Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кръстьо Петков: Актуализация на бюджета за тази година не е необходима

Снимка: БГНЕС

Проф. Кръстьо Петков, лидер на Обединения блок на труда смята, че може и без актуализация на бюджета за тази година.

Ако Народното събрание приеме, че трябва да се вземе допълнителен заем от 4 милиарда и 500 милиона - нещо, което независими експерти не препоръчват, около милиард и 700 милиона трябва да отидат за рефинансиране на дефицита. Експерти твърдят, че дефицитът не е точно такъв, защото до октомври имаме прилично изпълнение на данъчни и неданъчни приходи. Ако правилно разчитаме ..това, което се случва, няма да са необходими милиард и 700 милиона лева, а малко по-малко от това, което е записано, тоест общо за годината, този, който беше допълнително фиксиран дефицит, ще е по-малко. Трябва да се запитаме къде ще отидат парите и отговорът се вижда от публикуваните мотиви и от публикувания на страницата на Министерството на финансите вариант на актуализирания бюджет - над 2 милиарда отиват за Фонда за гарантиране на депозититие и 900 милиона за буфер. Не от вчера и неслучайни специалисти казват, че трябва да се прекрати практиката на буферите. Буферите означават, че има още една каса в правителството и, по усмотрение на премиера и финансовия министър, ще се раздава. В упор трябва да се постави въпросът в парламента защо трябва да се заделят 2 милиарда лева при положение, че не е необходимо толкова да се предостави на Фонда за гарантиране на влоговете. Очаква се, че парите, предоставени на Първа инвестиционна банка, няма да бъдат възстановени в определения срок и, ако това е причината, би трябвало ясно да се каже, че имаме нов проблем, че дупката в банковия сектор продължава да се разширява. Възниква обаче следващият въпрос - нямаме ли вече риск от верижен ефект и не трябва ли да се вземат други мерки, а не така, чрез бюджета да се пренасочват средства към търговски банки и всичко това да става на гърба на данъкоплатеца. това са разговорите, които трябва да се случат в парламента и , на базата на това, да се попита дали няма алтернатива на всичко това.

Бившият лидер на КНСБ и бивш депутат, проф. Кръстьо Петков, подчерта, че реформата не означава да се наливат пари или пък да се орязват разходи.

Говорим за структурни реформи, които биха икономисали средства, но в разумни граници... Трябва да направим оценка на макроикономическата ситуация, за да започне идване на пари в бюджета...Българската икономика има нужда от свежи инвестиции и те могат да се намерят. ..Ако ще се вземат заеми, то лъвският пай от тези пари трябва да отидат за преструктуриране на икономиката. 

Цялото интервю на Даниела Якова с проф. Кръстьо Петков можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32