Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер Московиси: Всички искаме Гърция да остане в еврозоната

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси смята, че е постигнат известен напредък в преговорите с Гърция и че тази вечер в Брюксел може да се стигне до споразумение по спасителната й програма.

Мисля, че позициите са сближени. Имаме да извървим още път, но аз съм убеден, че съгласие е възможно. То ни е необходимо, защото всички искаме едно и също: Гърция да остане в еврозоната, да бъде стабилна, конкурентоспособна, социално справедлива, и да може да отговори на очакванията на гражданите си, каза Московиси.

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото - Валдис Домбровскис, който също пристигна в Европейския съвет за участие в заседанието на Еврогрупата, се надява да се постигне решение на базата на сегашната програма, при спазване на условията й.

Виждаме определени различия, за съжаление трябва да отбележим и че променената риторика на гръцките власти донякъде подкопа доверието - така че сега, на тази среща на Еврогрупата, ще трябва да го градим отново, коментира заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Финансовият министър на Гърция очаква да се стигне до компромис на срещата с Еврогрупата

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че страната му е извървяла четири пети от пътя към споразумение с другите членки на Еврозоната и за тях остава да извървят само една пета от този път.  Варуфакис каза това при пристигането си за..

публикувано на 20.02.15 в 17:34

Европейската централна банка се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната

Това съобщи електронното издание на германското списание "Шпигел". Финансовият регулатор вече разработва анализи как да се предотврати "ефект на доминото" след евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Служителите на ЕЦБ провеждат вътрешни учения..

публикувано на 20.02.15 в 17:30

Европейската комисия се разграничи от резките изказвания на германския комисар Гюнтер Йотингер за Гърция

В Брюксел, където предстои решаващо заседание на Еврогрупата за Гърция, продължават неформалните преговори и телефонната дипломация за постигане на споразумение. Началото на заседанието беше отложено, за да се даде повече време за консултации...

публикувано на 20.02.15 в 15:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32