Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слушателите на "Съботна трапеза" са почитатели на Дарина Златкова и Петър Миланов

Дарина Златкова и Петър Миланов
Снимка: Дарина Златкова

Я те пракям, Калино моме, на вода. /2
Ти на вода одиш, бело лице миеш,
към ергени гледаш, моме Калино./2 
Пусто да остане, майко, лицето. /2
Кога нема, нема, либе да го гледа,
я, майка не слуша мома Калина.
я, майка не слуша мома Калина. / 2
Я те пракям, Калино моме, на лозе. /2
Ти на лозе одиш, бело грозде береш,
на ергени даваш, моме Калино. /2

„Я те пракям, Калино моме” в изпълнение на Дарина Златкова и Петър Миланов е новата „Народна песен на седмицата”. Слушателите на предаването „Съботна трапеза” имаха нелеката задача да избират измежду изпълненията на Дарина Златкова, Малин Домозетски и Росица Пейчева. Отличената на първо място песен ще звучи и всеки делничен ден в седмицата от 29.02. – 4.03.2016, минути преди 6 и 30 часа, в програмата на Радио Варна

Музиката на песента е народна, текстът – също, а записът е пореден, и последен, в творческата симбиоза между двамата артисти, които познаваме и като част от НФА „Филип Кутев”. Спокойната мелодична линия в "Я те пракям, Калино моме" е адекватно усетена от Петър Миланов, който записва тамбурата, контрабаса и тарамбуката. Красивата хармония в аранжимента е търсила близост с традиционното звучене – отново дело на Петър Миланов. Гласът на Дарина сме свикнали да ни разказва обикновено родопски сюжети, там и е силата. В тази пиринска песен тя стилизира звука, но оставам с усещането, че и е любопитно да търси себе си в този музикален диалект. Приятно слушане!


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 3 март с Емилия Николова

Защо събитията, свързани с 3 март 1878 година, налагат провеждането на научна дискусия според Петко Петков, професор по нова история на България?  Как ще отбележат националния празник в село Здравец, община Аврен?  Добрич празнува със станалия традиция през последните години поход „Първите“, с редица концерти и с „Караул на паметта“.  Директорът..

публикувано на 03.03.21 в 05:05
Пролет

НА СВЕТЛО на 3 март с Валерия Василева

Подготовката за парламентарния вот сред българската общност в Гърция - разговор с Петър Анастасов, един от организаторите на изборите на остров Крит.  БНБ публикува среден размер на таксите за услугите, предоставяни по разплащателни сметки на потребители – коментар на финансов анализатор. Нови 461 книги закупи Народно читалище „Алеко..

публикувано на 02.03.21 в 11:39
Изгрев, Варна

"Новият ден" на 2 март 2021 г. с Димитрина Дончева

Как ще бъде променен центърът в Провадия? Защо в балчишкото село Соколово събират дарения за закупуване на видеокамери? Какво е замърсяването в Черно море? Мира Шейтанова – спираме ли да мечтаем след като осъщестим мечтите си?

публикувано на 02.03.21 в 06:00
Варна

НА СВЕТЛО на 1 март с Иван Барбов

Продължава ли засиленото търсене на мартеници и навръх Баба Марта? Репортаж на Ваня Славова от един от търговските центрове във Варна. Скандал беляза началото на ветроходната регата „Трети март“. Какво се случи в акваторията на варненското езеро? Говори президентът на Българската федерация по ветроходство Росен Марангозов. Как върви..

публикувано на 01.03.21 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 1 март

Тазгодишния първи март е още по-интересен по отношение на хрумванията на хората, които правят и предлагат мартеници. Даниела Стойнова разговаря с Кристина Мързакова за творчеството и желанието да зарадваш хората за празниците; В края на седмицата, на 5 март, започва кампанията за пралраментарните избори. В рубриката ГЛАСУВАМЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ще..

публикувано на 01.03.21 в 06:16
Chart

#622 ТОП 20 (26.02.2021-05.03.2021)

публикувано на 26.02.21 в 18:26
led

В „Гравитация нула” на 26 февруари

В „Гравитация нула” на 26 февруари с Мартин Николов Новият Закон за филмовата индустрия – защо от гилдията не го подкрепят и настояват за президентско вето – разговор с режисьора Анри Кулев; Започва 18 международен фестивал за късометражно кино „In The Palace” – представяме го с директора Цанко Василев; Детският спектакъл-концерт „Ало, ало слънчице!“..

публикувано на 26.02.21 в 11:48