Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК разпространи списък от осем законодателни инициативи за справяне с миграцията

| обновено на 09.09.15 в 18:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) разпространи списък от осем законодателни инициативи за справяне с миграцията. Повечето от тях засягат управлението и приема на бежанци и трябва да се приложат още тази есен след одобрение от министрите на вътрешните работи. Съвсем малка част от плана предвижда реформи за граничния контрол и борба с трафика на нелегални имигранти още тази година.

Няма промяна в критериите за изчисление на квотите за всяка отделна държава. Най-голямата тежест във формулата пада върху големината на населението и силата на икономиката по БВП. По-малко влияние за формирането на квотата имат фактори като безработица и брой на досега приетите бежанци за последните 4 години. Точно тези критерии предизвикаха недоволството на почти всички правителства през юли, което доведе до отхвърляне на квотната система на задължителен принцип.

От общо 160 хиляди бежанци, които трябва да бъдат разпределени между държавите, на България се падат 2100 имигранти от Сирия, Ирак или Еритрея. Италия, Гърция и Унгария няма да приемат, а само ще пращат бежанци на останалите 22 страни - членки. Изключение от задължителните квоти ще е възможно само за период от една година и срещу парична вноска от минимален процент от БВП. Искането на съответната страна обаче трябва да е добре мотивирано и да бъде одобрено от Брюксел. България в бъдеще ще може да поиска да бъде облекчена, ако за последните шест месеца внезапно нарасне броят на нелегално прекосилите външната ни граница, както и исканията за убежище. Остават обаче много неясноти относно налагането на Дъблинския регламент, който задължава бежанците да стоят в държавата, която им е дала международна закрила.

От законодателните действия само едно е посветено на охраната на външните граници за спирането на миграционния поток, всички останали се отнасят  до условията за прием на бежанци. Сред тях е и предложение за гласуване на правила за обществените поръчки при харченето на европарите за подслон на бежанци.

Европейската комисия предлага нелегалните имигранти, които нямат право на убежище, да бъдат връщани в родните им страни. Към момента Европа успява да върне по-малко от половината от икономическите имигранти обратно в Африка или други транзитни страни като Турция. В пакета на ЕК обаче няма конкретни идеи как да се приложат на практика споразуменията за реадмисия. Сега всяко решение за репатриране и депортиране на имигрантите се взима от съдебните органи на съответните държави, а Жан-Клод Юнкер обещава реформи в т. нар. "Директива" за връщането чак през 2017 година.

Българските управляващи ще решат до понеделник дали да гласуват "за" или "против" идеите за квоти, каза вицепремиерът Меглена Кунева, която е в Брюксел:

Какъв да бъде българският дял зависи от нашата статистика и зависи от всички онези коефициенти, които дават характеристика на квотите, а в тези два работни дни ще се случат много неща. Ние ще проверим статистиката си, ние ще изпратим нашите аргументи.

Европарламентът приветства предложенията на Юнкер и дори поиска по-щедър прием на бежанци. Предстои квотната система да бъде гласувана от правителствата на отделните страни в Евросъюза другата седмица.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Жан-Клод Юнкер

Жан-Клод Юнкер поиска ЕС да приеме задължителни квоти за разселването на 160 хиляди бежанци

Всяка страна от Европейския съюз (ЕС) задължително да участва в приемането на 160 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария. Това поиска председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в реч пред депутатите от Европейския парламент (ЕП). Юнкер..

обновено на 09.09.15 в 12:20

Квотната система за бежанците ще дава право на помощи само в приемащата европейска страна

Нито войната в Сирия, нито мизерията в Африка и притокът от хора през разнебитената Либия скоро ще секнат. Така стигаме до въпроса какво точно се предлага на правителствата. Много от тях, особено от Източна Европа, настояваха за паралелно затягане на..

публикувано на 09.09.15 в 16:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32