Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев иска незабавни консултации с Москва след превземането на правителствените сгради в Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киев настоя за незабавни консултации с Москва, след като сградите на местното правителство в Крим бяха завзети от въоръжени мъже. Украинските сили за сигурност са в повишена бойна готовност заради окупацията, вероятно извършена от проруски сепаратисти.

Нападателите превзеха сградите на местното правителство и парламент в регионалната столица Симферопол около 4 часа сутринта и издигнаха руското знаме над тях. Засега те не посочиха никакви искания, но поставиха надпис "Крим е Русия".

Вътрешният министър Арсен Аваков обяви, че районът е отцепен, за да се избегнат кръвопролития и че завземането на сградите е дело на провокатори.

Министър-председателят на Автономната република Крим Анатолий Могильов призова хората да не отиват в района:

Предупреждението е да не се приближават до този квартал, тъй като лицата са въоръжени и може да се стигне до конфликт, каза Могильов. Той допълни, че окупаторите са отказали да преговарят с него, защото не са упълномощени за това.

Нападателите обаче допускат в сградата депутати, съобщи руският Център за журналистически разследвания. Според негов източник причината е, че целта е депутатите да приемат решение за статута на Крим.

Междувременно в Киев изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов предупреди, че всякакво придвижване на руските военни сили в Крим извън базата на Черноморския флот на Русия в Севастопол ще се разглежда като акт на агресия. Руският посланик в Киев също е бил извикан в украинското външно министерство, където му е била дадена нота с искане за незабавни консултации с Москва, както и за това руските военни да не напускат базата в Севастопол. 

Прокурори са започнали разследване за тероризъм заради завземането на правителствени сгради от проруски нападатели в Крим, съобщи главният прокурор на страната.

Превземането на сградите идва след като вчера в регионалната столица Симферопол имаше сблъсъци между проруски сепаратисти и поддръжници на новата власт в Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сградите на парламента и правителството в Крим са под контрола на силите за самоотбрана на рускоезичното население

Сградите на парламента и на правителството в Крим са под контрола на силите за самоотбрана на рускоезичното население, съобщи руската информационна агенция РИА Новости. Над зданията вместо украинското знаме се развява руският трикольор. Според кореспондент..

обновено на 27.02.14 в 10:58

Русия е удовлетворила молбата на Янукович да гарантира личната му сигурност

Русия е удовлетворила молбата на Виктор Янукович да гарантира неговата лична сигурност след като с решение на Върховната рада в Киев той беше отстранен от президентския пост.  Янукович от дни е в неизвестност и това доведе по появата на много..

публикувано на 27.02.14 в 12:53

НАТО изрази безпокойство за ситуацията в Крим

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да не предприема действия, които биха довели до ескалация на напрежението. В Брюксел се провежда заседание на комисията НАТО-Украйна, в началото на което Расмусен призова и за..

обновено на 27.02.14 в 16:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32