Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция получи днес първата част от спасителния си заем

Първата част от спасителния си заем получи днес Гърция, като с парите страната ще покрие належащите си дългове към международните институции, включително  и мостовия заем, одобрен с участието на България.

Първият транш за Атина е от 26 милиарда евро, обясни Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност:

От тях 10 милиарда ще послужат за възстановяване на гръцката банкова система. Парите ще се държат на сметка при нас тук в Люксембург. Останалата част от сумата ще бъде за обслужване на дълговете и държавните плащания.

Източници от институцията потвърдиха за "Хоризонт", че преведената сума по гръцките сметки тази сутрин от 16 милиарда е достатъчна, за да бъде върнат и мостовият заем, който 28-те страни от Европейския съюз дадоха на Гърция спешно, за да не фалира преди подписването на меморандума за големия заем от 86 милиарда. Мостовият заем с гаранции от евробюджета беше за 7,16 милиарда евро.

С парите Атина днес плаща падеж по дълга си към Европейската централна банка, както и просрочения заем към Международния валутен фонд, което е едно от условията за включването на фонда към 3-годишната програма.

Останалите пари от спасителната помощ Атина ще получава след редовни проверки дали изпълнява поетите ангажименти за реформи и приватизация до 2018 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гърция погаси дълг от 3,4 милиарда евро към ЕЦБ

Гърция погаси 3,4 млрд. евро дълг към Европейската централна банка, съобщи АФП, като се позова на източник, близък до гръцкото правителство. Гръцкият трезор получи тази сутрин първи 23 млрд. евро от Европейския механизъм за стабилност –..

обновено на 20.08.15 в 12:18
Алексис Ципрас

Ципрас ще обяви тази вечер дали ще подаде оставка

Гърция е в очакване на оставка на правителството. В последните часове се увеличават се изказванията на членове на правителството за извънредни парламентарни избори. „Затишие пред буря“ е в Гърция с очакване на премиера Алексис Ципрас да подаде оставка и..

обновено на 20.08.15 в 17:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32