Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се търсенето на бижута от благородни метали

Специалистите отчитат увеличаване на вноса и производството на бижута от благородни метали. Според едно от многото суеверия, на които е подвластен съвременният, свързан толкова тясно с технологиите човек, е това, че през високосна година сребърните бижута привличат повече успех и благоденствие за хората, които ги носят. В навечерието на настъпващата високосна 2016 година сребърните украшения са сред най-предпочитаните подаръци.

Химикът Красимира Банова работи в лабораторията за маркиране на ювелирни изделия с държавен знак в офиса на Националната агенция по приходите в Русе. През лабораторията минават както производители на злато и сребро, така и вносители, разказва експертът. Русенската лаборатория е една от седемте в страната. В нея са обработени близо 4600 сребърни изделия и 1400 златни. Вносът е основно от Турция и Италия.

Заради задаващата се Година на Огнената маймуна по китайския календар има повишено търсене на фигурките на маймунки. Като моден акцент за сезона се очертава и цветовото съчетание на метали.

Знак за автентичност на скъпите бижута е печатът – при златните това е стилизирана роза, а при сребърните – житен клас със стойността на пробата.

Повече по темата – в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32