Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Независим анализ на прокуратурата, бавен напредък срещу корупцията на високо ниво

| обновено на 27.01.16 в 14:05
Снимка: europa.eu
Годишният доклад на Европейската комисия за България по Механизма за сътрудничество и проверка описва много от познатите проблеми в българското правосъдие през последните години, в това число и бавния напредък по делата за корупция по високите етажи на властта и делата за организираната престъпност. Опасения се изразяват във връзка с ефективността и качеството на съдебната система като цяло. В документа се посочва, че оценката на усилията на страната да се справи с корупцията ще зависи от постановяването на съдебни решения и тяхното изпълнение. Засега броят на окончателните присъди по такива дела остава ограничен.

По отношение на независимостта на съдебната власт, обнадеждаващо е, че българските съдии се изказват публично в подкрепа на реформата на съдебната система. Това е здравословен знак за навлизането на нова култура на по-голяма увереност сред българските магистрати. Налице са някои конкретни елементи на напредък и в областта на управлението на съдебната власт. Същевременно обаче усилията на българските институции в ключови области от съдебното управление продължават да са нерешителни. 

Политическите заключения и препоръки по документа са 15 страници, но в техническата част подробно са описани актуалните скандали в съдебната власти и институциите. Конституционната реформа, довела до оставката на министър Христо Иванов, е определена от ЕК като важна стъпка в правилната посока, но няма оценка дали тя е ефективна. Отбелязано е обаче, че текстът е различен от първоначално предложения. Описва се конкретно скандалът "Яневагейт", като Европейската комисия изразява разочарование от реакцията на Висшия съдебен съвет и призовава да се предприемат всички стъпки да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин.

Европейската комисия препоръчва на България да приеме реформа на съдебната карта на районните съдилища и да представи пътна карта за рационализирането в по-общ план на съдилищата на всички равнища с цел повишаване на качеството и ефикасността като цяло, в това число пренасочване на ресурси, както и да бъде приет ясен график за въвеждане на електронното правосъдие и осигурен необходимият капацитет за прилагането му.  Сред препоръките на Еврокомисията са такива за реформа във ВСС, както и да се предоставят на Инспектората към ВСС правомощия и ресурси за изпълнение на новата му функция – гарантиране на етиката и борбата с корупцията в съдебната система. Акцент е поставен и върху сигурността на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата.

В правителствената стратегия за съдебна реформа е заложена целта за по-обширна реформа на прокуратурата. Европейската комисия подкрепя това и предлага независим анализ на държавното обвинение. В документа се посочва необходимостта от повишаване степента на отговорност и укрепване на отчетността на прокуратурата.

Отбелязва се също, че степента на политическата подкрепа за нов подход е поставена под въпрос с отхвърлянето в парламента на предложението на правителството за нов Закон с борба с корупцията. Макар правителството да се ангажира да придвижи закона през тази година, първоначалният неуспех породи въпроси доколко е налице консенсус относно необходимостта за справяне с корупцията по високите етажи и от прилагане на новата стратегия за борба с корупцията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Франс Тимерманс и Бойко Борисов

Тимерманс: Правителството на Борисов не може да избяга от прилагането на правосъдната реформа

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви пред БНР, че правителството на Бойко Борисов не може да избяга от прилагането на правосъдната реформа, след като самό е поискало помощ от експерти от Брюксел. В днешния..

обновено на 27.01.16 в 16:40

Д. Делчев: Докладът е по-добър от предишните, защото има реални резултати

Докладът на ЕК е обективен, но не казва нищо, което да не знаем и сами и което да изненадва. Отчитат се положително усилията на вицепремиерът Меглена Кунева в борбата с корупцията. Отчитат се положително и конституционните промени, които приехме...

публикувано на 27.01.16 в 14:42

Г. Кючуков: Въпреки постоянния натиск от Брюксел ние не сме направили почти нищо

Докладът за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка в общи линии повтаря докладите от последните 9 години. Даже някои препоръки се явяват като цитати от предишните доклади. Това показва, че ние не сме си свършили..

публикувано на 27.01.16 в 14:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32