Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия остави механизма за наблюдение над страната ни

 В оповестения днес мониторингов доклад Европейската комисия определи напредъка на България като "недостатъчен и крехък” и остави в сила механизма за наблюдение - с аргумент, че без него много от промените нямаше да бъдат факт.

След публикуването на документа председателят на Европейската комисия Жозе Барозу разпространи изявление, в което заявява:

Този доклад показва, че в България е нужно да се стимулират силите, които са „за” осъществяване на реформи, и да се осигури лидерство. Основополагащи принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната система трябва да се основават на дългосрочната стратегия за реформи.

Непрозрачните ключови назначения, малкото присъди за организирана престъпност и корупция, слабите резултати на Комисията за конфликт на интереси и БОРКОР са сред основните критики към България. Към тях Комисията добави изплъзналите се от правосъдието престъпни босове, разкритията за политическо влияние върху съдебната система и оставащите съмнения за нейната независимост.

Европейската комисия очаква от България да ускори реформите и да покаже убедителни резултати във всички области. Препоръките към страната ни вече са 22 и засягат съдебните назначения, политическата намеса в съда и прокуратурата, възлагането на борбата с корупцията на една институция. Преодоляване на корупционния риск при обществените поръчки и преразглеждане на процедурите за установяване на конфликт на интереси са сред другите препоръки, отправени в доклада.

България има за изпълнението една година до публикуването на следващия доклад от бъдещата Европейска комисия. Настоящата днес отказа да обсъжда дати за прекратяване на мониторинга и обяви, че той ще остане докато бъдат изпълнени всички изисквания, независимо дали това ще е преди или след българското ротационно председателство на Евросъюза през 2018-а.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Иванка Иванова

Иванка Иванова: Липсата на положителна оценка за доклада е проблем

Най-важната новина от представянето на доклада на Европейската комисия е категоричният отказ на говорителя Марк Грей   да определи доклада като положителен, каза в предаването "12+3" ръководителят на Правната програма на института "Отворено общество"..

публикувано на 22.01.14 в 15:02

Минчо Спасов: Съдебната власт носи отговорност за това, че има безотговорност в държавата

  Докладът ни казва, че не само че не сме направили крачка напред, което се очакваше от нас, но сме направили две крачки назад, коментира в предаването "12+3" бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов. В доклада се виждат остри критики към..

публикувано на 22.01.14 в 14:23

Г. Готев: Механизмът за оценка на ЕК ще отпадне само при работеща правораздавателна система

Заместник главният редактор на електронното издание Euroaktiv Георги Готев коментира в предаването "12+3" доклада на Европейската комисия за напредъка на България. Според него румънският доклад е доста положителен, в него се говори за наличието..

публикувано на 22.01.14 в 13:56

Йовчев и Златанова очакват следващият доклад на ЕК да отбележи съществен напредък

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев очакват следващият доклад на  Европейската комисия да отбележи съществен напредък по направените забележки от днес. Вицепремиерите бяха категорични, че през последните..

обновено на 22.01.14 в 14:37

ЕК отказа да определи доклада си за България като положителен или отрицателен

След като ЕК обяви в доклада си за България, че напредъкът в съдебната реформа и борбата с престъпността и корупцията е "недостатъчен  и крехък”, днес от там изразиха надежда, че българските власти ще приемат сериозно изводите от наблюдението. При..

публикувано на 22.01.14 в 12:41

ДПС: Докладът на ЕК е негативен заради продължаващия мониторинг

БСП и ДПС посочиха със задоволство, че докладът  на Европейската комисия за България констатира отслабения натиск от страна на изпълнителната власт върху съдебната. Според ГЕРБ в текстовете се усеща отчаяние. От ДПС посочиха, че докладът е негативен,..

публикувано на 22.01.14 в 15:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32