Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 13 август с Иван Барбов

Морето във Варна
Снимка: Д. Дончева - Радио Варна

Всяко утро е време не за бързане и суета, а за незабързани, дълбоки и златни мисли. Тази дълбока и златна мисъл е просветнала в съзнанието на известния писател Джон Стайнбек, най-вероятно в някое приятно, прохладно ранно утро като днешното.

В 6.00 часа, освен за мъдри мисли и кафе, е време и за сутрешната програма на Радио Варна. Новият ден посрещате в компанията на Иван Барбов, Валери Великов и звукорежисьора Добо Мързов. Ще коментираме актуални теми от ежедневието, ще ви държим в течение на последните новини, ще слушаме и хубава музика.

За да върви и почивката ни по морето като песен е добре да сме внимателни с всичко – от резервациите, които правим, до храната, която консумираме. За капаните на офертите „Last Minute“ ще си говорим с експерта по потребителска защита Габриела Руменова, от която ще чуем и други важни съвети за една безаварийна ваканция.

Няма гаранция, че ще е безаварийно пътуването ви с кола, ако минавате по пътя под Аспаруховия мост до корабостроителницата. Той е в лошо състояние от години, дупките зейват една след друга, а работещите и пътуващите в района назрява и намерението за протест. Там ще ни очаква след 8.30 часа репортерът Даниела Стойнова.

На протест скоро излязоха и лозари и винопроизводители заради нови изисквания от държавните институции, според които събраното грозде трябва да се тегли още в лозовите масиви. Какви са притесненията на бранша и какви са очакванията за реколтата тази година – ще пием ли по-скъпо вино и ще хапваме ли по-скъпо грозде? По темата ще разговаряме с Петьо Бошнаков, председател на Националното сдружение на лозарите.

Защо договорът между България и турската компания „Боташ“ за пренос на газ е неизгоден за страната ни може ли да бъде прекратен или предоговорен? Ще чуем коментар и на енергийния експерт Петко Ковачев от „Зелени закони“.

Газ може и да не потече към България по това споразумение, но скоро може да потече вода от старата чешма в русенското село Червена вода благодарние на каменоделецът Стефан Мръзеков, с когото ще ни срещне репортерът Мартин Николов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

НОВИЯТ ДЕН на 16 септември с Мариела Димитрова

Малко над 58 хил. първокласници ще прекрачат училищния праг тази година в цялата страна, информират от Министерството на образованието и науката. Във Варна в общинските училища над 3 100 първокласници започват обучението си днес. В 8.10 часа – репортаж от варненското основно училище „Добри Чинтулов“. В 10.20 часа ще добавим още от картината на..

публикувано на 16.09.24 в 06:14
ПЛОСКОСТИЧНО, 
Франция, 2024, 16’50’’, 2D анимация
режисьор Алис Сае

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 13 септември със Светлана Вълкова

20-ти Световен анимационен фестивал Варна – разговор с артистичния директор на форума проф. Анри Кулев „Време-пространствени полета“ – изложба на Огняна Серафимова в ГХГ „Б.Георгиев“ В очакване на „Златна роза“ – фестивала на българския филм Йончо Цолов от Врачанско е най-дълголетният българин, живял е 130 години – разказ за една..

публикувано на 13.09.24 в 11:25
Chart

#776 ТОП 20 (13.09-20.09.2024)

публикувано на 13.09.24 в 10:13
Балчик

НОВИЯТ ДЕН в петък, 13 септември

Жителите на местност „Пчелина“ във Варна обявяват протестни действия чрез блокада на ул. „Прилеп“ в петък от 08:00 ч. - репортаж; Нови правила за отпускането на ипотечни кредити влизат в сила от 1 октомври. Според новите изисквания на БНБ търговските банки ще финансират не повече от 85% от стойността на жилището, а месечните вноски ще бъдат до 50%..

публикувано на 12.09.24 в 18:00

НА СВЕТЛО на 12 септември с Мариела Димитрова

Започваме новини за  причините за обявеното частично бедствено положение във варненския район „Приморски“ , а след 15 часа и за и    новите проекти в сектор „Образование“ в община Варна .  Международни експерти ще обсъждат Иновации в строителството ще бъдат представени на двудневен форум във Варненския свободен университет..

публикувано на 12.09.24 в 13:57
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 11 септември

За конфликта в ДПС и отражението му върху предстоящите предсрочни избори, разговор с Гюнер Тахир - бившият зам.-председател на ДПС и лидер на НДПС; Как жителите на област Добрич гледат на случващото се в политическия живот на страната, имат ли останали надежди за правителство и управляващи, които да мислят за техните проблеми и каква активност..

публикувано на 11.09.24 в 07:52

НОВИЯТ ДЕН на 10 септември с Мариела Димитрова

В аптечната мрежа във Варна липсва една марка инсулин от два месеца, фармацевти препоръчват да търсим останали бройки в по-малки градове. Това разказа в сигнал до Радио Варна Пепа Жекова. В Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) също имат един сигнал за липсата на този инсулин, но като цяло всички инсулини у..

публикувано на 10.09.24 в 06:08