Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският парламент ще подкрепи решението на Крим

Руският парламент ще подкрепи решението на Крим, ако референдумът се обяви за присъединяване на автономната република към Русия. Това заявиха ръководителите и на двете камари на руския законодателен орган.

Парламентарна делегация от Крим е в Москва, за да проведе консултации с руските депутати. След разговорите председателят на Съвета на федерациите Валентина Матвиенко заяви, че Горната камара на руския парламент ще подкрепи решението на кримския референдум. Всеки народ има право на самоопределиние, посочи тя и добави, че решението за всеобщо допитване отговаря на международната правна практика. Валентина Матвиенко определи гласуването на Кримския парламент за присъединяване на автономната република към Русия като "историческо".

По-рано днес делегацията на Върховния съвет на Крим се срещна и с председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. По думите му стремежът на Крим да осигури безопасността и правата на своите граждани е разбираем и Долната камара на руския парламент ще уважи избора, който ще бъде направен на 16-и март. Наришкин припомни, че Думата многократно е апелирала към Запада да не подкрепя радикалните сили в Украйна, чиято политика и стана причина за последния развой на събитията в Крим и други югоизточни региони, които се почувстваха застрашени от действията на новата власт в Киев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Украйна подаде иск в Киевския окръжен съд срещу решението за провеждане на референдум за Крим

Генералната прокуратура на Украйна подаде иск в Киевския окръжен съд за обявяване за незаконно решението на парламента на Автономна република Крим за провеждане на референдум, предаде ИТАР-ТАСС. Това решение посяга на териториалната цялост на Украйна,..

обновено на 07.03.14 в 10:14

Обама призова Путин да обмисли дипломатически опции за прекратяване на конфликта в Украйна

Американският президент Барак Обама призова руския си колега Владимир Путин да обмисли дипломатически опции за прекратяване на конфликта в Украйна. По време на едночасов телефонен разговор с Путин Обама е заявил, че нахлуването на руски войски в..

публикувано на 07.03.14 в 07:48
Микола Балтажи

Посланикът на Украйна у нас пред депутати: Руските военни в Крим са от специалните части

Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи посети Народното събрание и се срещна с депутатите от групата за приятелство с Украйна. Той е запознал парламентаристите с всичко, случващо се в Крим. По думите на депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, посланик..

публикувано на 07.03.14 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32