Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В селото без кметство - Просечен

Село Просечен е най-малкото населено място в Община Суворово. На 5 километра е от Чернево. Има само 11 души с постоянен адрес, а по настоящ са около 30. Това е закътано местенце, което е подходящо за тези, които търсят усамотение.

Селото вече няма кметски наместник и за него ни разказва кметът на Суворово Данаил Йорданов.

Красива природа, спокойствие, чист въздух. Това са причините някои хора да решат да избягат от големия град и да се заселят в село Просечен. Строителят Тошко Тодоров пътува всеки ден до Варна. Преди повече от десетилетие е избрал да живее в Просечен и не съжалява. Дори има идея да направи параклис в селото:

В това суворовско село има кметство, но цялото е налепено с некролози, а катинарът вече е почнал да ръждясва.


Вече десетилетие няма кметски наместник и изглежда, че в постройката не е влизано с години. Последният, който е работил тук е Димитър Пеев, той е роден в Просечен. Разказва и от къде идва името на селото:

Поседният кметски наместник в село Просечен Димитър Пеев

До 1934 година името на това населено място е било Боаз кесен, в превод Отсичане на проток. Точно в тази година е родена и най-възрастната жителка на селото – баба Мита. Съпругът ѝ е починал преди 15 години и оттогава е сама. Местните жители ѝ помагат, когато има нужда, но вече ѝ е трудно. Придвижва се с два бастуна. За своите 90 години тя рядко е излизала от това село, последната останала просеченка.

90-годишната Баба Мита от село Просечен


74-годишният Недко Великов живее в село Просечен вече 40 години. Покойната му съпруга е от това село. И той като повечето местни се оплаква от липсата на вода и на магазин. Казва и че пътят към селото е много опасен. Оплаквали са се на управниците, но са му казали, че няма какво да се направи за десет души население. Недко Великов е и почитател на футбола, стиска палци на Черно море. Ходи и по мачове.

Недко Великов живее от 40 години в село Просечен

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Една българска роза

НА СВЕТЛО на 28 май с Валерия Василева

28-и май е денят на парковете в България и понеже сме далеч от трите национални – Рила, Пирин и Централен Балкан, фокусът ни е върху нашия градски парк – емблематичната Морска градина във Варна, състоянието в началото на сезона и някои арт предизвикателства, които привличат вниманието тези дни. До месец трябва да приключи рехабилитацията..

публикувано на 28.05.24 в 14:05

Радио Варна на 90 - епизод 4

Новият епизод от предаването, излъчен на 25 май, е за едни много трудни години - между 1940-а и 1950-а. С началото на Втората световна война се променя политическият ред в Европа и света, променя се и България. За добро или лошо това е факт, който не можем да отминем, не можем да избягаме от темата, да прескочим този крайъгълен камък, той е част от..

публикувано на 28.05.24 в 12:16

На 27 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 27 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA). Представяне нановия албум на COOL DEN "Фар и факла" – разговор с Никола Симеонов. В "Мазето на Вакашински" – Black Art ("Autumn Souls Of Sofia") и Ясен Вакашински представят "Grind Over Sofia 2024". В предаването ще звучи музика..

публикувано на 27.05.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 27 май със Светлана Вълкова

Предизвикателствата пред развитието на висшето образование в България обсъждат на семинар в ИУ - Варна Вече четири дни варненското село Константиново е без вода До края на май се очаква да бъде пусната водата в новоизградената чешма до бившия "Дом Младост" във Варна За 110-ата си годишнина смесен хор "Черноморски звуци" – Балчик..

публикувано на 27.05.24 в 11:52

НОВИЯТ ДЕН на 27 май с Мариела Димитрова 

В началото на сезона хотелиери в "Слънчев бряг" обявиха, че излизат на протест. Причината е, че от девет месеца Министерството на туризма не е изплащало средства по хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци. Някои от хотелиерите твърдят, че имат да получават по 2-3 милиона лева и са застрашени от фалит. Ще ги подкрепят ли колегите..

публикувано на 27.05.24 в 06:20
Chart

#764 ТОП 20 (24.05-31.05.2024)

публикувано на 24.05.24 в 20:27

В „Гравитация нула“ на 24 май

„Гравитация нула“ на 24 май 2024 година с Мартин Николов -   Графичният дизайнер Димитър Трайчев с голямата награда „Варна“; -   Художникът Цветан Кръстев с наградата „Море“ на клуб „Отворено общество - Варна“; -   БЕРОН - Български езикови ресурси онлайн – платформата представя доцент Милен Томов от Института за български..

публикувано на 24.05.24 в 12:43