Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Празник на училището

Снимка: Община Русе

Коментар на Даниела Иванова
Аудио файлът е със субтитри

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално.

Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но, хора, винаги ще обичам идеята за вас, идеята за онова начало и за основите, върху които нататък всеки изгради своята история.

Разглеждам с усмивка снимките на учителите и на всички онези усмихнати момчета и момичета. Обръщам се назад от високия хълм на времето и виждам прекрасната пъстроцветна картина на началото. Благодарна съм за всеки учител, за всеки съученик, за всяка случка, ситуация и преживяване, за всеки миг.

Онова, което някога ми доставяше радост, сега ме прави двойно по-щастлива, че съм имала привилегията да премина през него и то, пресичайки сърцето ми, да се върне и да остане там. Благодаря и за другото, което някога не харесвах или ме изпълваше с горчивина. Отдавна съм го обмислила и приела. Сега за мен то е поредният урок, който ми е отворил други, тогава неизвестни и непонятни за мен пътища, дал ми е друга гледна точка и нови възможности.

От високия хълм на времето всичко изглежда толкова красиво, цветно и добро. Толкова правилно. Така че, да, благодаря за всеки миг и за всеки човек по пътя!

Сега ви оставям.

Звънецът бие. Звънецът за следващия урок на живота - за празника.

Петдесет години по-късно искам да видя всички онези искрящи погледи и добри усмивки. Може нагласите, табелките пред имената и кръгът от близките ни приятели да са други, но погледите остават същите. Вероятно отново ще видя познатите усмивки на онези сладки дечица, които преди години плахо пристъпваха в училищния двор и на част от мотивираните учители, на които предстоеше заедно с тях да извървят предизвикателния и очарователен път от началото към този половинвековен юбилей. Обичам идеята за вас, както обичам началото и прелестния живот, с който то продължава.

Това е моята история. Всеки от нас има своя собствена. Да съберем тези хиляди истории в една наздравица!

За празника на училището, което ни събира!

За нас!

За началото, от което отброяваме днешния юбилей!

За това, че той от своя страна ще даде начало на следващото отброяване!

За уроците, които научихме!

За бъдещето, към което тези уроци бяха стъпала!

И за живота!

За този прекрасен живот!

Автор: Даниела Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

На 1 май се открива Фестивал на занаятите в Балчик

„Доб­рич­ки па­наир“ АД и ДКИ „КЦ „Дво­ре­ца“ ор­га­ни­зи­рат съв­мес­тно от 1 до 6 май „Фес­ти­вал на за­ная­ти­те в Дво­ре­ца“. Съ­би­тие­то е до край­бреж­на­та алея, в прос­тран­ство­то пред „Дво­ре­ца“, ка­то вър­ху спе­циал­ни щан­до­ве (шат­ри) над 10 бъл­гар­ски и ру­мън­ски из­ло­жи­те­ли ще пред­ста­вят на вни­ма­ние­то на жи­те­ли и..

публикувано на 30.04.24 в 14:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 30.04.24 в 13:57

Във Варна организират обучение на специалисти за грижа за деца с диабет и редки заболявания

Във Варна организираха обучение на медицински специалисти от училища, детски ясли и градини за работа с деца с диабет и редки заболявания. Събитието се проведе в Юнашки салон и е част от общинската програма „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“, която сe финансира от дирекция „Здравеопазване“, съобщават от общинския пресцентър. По време на..

публикувано на 30.04.24 в 12:12

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка във Варна

До близо 3000 адреса е стигнала детската линейка, закупена със средства от събрани и предадени за рециклиране пластмасови капачки, за малко над една година. Специализираният автомобил бе дарен от благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" на Център за Спешна Медицинска помощ – град Варна, съобщават от кампанията. 26 тона капачки събраха във..

публикувано на 30.04.24 в 12:00
Снимката е илюстративна

Дере до спирка "Мир" е пълно с боклуци, оплакват се варненци

Дере до спирка "Мир" се пълни с изхвърлени клони, изсъхнали листа и боклуци. За това алармира варненката Людмила Алексиева, която живее в района. По нейни думи състоянието на дерето е такова от бедствието през ноември месец миналата година. От десет години до него е разположен склад за вторични суровини, откъдето според нея също се изхвърлят отпадъци...

публикувано на 30.04.24 в 11:06

Велики вторник

В календара на православната ни църква днес е Велики Вторник - ден за смирение и поучение. На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на Ерусалим. В тази..

публикувано на 30.04.24 в 07:03