Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45 години община Ветрино

Годината е 1979. С указ номер 2295, издаден от пресдетателя на държавния съвет на Народна република България, село Ветрино става административен център на Община Ветрино.


"От тогава до днес, години наред, нашите предци са градили имиджа и са отстоявали просперитета на общината ни. За да можем ние днес с гордост да отбележим честването на юбилейните 45 години на община Ветрино. Следвайки техните стъпки, ние се стремим да отстояваме заслужената привилегия и да допринасяме за просперитета на общината и днес."

С тези думи кметът на община Ветрино Димитър Димитров даде началото на всенародните тържества по повод 45-годишнитата.

Община Ветрино се намира в Североизточна България и е една от съставните общини на Област Варна. Има население от около 5 000 жители според преброяването от 2021 година. Населени места в община Ветрино са 10 - Белоградец, Ветрино, Габърница, Доброплодно, Млада Гвардия Момчилово, Невша, Неофит Рислки, Средно село, Ягнило.

И отново кмета на общината Димитър Димитров за предизвикателствата да бъде управлявано не само населеното място Ветрино, а цяла община.

"Никак не е лесно. Второ, когато един кмет си подреди нещата, мисля, че когато почват да се случват и когато почва да вижда резултати от труда си и от труда на екипа, с който работи, това всичко доставя удоволствие и всички трудности остават на заден план."

Празничният концерт по повод 45-годишнината на община Ветрино започна в ранния следобед. Там беше и Стефан Вълдобрев без Обичайните заподозрени. Ще ви срещнем и с него. Следва обаче друг аспект от живота на общината.


Прави впечатление, че в село Ветрино младите хора и малките деца са навсякъде.

Интересното е, че много млади хора са напуснали големия областен град Варна и са решили, че на село се живее по-добре. Янка Йорданова е от тях. Шегува се, че е набор на общината и работи като домакин там.


"Тук е много хубаво място за млади хора. Първо природата е чудесна, второ - децата ни растат спокойни и щастливи. Училището е много голямо. Тук учат деца до 12 клас. Моето дете е родено тук и смятам да го отглеждам тук."

Стоян Славов също е обърнал гръб на големия град. Той е от Ветрино. Живял е във Варна, но зарязва всичко там и се връща тук. Работи в отдел "Образование" в общината.


"Образованието във Ветрино е на добро ниво. Дори на доста добро ниво. Има деца, има какво още да се желае. Хубаво е в детските градини ад има още деца. Дано да се случи. През последните две години там броят на децата се повиши. И се надяваме да се повишат още."

А до Ветрино се стига бързо. По т.нар. магистрала и после от шест километра.

За да останат младите на село, е необходима работа. В община Ветрино работа не липсва. В Доброплодно например Георги Георгиев е създал малък бизнес. Предлага опаковани ядки и сушени плодове. Времената за малкия бизнес не са никак леки. Въпреки трудностите той продължава да изпълнява мечтата си.


"Имах желание и го направих. Имам работници, давам работни места."

Интересното е, че в община Ветрино живеят и много чужденци. През 2007 година Галина Бобрик напуска Санкт Петербург е се преселва тук.

"Заради спокойствието, хубавото време. Тук се живее добре. Селото е много хубаво. Хората са хубави. Комшиите са добри, усмихнати. Няма никакви проблеми. Животът е прекрасен."

Стефан Вълдобрев беше част от тържествата по повод годишнината на община Ветрино.


"Никаква разлика няма при мен дали пея в голям град или в малко населено място. Аз съм от този тип изпълнители, които страшно обичат срещите с хората. Обожавам да обикалям България. Влюбен съм в България. И да се срещна с хората, където и да е било. Дали са 3000, дали са 300, за мен е еднакъв празник."

Разбира се в тържествения концерт водещо беше участието на самодейните съставите от десетте населени места от община Ветрино. Секретарят на читалище „Просвета 1905“ Марина Христова изброява тези от общинския център.
"Имаме детски танцов - две възрастови групи от първи до 12 клас. Имам и клуб за народни хора, имаме хор за обработен фолклор и детска вокална група. Имаме и група за автентичен фолклор."

Запознахме Ви със самодейните състави, които за едно малко варненско населено място не са никак малко. Сега със секретарят на читалище „Просвета 1905“ Маринана Христова ще ви разкажем за музейната сбирка, подредена в читалището.

"Просто трябва да се види. Има селскостопански оръдия, има хурки, вретена. Имаме хубава, автентична носия, която до ден днешен се пази. На децата им е винаги интересно, защото съвременното дете не знае какво е хурка, не знае какво е вретено. Чете го в приказката, но не знае. И идват, и им е толкова интересно, и забавно."

За всичко това и още много можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 14 юни със Светлана Вълкова

Лекция за японската литература и култура ще изнесе във Варна проф.  д-р Гергана Петкова  - Декан на Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет Създаването на модерно сценично пространство във Варна по примера на "Топлоцентрала" в София – кауза на срещата с представители на Международната организация за съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:01
Chart

#767 ТОП 20 (14.06-21.06.2024)

публикувано на 14.06.24 в 07:50

НА СВЕТЛО на 13 юни с Мариела Димитрова

Второто издание на Регата "Варна 200" стартира в 18 часа в срада . Участниците направиха страхотни изпълнения буквално пред пристанището във Вар н а и потеглиха по трасето на регата. Състезанието е доста тежко, кара се две денонощия, за да изминат 200 морски мили. И зискват се доста добри ветроходни умения , подчертават организаторите..

публикувано на 13.06.24 в 13:26
Лято с ухание на жасмин

НА СВЕТЛО на 12 юни с Валерия Василева

Румъния забрани улова на черноморската черна мида заради биотоксини в морската вода – реакцията в България. Нови открития при имунологията на рака, спомагащи за превенция, диагностициране и лечение на онкологични заболявания представят световни специалисти във Варна днес. За забавяне на изплащането на субсидиите по т. нар. „еко схеми“..

публикувано на 12.06.24 в 13:50

НА СВЕТЛО на 11 юни с Валерия Василева

Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Националната асоциация на зърнопроизводителите открива официално днес жътвентата кампания в страната. Акцентите от заседанието на ПК „Собственост и стопанство“ към ОбС-Варна. Тема с продължение  - позицията на Община..

публикувано на 11.06.24 в 14:00
Българска роза

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 11 юни

Румъния забрани уловът на миди и рапани по южната част от Черноморското си крайбрежие, тъй като може да носят зараза и да са опасни за здравето. Има ли опасност за българската част на Черно море? Атанас Палазов, директор на Института по океанология с подробности по темата; Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от..

публикувано на 11.06.24 в 05:58

На 10 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 10 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF). Алекси Калев ("Bulgarian Live Music") за "Midalidare – Rock in the Wine Valley 2024". Разговор с Николо Коцев за издаването на концертната версия на рок операта "Nostradamus – Live In Sofia" и преиздаването на студийната версия на рок епоса...

публикувано на 10.06.24 в 14:25