Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоахим Херман: Германия трябва да намали драстично броя на бежанците

Според баварския министър, проблемът с бежанците не може да се решава самостоятелно от отделните държави

| обновено на 23.01.16 в 10:27
Снимка: БГНЕС

Германия трябва драстично да намали броя на бежанците, заяви в интервю за БНР министърът на вътрешните работи на германската провинция Бавария Йоахим Херман. По думите му, трябва да се помага на хората на място, в Близкия Изток и Африка и трябва да се даде ясен сигнал, че в Германия по икономически причини не може да се получи закрила. Мисля, че всички са се настроили за нови, по-строги мерки и рестрикции, подчерта Йоахим Херман.Решаването на проблема с бежанския поток в Европа трябва да се взема без изненадващи ходове и от всички заинтересовани страни, отбеляза още баварският вътрешен министър. Според него е рано да се прогнозира какъв брой хора могат да бъдат върнати у нас, ако Германия реши да екстрадира мигранти без право на убежище:

За нас е важно и затова водих разговори в София, да вземаме решенията заедно и да не допускаме изненадващи ходове. Решението на Австрия беше такъв изненадващ ход, макар и в правилната посока. Мисля, че всички са се настроили за нови по-строги мерки и рестрикции. Винаги, когато се въвеждат такива ограничения има преходен период и не може да се изключи възможността от струпване на бежанци.

В момента не мога да кажа, тъй като не знам колко души са на път от България към Германия. До екстрадиция все още не се е стигнало, тъй като германската служба за бежанците, която проверява молбите за предоставяне на статут, работи изключително бавно. Към момента в Германия има около 600 000 неразрешени случаи. Но трябва да е ясно, че нашата стратегия не цели да затрудни България. Изрично благодарих на българския министър на вътрешните за добрата охрана на външната граница на ЕС с Турция. По-скоро става дума за изпращането на ясен сигнал към страните в Близкия Изток и Африка, че този неограничен поток от хора към Европа, не може да продължава повече.

На въпрос как вижда бъдещето на ЕС, ако не се стигне до общо решение на проблема с бежанците, прилагано от всички страни членки, Йоахим Херман отговори:

Трябва да ни е ясно, че всички сме заинтересовани от една силна Европа. Ако някой смята, че може да се справи сам, без ЕС, то той греши. Погледнете глобалното развитие - ситуацията в Русия, в Китай, разрастването на влиянието на други, нови световни сили. На този фон можем да сме успешни само в обединена и силна Европа. В това трябва да убедим европейците, включително и онези, които се поддават на повърхностни популистки лозунги. В интерес на Бавария, на Германия и на България е Европа да се развива силна и обединена. Да, от време на време се налагат корекции в европейската политика, но в никакъв случай Европа не трябва да се поставя под въпрос.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Петер Сиярто: Трябва да си върнем умението да контролираме собствените граници

Истинското решение за овладяване на кризата с бежанците в рамките на Европейския съюз е в граничния контрол. Трябва да си върнем умението да контролираме собствените си граници, това заяви в интервю за "Хоризонт" министърът на външните работи на Унгария..

обновено на 23.01.16 в 10:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32