Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За спектрите на акапелна формация „Спектрум”

БНР Новини
Участие на "Спектрум" в концерта "30 години "Траяна", 20.11.2015 г., Държавна Опера - Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

През пролетта на 2012 година няколко приятели от НМА „Панчо Владигеров” в София решават да се съберат и да попеят заедно за удоволствие. Обединява ги голямата им страст към съчетанието на човешки гласове в красива хармония. В началото колективното музикално съпреживяване "Спектрум" споделят Атанас Кулински, Явор Узунов, Янко Янков и Константин Бейков. Много бързо обаче този мъжки квартет прераства в октет, като към тях се присъединяват Весела Морова, Димана Тодорова, Боряна Йорданова и Мая Вълчева. Идеята е да се експериментира с различни музикални стилове. Най-успешна/интересна за тях е комбинацията между поп, джаз и български фолклор. Звездното им начало е в БНР – печелят първа награда от конкурса "Нови гласове" през 2013 г. Следват успешни концертни участия в Зала 1 на НДК, зала "България", Студио 1 на БНР, галерии и музикални клубове. Често гостуват и на фестивали в цялата страна. В тригодишната си творческа история групата е осъществила няколко студийни записи и е работила в съвместни проекти с утвърдени български композитори и изпълнители – Александър Бръзицов, Стефан Димитров, Кристиян Бояджиев, Георги Андреев, Васил Петров, Антони Дончев, ФСБ и др.

Днес формация „Спектрум” е във формат квинтет. Това са Боряна Йорданова – сопран, Мария Димитрова – сопран, Наско Кулински – тенор, Янко Янков – баритон и Константин Бейков – бас.

В „Срещи в 7/8” ви предлагам изпълнения на формацията и разговор с Константин Бейков.
Формация


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 31 март с Валерия Василева

Репортерска проверка и анкета с варненци за задължителното движение с предпазни маски на обществени места. Още по темата за предпазните маски – кои са подходящи и одобрени, има ли ги налични, интервю с Живка Добрева – председател на варненската колегия към Съюза на фармацевтите. Проектното обучение на учениците в ситуация на дистанция..

публикувано на 31.03.20 в 13:45

НОВИЯТ ДЕН на 31 март със Светлана Вълкова

Комисар Илиян Илиев - началник на Охранителна полиция - Варна след поредна полицейска проверка в Морската градина: отново за мерките и глобите Пътят към селата Каменар и Въглен се охранява денонощно, понеже районът е рисков – разговор с кмета на Каменар Светослав Райков Струпване на много хора пред Бюрото по труда във Варна, чакащите..

публикувано на 31.03.20 в 05:45

"На светло" на 30 март 2020 г. с Димитрина Дончева

Българският червен кръст стартира онлайн чат за хора в нужда. Интервю с Деница Баръмова, председател на Младежкия БЧК. Изборът да си доброволец – Мартен Демирев от Варна. Има ли готовност болницата в Провадия да приема хора заразени с Ковид 19? Директорът на лечебното заведение д-р Светослав Неделчев. Трябва ли да бъдат..

публикувано на 30.03.20 в 12:52

"Новият ден" на 30 март с Мариела Димитрова

В 8.10 часа ще раговаряме с д-р Николай Брънзалов, заместник-председастел на БЛС, след като от Съюза информираха, че в МЗ отново обмислят за промяна в Наредба номер 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която да позволява корекция на назначената от лекар терапия от страна на фармацевта (т.нар.генерично..

публикувано на 30.03.20 в 06:53
Chart

#583 ТОП 20 (27.03.2020-03.04.2020)

публикувано на 27.03.20 в 19:30
Китайци с маски чакат автобус до затворения рибен пазар Хуанан в град Ухан, провинция Хубей, смятан, че е свързан с появата на новия вирус.

"Позиция" с Жоро Бекяров, 28 март, 2020 година

Гостите в предаването "Позиция" тази събота с една основна тема. Започваме с евродепутата от ЕНП Емил Радев, за първото онлайн заседание на Европейския парламент и как ще бъде разпределена помощта от 37 млрд евро, която беше гласувана в четвъртък тази седмица. Един детски лекар в Германия, който смята, че новият коронавирус с нищо не е..

публикувано на 27.03.20 в 16:46
Варна

"На светло" на 27 март 2020 г. с Димитрина Дончева

Как Омбудсманът на хората с увреждания във Варна помага дистанционно? Предпазни костюми и маски бяха дарени днес в инфекциозната клиника на болница „Света Марина” във Варна. Дарението е от Синдикалната федерация на служителите на МВР.   Валентин Енчев, директор на дирекция „Морска администрация“ – Варна за начина по който се..

публикувано на 27.03.20 в 12:53