Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицайка бе убита, а общински служител ранен при нова стрелба в Париж

Френските сили за сигурност задържаха седем души в хода на издирването на нападателите на редакцията на "Шарли ебдо"

| обновено на 08.01.15 в 17:05
3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицайка бе убита, а общински служител бе ранен при нова стрелба в южните покрайнини на Париж. Мъж, въоръжен с автомат и с бронежилетка, открил огън в гърба на общински полицаи. Френското вътрешно министерство съобщи, че нападателят е избягал. Първоначалната информация бе, че той е бил задържан. 

Според полицейски източници засега няма установена връзка между това нападение и кървавата атака срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" преди ден в Париж. Френският вътрешен министър Бернард Казньов вече е на мястото на новата драма край Париж. 

По-късно стана експлозия пред ресторант недалеч от джамия в град Вилфранш сюр Сон, Източна Франция. При този инцидент няма пострадали. Според местните власти става дума за "криминален акт". Няколко тренировъчни гранати бяха хвърлени в двора на джамия в Льо Ман. Едната граната е избухнала, но няма ранени. Полицията е обградила джамията. Френската полиция разследва още няколко атаки срещу джамии.

Засега няма установена връзка между вчерашния кървав атентат срещу "Шарли ебдо", чийто извършители, братята Шериф и Саид Куаши, все още се издирват. Според последната информация седем лица са задържани за разпити във връзка с разследването. Полицията проведе и редица обиски на жилища. Третото издирвано лице не е открито, въпреки че по-рано беше съобщено, че 18-годишният Хамид Мурад се е предал на полицията, за да отрече участието си в атентата

Двама заподозрени за нападението - братята Саид и Шериф Куаши са родени в Париж в семейство от алжирски произход. Шериф е имал тригодишна присъда за съучастие в мрежа за набиране на джихадисти за Сирия и Ирак. Според някои съобщения братята Куаши са били забелязани тази сутрин в Северна Франция. Управителят на бензиностанция близо до селището Вилер-Котере е разпознал двамата мъже, които били въоръжени

Снимка

Над 100 000 души излязоха по улиците на френските градове в памет на жертвите на кръвопролитния атентат срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо". В Париж 35 000 души се събраха на площад "Република", недалеч от офисите на "Шарли ебдо". Мнозина носеха черна лента с надпис "Аз съм Шарли" – лозунг на съпричастност с 12-те жертви на атентата. Море от хора се събра и в Лион, Бордо, Тулуза и други градове. Медиите също са в траур за своите колеги от "Шарли ебдо". 

СнимкаПо обед Франция почете с едноминутно мълчание паметта на 12-те жертви на джихадистите. Множество хора застанаха мълчаливо на обществени площади, в училища и пред официални сгради, а мълчанието беше нарушено само от църковните камбани. Страната е в национален траур.

По-късно бе съобщено, че френските следователи са открили коктейли "Молотов" и две джихадистки знамена в Ситроена, с който избягаха нападателите. Според източник, близък до разследването, това показва техния ислямистки радикализъм и че те вероятно са планирали други актове с бензиновите бомби.

Следващата сряда вестник "Шарли ебдо" ще излезе по график, заяви журналистът Патрик Пелу. По думите му, новият брой ще покаже, че "глупостта няма да спечели".

Междувременно равнището на терористична заплаха бе повишено до максимална степен, разположени бяха над 800 допълнителни войници да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места. В Елисейския дворец се проведе извънредно съвещание на президента Франсоа Оланд с ръководителите на ключовите силови ведомства.

Снимки ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Светът осъди терористичното нападение във Франция

От Токио до Вашингтон, от Москва до Катар, висши политици и държавни глави от цял свят, неправителствени организации и медии изразяват подкрепа за Франция. Всички сме французи , каза италианският премиер Матео Ренци във френското посолство в Рим...

публикувано на 08.01.15 в 08:10

Турция осъди нападението срещу редакцията на френското списание "Шарли ебдо"

Турските политици осъдиха нападението в редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо", което отне живота на 12 души. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи писмено изявление, в което изрази съболезнования на Франция ,..

публикувано на 08.01.15 в 08:01

Европейският парламент насрочи извънредни дебати за тероризма

Заради атентата в Париж Европейският парламент ще проведе в понеделник в Страсбург извънредни дебати за тероризма, от Европейската комисия обявиха, че ще се включат в дискусиите. Говорителят на върховния представител за външната политика Федерика..

публикувано на 08.01.15 в 13:58

Стефан Манов: Френските журналисти успяха да запазят изключително професионален и достоен тон

За съжаление се очакваше, че след вчерашната варварска атака срещу вестника „Шарли ебдо“ днес ще има реакции. Било то глупаво подражание на нестабилни психически хора или опити на крайната екстремистка десница да си върне чрез..

публикувано на 08.01.15 в 13:26

Цветя пред посолството на Франция у нас за загиналите при атентата

Пред френското посолство в София и днес граждани поднасят цветя и палят свещи в знак на съпричастност към трагичните събития. Представители на български държавни институции и на дипломатически мисии у нас оставят своите послания в книгата за..

публикувано на 08.01.15 в 12:38

Във Варна отслужиха молитва в памет на загиналите в Париж

Заупокойна молитва в памет на загиналите при атентата в Париж журналисти и полицаи беше отслужена в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна.  Журналисти от регионални и национални медии в морската столица присъстваха на богослужението..

публикувано на 08.01.15 в 14:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32