"На село"

Всяка събота от 9 до 10 часа на честотите на Радио Варна и онлайн може да слушате предаването "На село". Един час, в които Ви срещаме с хората, които са избрали тишината, спокойствието и красивата природа на българското село.

Много са символите на българското село днес. За едни това може да е старата чешма, обрасла с всякакви храсталаци, но продължаваща да утолява жаждата, защото в нейните темели е "вградена" сянката на най-красивата българка. Или изгорялото щъркелово гнездо, което възрастните птици съградили отново и жителите на селото очакват и тази пролет да се напълни с живот. Или вековното дърво, което на много места е на почит. Или станът на нашите баби, който са съхранили в етнографските сбирки...

"На село" в Неофит Рилски

Тази събота екипът на Радио Варна гостува във варненското село Неофит Рилски. То се намира в община Ветрино, на около 40 километра западно от Варна, които се изминават за около 30 минути с кола по АМ Хемус. 724 жители има Неофит Рилски, които са..

публикувано на 15.10.22 в 09:00

В шатото до езерото - за дългия път на гроздето от лозата до бутилката

В края на тазгодишната кампания по гроздобера, с фоторепортера Румен Сарандев посетихме едно село, което е с дългогодишни традиции в лозарството - Езерово. Населеното място се намира на около 10 километра от Варна на северния бряг на Варненското езеро, а..

публикувано на 08.10.22 в 07:00

Царичино - малкото космополитно селце сред плодородните поля на Добруджа

Царичино е красиво и тихо селце, което се намира на около 50 километра североизточно от Варна, на близо 40 километра от Добрич и само на 3 километра от град Балчик.  Данните за първите заселници тук датират от 1916 година. Една от легендите..

публикувано на 01.10.22 в 10:57

На село в Крумово

Днешната ни разходка в предаването "На село" ще бъде в Крумово: Селото се намира на 21 км от общинския център Аксаково, 28 км южно от Добрич и на 32 км разстояние от Варна. Крумово е малко, китно село, с разнообразен релеф, заобиколено от..

публикувано на 10.09.22 в 07:00

На село в Близнаци

Днес ефирната ни разходка в предаването „На село” е с адрес Близнаци... Ваня Славова и Румен Сарандев посетиха селото и се насладиха на чистия въздух, на водата от аязмото, на спокойствието и на вкусното кафе, което изпиха там. Селото е..

публикувано на 03.09.22 в 07:00

"Пътешествието 2 - с Марто и Сарандев не само на море" - част две

В средата на юни с колегата Румен Сарандев предприехме обиколка на Добруджа - "Пътешествието 2". Тръгнахме от Варна, минахме през Шабла, Кардам и Кайнарджа, като стигнахме през Силистра до село Малък Преславец. И ако миналата събота Ви припомнихме..

публикувано на 27.08.22 в 10:10

"Пътешествието 2 - с Марто и Сарандев не само на море" - част едно

Преди два месеца или ако трябва да сме по-конкретни – в средата на юни с колегата Румен Сарандев осъществихме "Пътешествието 2". Но този път не се придвижвахме само по Северното черноморие, а навлязохме дълбоко в сърцето на Добруджа. И стигнахме малко след..

публикувано на 20.08.22 в 09:05

На село в Невша

За трети път в историята на предаването „На село” посещаваме едно прекрасно селище от община Ветрино, а именно Невша. Тази събота имаме конкретен повод за визитата: отбелязване на 120-ата годишнина от основаването на читалище "Нива-1921"...

публикувано на 13.08.22 в 07:05

Фестивалът "Марцианопол – животът в древния град" днес в Девня

Античният фестивал "Марцианопол – животът в древния град" се провежда за пети път днес в Девня. И тази година на събитието отново ще оживее магията на Античния римски град и цял един ден гостите му ще имат удоволствието да се насладят на..

публикувано на 23.07.22 в 09:00

На село в Шкорпиловци

Времето е разкошно за плаж, затова отиваме в селото с най-голяма плажна ивица в България: Шкорпиловци...  Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по нашето Черноморие. Намира се само на 40 километра южно от..

публикувано на 01.07.22 в 15:18