Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мохамед Халаф: Ислямският свят изживява дълбока криза на идентичност

Снимка: zemedelci.org

Не мога да разбера как вече почти две години в цяла Европа се правят съвещания, вземат се мерки да се спрат хората, воювали в Сирия или Ирак, да се връщат оттам и да влизат в европейските държави, а те проникват и си остават абсолютно без наблюдение и без контрол. Това каза за  предаването "Преди всички" по "Хоризонт" журналистът д-р Мохамед Халаф по повод вчерашния атентат във Франция, отнел живота на 12 души. Според журналиста дързостта на акта подсказва, че атентаторите са били "много добре обучени" в тренировъчните лагери в Сирия, където двама от тях са воювали.

Аз ви казвам, че войната е срещу демократичния свят, срещу ценностите на Европа. Тук вече е обявена една тотална война. Това всичко се свързва с проблема с идентичността. Политическата и културната идентичност определя абсолютно всички развития в света в идващите години.

Част от проблема идва с кризата на идентичността и е породен от неуспешната интеграция на мигрантите. Затова и терористичните групировки често успяват да привлекат млади европейци от арабски произход, граждани на ЕС второ или трето поколение.

Провалът на програмите за интеграция в цяла Европа показва негодността на европейските държави да се справят с тези проблеми. Самата Ангела Меркел преди няколко месеца призна провал в Германия. Вижте какво се случва в Германия, в Холандия, в Белгия. Не мога да разбера, ние от години говорим за тези процеси, които се случват в Англия, във Франция и другите държави, а те се гледат с насмешка и мислят, че това няма да се развие, че това е същността на някакви изолирани явления и т.н. Не е така. Ситуацията се задълбочава. Колкото повече има военна намеса, толкова повече ще има такива реакции. Ислямският свят изживява дълбока криза на идентичност. Всеки ден, със задълбочаване процентите на глобализация, те се чувстват уюзвими и обидени, защото нямат никакъв принос.

Халаф отбеляза, че всички радикални ислямистки организации имат една основна цел – да разрушават ценностите, културата и идентичността на западния свят и да налагат своите. Журналистът отбеляза, че от 14 години Западът води война с ислямизма и това създава повече и по-брутални радикални групировки. Възможно е терористите във Франция да не са членове на никоя групировка, а самомотивиращи се от ставащото "единаци", заяви Халаф, но припомни, че те все пак са участници в гражданската война в Сирия и може да са от малко крило на радикална групировка:

Тези организации, понеже вече има пълен контрол от целия свят върху тях, започват да се отделят в малки групи и те се самофинансират. Те сами правят плана и го изпълняват. Вече няма централизация в тази дейност и оттам идва цялата опасност.

Необходим е друг подход към проблема, защото военните действия само го задълбочават, коментира Халаф.

Интервюто на Веселина Миланова с д-р Мохамед Халаф можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32