Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарската полиция спря влака с бежанци, който потегли от Будапеща

| обновено на 03.09.15 в 15:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Унгарската полиция спря влака, който потегли от гарата в Будапеща за Шопрон край австрийската граница.

Силите на реда са наредили на хората да слязат в град Бичке, на около 40 километра западно от столицата, където има бежански център. Според агенцията останалите пътници са качени на друг влак. Близо 50 полицаи са разположени около композицията. Пет вагона с бежанци все още стоят на гарата в Бичке.

Унгарската информационна агенция съобщава, че полицията насочва хората към автобуси, за да ги откара в бежанския център. Ройтерс обаче информира, че десетки имигранти лежат на релсите и протестират срещу изпращането си там.  По информация на агенцията множество полицаи са се опитали да вдигнат от земята семейство с малко дете. Други имигранти, които се намират в близък подлез, пробват да изтласкат силите на реда, които им препречват пътя, и да се качат обратно на влака.

Междувременно Франс прес съобщи, че още един влак е потеглил от гарата Келети в Будапеща. Той пътува за град Дьор - отново на границата с Австрия. Във влака има около 100 имигранти и няколко десетки полицаи.

Ръководителят на полицията във Виена от своя страна заяви, че бежанците, които успеят да стигнат до австрийската столица през Унгария, няма да бъдат проверявани и регистрирани и ще могат да продължат пътя си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гарата в Будапеща отвори врати за мигрантите, но директните влакове до Западна Европа са спрени

Главната ЖП гара в Будапеща отвори врати за стотиците имигранти, които я обсаждаха два дни с желанието да продължат пътя си с влакове за Австрия и Германия. Тази сутрин полицаите са се изтеглили от гара Келети, в резултат на което бежанците са..

обновено на 03.09.15 в 11:40
Виктор Орбан

Орбан: Проблемът с бежанците в Будапеща не е европейски, а германски

Унгарците са изпълнени със страх, че европейските лидери не могат да контролират ситуацията с мигрантите, заяви по време на посещението си в Брюксел премиерът Виктор Орбан . Бежанците на гарата в Будапеща не са европейски, а германски проблем,..

публикувано на 03.09.15 в 11:55

Влаковете, които пътуват от Чехия и Словакия за Унгария, ще бъдат спирани на границата

Влаковете, които пътуват за Унгария от Чехия и Словакия, ще бъдат спирани в унгарския граничен град Соб. Унгарските железници са информирали чешките и словашките си колеги, че на пътниците ще бъдат осигурени алтернативни начини за придвижване до Будапеща...

публикувано на 03.09.15 в 13:27
Доналд Туск

Доналд Туск: Страните от ЕС трябва да си разпределят поне 100 хиляди бежанци

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова държавите от Евросъюза да разпределят помежду си поне 100 хиляди бежанци, за да облекчат натиска върху "фронтовите" държави:  Страните, които не са директно засегнати от тази криза, и са се ползвали..

публикувано на 03.09.15 в 13:16

Ева Копач: Полша не бяга от отговорност, но няма да приеме автоматични квоти за мигрантите

Европейският съюз трябва да помогне на хората, които бягат от войните, и Полша е готова да обсъди своята роля, но няма да приеме автоматични квоти за разпределение на мигрантите. Това заяви полският премиер Ева Копач . Според нея решенията, които не вземат..

публикувано на 03.09.15 в 13:30
Томас де Мезиер

Мезиер: Германия ще подпомогне Унгария с финансова инжекция, за да се справи с бежанците

Германия ще подпомогне Унгария със сериозни финансови инжекции, за да се справи страната с наплива от бежанци. Това съобщи министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер в предаване по германската телевизия Цет Де Еф. Той обяви и че обмисля промени..

публикувано на 03.09.15 в 15:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32