Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската полиция започна кампания за безопасно селфи, а ООН отчете постигнатите Цели на хилядолетието

Снимка: МВР на Русия

Днес се навършват 20 години от клането в Сребреница - най-масовото избиване на хора в Европа след Втората световна война.  На 11 юли 1995 година в околностите на град Сребреница сръбските части избиват до 8000 босненски мюсюлмани - мъже и младежи. Трагичната годишнина ще бъде отбелязана с траурна церемония и погребението на намерените наскоро тленни останки на още 136 жертви. Адисада Дудич, оцеляла в клането казва, че ужасът от преживяното още е жив:

Очевидно, че е извършен геноцид по систематичен начин. това беше системачитно избиване на хиляди и хиляди хора, депортиране на цяла етническа група от една област. Събитията съвпадат с определението за геноцид и ако не можем да се застъпим за това, то тогава не разбирам какъв е смисълът от организации като ООН.

По повод годишнината от трагедията Великобритания изготви резолюция в Съвета за сигурност, но Русия й наложи вето. Руският посланик в ООН Виталий Чуркин изрази мнението, че приемането на документа би било контрапродуктивно и би довело до повишаване на напрежението в региона.
 
 Европейският парламент също прие резолюция за годишнината по инициатива на хърватският евродепутат Иван Яковчич. Той изтъкна, че тя не е насочена срещу сърбите и сръбския народ, а нейната цел е да се гарантира, че подобно престъпление няма да се повтори.

Германският канцлер Ангела Меркел, която е на обиколка в Западните Балкани отново потвърди ангажимента на Европейския съюз към региона:

В интерес на всички ни е да приложим на практика обещанията си, че държавите от Западните Балкани имат европейско бъдеще. Трябва да реализираме тази перспектива. Това е пряко свързано с доверието в нас. Вие също трябва да изпълните условията, но лично се убедих, че работите усилено.

   
 Европейският съюз ще помогне на Балканите и Унгария да се справят с притока от бежанци, заяви в Белград Меркел. Унгария и Сърбия са засегнати от сегашната система за искане на убежище, която, по думите й, "не функционира". След разговорите в Белград стана ясно, че Меркел, както и сръбските ръководители, не одобряват издигането на огради по границите, каквото решение взе унгарският парламент.

В същото време външните министри от ЕС не постигнаха консенсус за прехвърлянето на общо 40 хиляди сирийци и еритрейци, регистрирани като бежанци в Италия и Гърция.  Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос увеличи на 240 милиона евро субсидията за онези, които доброволно приемат хората.

15 години след като ООН обяви Целите на хилядолетието за развитие броят на хората, живеещи в пълна нищета е намалял наполовина, но все още около 800 милиона души живеят в крайна бедност. Това съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки Мун:

Напредъкът все още не е достигнал до всички. твърде много хора са изоставени. Твърде много жени и деца продължават да умират по време на бременността или от усложения след раждане. И твърде много хора нямат основни санитарни условия, особено в селските области.

Бедността беше и централната тема на латиноамериканската обиколка на Папа Франциск. В Еквадор, Боливия и Парагвай Светият отец отново призова човечеството да помага на бедните и да не се поддава толкова на потреблението, а да акцентира върху общуването. Освен това папата се извини за греховете и "престъпленията", извършени от Католическата църква срещу коренното население, по време на колонизирането на Америка.

Руската полиция започна кампания за безопасно селфи  под надслов: "Животът ти струва повече от милион лайкове." Повод за акцията са зачестилите в Русия случай на инциденти и дори нещастни случаи по време на самозаснемането с мобилен телефон, заяви представителят на руското вътрешно министерство Елена Алексеева:

Заедно с всички плюсове в съвременния свят се появяват и нови опасности. Искаме да напомним на гражданите, че гоненето на "лайкове" в социалните мрежи може да ги отведе на пътя на смъртта. Всеки ден четем в сводките с проишествия за фатални случаи с любителите на селфи-та.


  Алексеева разказа как младо момиче в Москва се простреляло в главата, след като се опитало да си направи селфи с автоматичен пистолет. Тя оцеляла, но двама младежи в планината Урал нямали същия късмет. Желанието им за екстремна фотография с ръчна граната със свален предпазител, завършило фатално.  За да са още по-убедителни, властите са изготвили брошури, които ще раздават на най-податливите на влиянието на социалните мрежи - ученици и студенти. Брошурите наподобяват забранителни пътни знаци, които показват човешки фигури с телефон в ръка на железопътни релси, висящи от електрически стълб или снимащи се с тигър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32