Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полазници на Игнажден са Ваня Вълкова и Петър Ралчев (20.12.2014)

Другите названия на Игнажден са Игнат или Млада година. На този ден се почита антиохийският епископ Игнат Богоносец, осъден на смърт заради християнската си вяра. От Игнажден до Бъдни вечер продължават родилните мъки на Богородица. От Игнажден започват и коледните и новогодишните празници. Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат и Нов ден. Много е важно какъв човек пръв ще влезе в къщата, добър или лош. От това зависи каква ще цялата година. Човекът, който пръв влиза в къщата наричали "полазник". Е, ние, домакините на "Съботна трапеза" днес посрещаме добри гости. Наши полазници са народната певица Ваня Вълкова и акордеонистът Петър Ралчев .

СнимкаВдъхновението Петър Ралчев
Той промени представите за българската народна музика изпълнявана на акордеон. Излезе от клишето и тръгна да търси. И тъй като е голям артист, чийто възприятия са отворени към изкуството изобщо (!), той го създаде. Стилът Петър Ралчев. И няма да звучи пресилено ако кажа, че това е едно от най-важните открития във фолклорната ни музика през последните десетилетия.
Петър Ралчев е вдъхновител за стотици музиканти. Високо ценен и зад граница. Впрочем там е много по-търсен и желан музикален събеседник. Последните години концертира предимно по световните сцени.

Снимка




Ваня Вълкова - талант, амбиция и последователност

Тя е сред предпочитаните нови гласове в народната музика. Казвам "нови" и имам пред вид поколението, което в този момент е в разцвета на силите си. Те се опитват да надградят онаследеното и мнозина от тях работят упорито за личен отпечатък в съвременното творчество на фолклорна основа. Ваня е от тези, които искат да вървят напред и да търсят себе си чрез музиката. Последователна е и в годините оформи своите търсения, главно в музиката от Тракия. Подобно на майстор ювелир тя работеше и ГЛАСЪТ придобиваше нови краски. И в тази непрестанна работа, важно е да отбележим, че паднаха "прилепени" (от слушане може би) стилове,. Така изпълненията заявиха марката Ваня Вълкова.
Навръх Игнажден я "спипахме" с нова песен. Подшушна ни Пейо Пеев, с когото тя работи последните години. Песента "Похвалила се момина майка" не беше планувана за излъчване в тази година. Но ... Радио Варна си е извоювана територия за премиери, нали така?






Открийте ни и във фейсбук страницата "Срещи в 7/8" , a може да ни пишете и на email: radiovarna78@abv.bg



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дирижабъл, Атанас Хранов

По първи петли на 8 юли с Ваня Славова

В жегата на юли отново ще бъдем заедно, за да споделим времето между зората и изгрева и да посрещнем новия ден: 8-ми юли, обикновен, необикновен, в отпуск или работен, важното е да бъде изпълнен с енергията на лятото. Топли ефирни поздрави от екипа от второ студио на Радио Варна: Ваня Славова пред микрофона и Милица Панайотова зад..

публикувано на 07.07.24 в 10:59

"Джем сешън" на плажа: Епизод 1

Радио Варна и клуб Menthol си подават ръка за две специални издания на обедното музикално предаване "Джем сешън" от варненския плаж! На 4 юли 2024 г. се състоя първото от тях, в което младите варненски вокалисти Моника Парушева , Ивета Тодорова и Иван Славов представиха песни от българската и световната сцена заедно с утвърдените музиканти..

публикувано на 06.07.24 в 16:51
Chart

#770 ТОП 20 (05.07-12.07.2024)

публикувано на 05.07.24 в 18:53

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 5 юли със Светлана Вълкова

Художникът Атанас Хранов с „Дирижабъл“ в Галерия „Папийон“ 18 художници в традиционния художествен пленер „Русалка 2024“ Съвременно изкуство в Ре Бонкърс – „HOME 2124“ Християн Облаков представя новата си книга „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ „Бохеми“ на сцената на Опера в Летния театър „Тайните на..

публикувано на 05.07.24 в 12:06

НОВИЯТ ДЕН на 5 юли с Иван Барбов

Ако рано сутринта се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското първенство по футбол и ви се спи, побързайте да превключите на честотите на Радио Варна. Във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви „ободрим“ с много и интересни ефирни срещи, актуални новини и хубава музика. Проследете събуждането на новия ден в компанията на..

публикувано на 05.07.24 в 05:58

НОВИЯТ ДЕН на 3 юли с Мариела Димитрова

П ризив за бързо въвеждане на депозитна система за преработване на еднократни опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса , ще отправят днес от екологично сдружение „За Земята” . В 8:30ч. Днес те се събират пред Министерството на околната среда и водите , за да внесат п одписка , подкрепена от почти пет хиляди българи ...

публикувано на 03.07.24 в 06:10

НОВИЯТ ДЕН на 2 юли с Иван Барбов

„Денят ми започва с това, че ми се спи и завършва със същото“, гласи мисъл на неизвестен автор в социалните мрежи. Ако и вие се чувствате все едно сте гледали мач на Англия на европейското и ви се спи толкова рано, най-добрият начин да се ободрите е да превключите на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и..

публикувано на 02.07.24 в 06:33