Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Бойко Маринков: Ердоган е, безспорно, най-силната фигура в Турция през последните 11 години

Първите преки избори за президент в Турция след месец са интересни и заради факта, че сегашният, за трети мандат, премиер Реджеп ердоган се сочи за сигурен победител. С това той преминева от един вид власт към друга, но все пак остава във властта, подчертават политолози. Д-р Бойко Маринков от Института по балканистика към БАН припомни любопитния факт, че след изборите, в Турция ще има петима живи президенти, най-възрастният от които над 90 години. Според него, безспорно най-силната фигура през последните 11 години в Турция е Ердоган. Около 50 процента от запитаните в социологическите проучвания в южната ни съседка, на този етап, декларират подкрепата си за сегашния премиер за първия тур на предстоящите избори за президент.

В момента Ердоган е на обиколка в големите черноморски градове на Турция.Важно е доколко силата на администрацията и на проправителствените медии ще окажат влияние..Крайната прогноза е, че Ердоган ще спечели на първия тур.

Анализът и прогнозите на д-р Бойко Маринков за Ердоган и двамата му съперници за прозединтския пост - в звуковия файл.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32