Във време на пандемия airbnb имотите са по-привлекателни за туристите

Във време на пандемия airbnb имотите се оказват по-привлекателни за туристите. Това коментира за Радио Варна Красимир Андреев от Асоциацията на наемодателите в България. По думите му, част от наемодателите в платформи като airbnb - за кратковременно..

обновено на 14.12.20 в 13:42

Страхът от изкуствения интелект е ирационален

Екзоскелети превръщат работниците в автомобилните заводи в човеко-роботи; Роботи ще заменят сезонните работници в брането на зеленчуци в Англия и Франция;  Роботи опрашват растения и заменят пчелите;  Руски робот преподава физика, химия, биология и..

публикувано на 15.12.20 в 09:00

Смарт контракти и блокчейн навлизат в ежедневния живот

Поредното затваряне в домовете ни, безспорно ще доведе до още повече електронни покупки, използване на електроннои документи и пр. До броени седмици се очаква да имаме е-рецепта и е-направление ще има до седмици (или поне така е според думите на..

публикувано на 30.11.20 в 13:00

В девет варненски училища ще учат с chromebook

Технологии в училищата и не само, виртуална реалност, изкуствен интелект, работа в облака, STEM обучения и още, и още, както и разбира се въвеждането на устройство номер 1 в страните, които заемат водещи позиции в образователните класации в света –..

публикувано на 16.11.20 в 12:00

Варненската Kinetik направи на 3D принтер и електрическа картинг кола

През пролетта на 2021 г., варненската компания “Кинетик Аутомотив” започва производството на 3D принтирани електрически картове. Първият подобен прототип в България - "Kinetik 27", вече беше представен в средата на октомври на международното състезание..

обновено на 02.11.20 в 10:40

Набират предприемачи за "Източен акселератор" - Варна

Програмата „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ (BASE) отваря врати в Източна България. Тя е насочена към бъдещи предприемачи или такива, които искат да доразвият свой собствен бизнес, но в по-малките населени места в областите Варна, Добрич и..

публикувано на 26.10.20 в 10:13
Марк Киричев по време на работата в BioMed Varna.

Нови модели за анализ на изображения от научната екосистема Biomed Varna

Те са няколко младежи, които вече година са част от научно-изследователската междууниверситетска екосистема по анализ на биомедицински изображения BioMed Varna. В нея, Симеон Атанасов, Марк Киричев и Тодор Славов се занимават под ръководството на доц...

публикувано на 19.10.20 в 16:00

Могат ли гражданите да се включат в кръговата икономика във Варна?

Кръговата икономика е модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците. Той носи ползи за околната среда, икономиката и всички нас. Средногодишно, Европейският съюз произвежда мад 2.5 млрд.т. отпадъци. По-устойчивият модел за..

публикувано на 16.10.20 в 10:40

Оригами бутилка - що е то?

Най-компактната , стабилна и надеждно сгъваема бутилка за многократна употреба! Сгънете я и я вземете със себе си навсякъде! Под този надслов един български "зелен" стартъп - DiFOLD, само за месец в средата на лятото успя да набере 150 хил. долара в..

публикувано на 14.09.20 в 11:00

Тротинетки за споделено пътуване "превземат" Варна

Лесен и удобен начин за придвижване на къси разстояния посредством електрически тротинетки за споделено пътуване предлага варненецът Емил Черкезов. Реализацията на идеята за стартъпа му отнема около седем месеца. Плащането е като при..

публикувано на 03.09.20 в 08:09