът щеше да е пълен. Ние имаме опит в търсенето на премиери и министри. Намираме ги я на някоя крайпътна бензиностанция, или пък край кофите за боклук. През 1996 година, точно край едни такива контейнери за смет от Клуб НЛО намериха министър председател. В предаването ще чуете как точно се случва това.

Социологът Андрей Райчев коментира ситуацията по света и у нас. Според него 2024-а минава някак лежерно и спокойно, но ще е решаваща за бъдещето на целия свят.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В селото без кметство - Просечен

Село Просечен е най-малкото населено място в Община Суворово. На 5 километра е от Чернево. Има само 11 души с постоянен адрес, а по настоящ са около 30. Това е закътано местенце, което е подходящо за тези, които търсят усамотение. Селото вече няма кметски наместник и за него ни разказва кметът на Суворово Данаил Йорданов.

публикувано на 13.04.24 в 09:30
Chart

#759 ТОП 20 (12.04-19.04.2024)

публикувано на 12.04.24 в 19:21
Автор: Капка Кънева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 април със Светлана Вълкова

Илюстраторката Капка Кънева – гост на „Литературен прожектор – слово, изображение, пространство“ - проект на Варненската регионална библиотека Предстои второ издание на БУНА - Фестивалът за съвременно изкуство във Варна Лиза Боева и Ицко Финци представят радиолектория, свързана с Кафка JP3 - Живко Петров трио, с премиера на “Beyond the..

публикувано на 12.04.24 в 12:28

НОВИЯТ ДЕН на 12 април с Иван Барбов

Още преди изгрева на слънцето в Международния ден на космонавтиката, точно в 6.00 часа, сутрешният спътник на Радио Варна ще излети в „ефирната галактика“. На борда му ви очакват Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Венци Фотев. Във времето до 10.30 часа ще гравитираме около интересните теми, актуалните новини и хубавата музика...

публикувано на 12.04.24 в 05:11
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 11 април

Коментар от Община Варна за незаконен и опасен билборд, поставен в центъра на Варна; Проблемът с популацията на бездомните кучета коментираха кметове на общини във Варненска област с областния управител на Варна. Популацията се увеличава, особено през пролетта и есента, но как може тя да се ограничи? Репортаж по темата; Проблемите на пчеларите..

публикувано на 11.04.24 в 11:12
Георги Иванов - първият български летец-космонавт

НА СВЕТЛО на 10 април с Валерия Василева

Бюрото на Европейския парламент организира днес във Варна обучение за проверка на факти за младежи, които за първи път ще упражнят правото си на вот през юни. За опасност от ПТП по пътя от Каменар към Варна сигналириза нашият слушател Петър Гуридов. „Има много терени в България, които могат да се развият като потенциални..

публикувано на 10.04.24 в 13:49

НОВИЯТ ДЕН на 10 април с Мариела Димитрова

Банките у нас продължават да вдигат таксите на фона на растящите печалби. Голяма част от тях публикуваха предстоящите тарифи на сайтовете си. Други вече ги въведоха. Какво е новото ще чуем от  финансовия анализатор Десислава Николова, в 8.10 часа. Пик на случаите с кърлежи и лаймска болест отчете през последните дни варненската Регионална..

публикувано на 10.04.24 в 06:50