Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слушателите на "Съботна трапеза" са почитатели на Дарина Златкова и Петър Миланов

Дарина Златкова и Петър Миланов
Снимка: Дарина Златкова

Я те пракям, Калино моме, на вода. /2
Ти на вода одиш, бело лице миеш,
към ергени гледаш, моме Калино./2 
Пусто да остане, майко, лицето. /2
Кога нема, нема, либе да го гледа,
я, майка не слуша мома Калина.
я, майка не слуша мома Калина. / 2
Я те пракям, Калино моме, на лозе. /2
Ти на лозе одиш, бело грозде береш,
на ергени даваш, моме Калино. /2

„Я те пракям, Калино моме” в изпълнение на Дарина Златкова и Петър Миланов е новата „Народна песен на седмицата”. Слушателите на предаването „Съботна трапеза” имаха нелеката задача да избират измежду изпълненията на Дарина Златкова, Малин Домозетски и Росица Пейчева. Отличената на първо място песен ще звучи и всеки делничен ден в седмицата от 29.02. – 4.03.2016, минути преди 6 и 30 часа, в програмата на Радио Варна

Музиката на песента е народна, текстът – също, а записът е пореден, и последен, в творческата симбиоза между двамата артисти, които познаваме и като част от НФА „Филип Кутев”. Спокойната мелодична линия в "Я те пракям, Калино моме" е адекватно усетена от Петър Миланов, който записва тамбурата, контрабаса и тарамбуката. Красивата хармония в аранжимента е търсила близост с традиционното звучене – отново дело на Петър Миланов. Гласът на Дарина сме свикнали да ни разказва обикновено родопски сюжети, там и е силата. В тази пиринска песен тя стилизира звука, но оставам с усещането, че и е любопитно да търси себе си в този музикален диалект. Приятно слушане!


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 26 ноември 2020 г. с Димитрина Дончева

Как да постъпим, ако личният ни лекар е болен или отсъства? Има ли във Варна грип? Кога се прави антигенен тест? Отговор на тези въпроси очаквайте от д-р Каролина Златева, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна. Промените в Наредбата за годишни технически прегледи вече са в сила. Според тях стикерът за..

публикувано на 26.11.20 в 06:00

"На светло" на 25 ноември с Емилия Николова

Каква държавна помощ очакват туроператори и агенции? Софтуер показва наличните легла в болниците. Кой го е разработил? Община Аврен откри телефона линия за хора в нужда Коледен благотворителен базар в Бяла Интервю  с областния управител Стоян Пасев Какво показват входните нива по математика за Варненска област? Уебинар  „За..

публикувано на 25.11.20 в 14:42

"Море и бряг" с Валери Великов, на 25 ноември

Специалността "Корабостроене и морска техника" бе включена в списъка на защитените специалности, с решение не Министерски съвет. Държавата ще поеме разходите за обучението на студентите в тази специалност. Още за това ще говорим с доц. Петър Георгиев - преподавател в катедра „Корабостроене и корабни машини и механизми” в Техническия университет във..

публикувано на 25.11.20 в 10:04

"Новият ден" на 25 ноември

Пътуванията, хотелиерството, ресторантьорството, обектите за отдих и културните генерират почти 10 % от БВП на ЕС и представляват важен източник на заетост и доходи в много европейски региони. Първоначалните разчети показват поне 200 милиарда евро загуби за туристическия бранш в Европа. Още да това разказва Валери Великов в рубриката Евранет+...

публикувано на 25.11.20 в 06:00

НА СВЕТЛО на 24 ноември със Светлана Вълкова

Отново за изчезващата вода: месец и половина след репортажа - Да "прекрачиш" Луда Камчия проверяваме ситуацията в момента За състоянието на Аспарухов мост във Варна – разговор със специалист от АПИ Увеличават болничните легла за лечение на COVID – 19 в Балчиксъс заповед на Регионалната здравна инспекция в Добрич..

публикувано на 24.11.20 в 14:21

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 24 ноември

За правата, задълженията и възможностите пред работодател и работник при работа от дома що се отнася до техническото обезпечаване – коментар на гл. ас. д-р Христо Банов от Института за държавата и правото при БАН; Ивайло Спасов,  експерт комуникации в  УНИЦЕФ за резултатите от национално проучване, което показва, че 34 % от младежите нямат..

публикувано на 24.11.20 в 06:13

"На светло" на 23 ноември с Емилия Николова

Репортаж от  "Кабакум" - докъде стигнаха ремонтните дейности?  Защо протестират кондукторите във Варна? Строителните дейности по водния цикъл на Добрич приключиха.  Какви са ползите? Разговор с областния управител Стоян Пасев за актуалната КОВИД обстановка Атанас Киряков засне филм за Милко Божков. Срещаме ви с художника...

публикувано на 23.11.20 в 11:42