Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слушателите на "Съботна трапеза" са почитатели на Дарина Златкова и Петър Миланов

Дарина Златкова и Петър Миланов
Снимка: Дарина Златкова

Я те пракям, Калино моме, на вода. /2
Ти на вода одиш, бело лице миеш,
към ергени гледаш, моме Калино./2 
Пусто да остане, майко, лицето. /2
Кога нема, нема, либе да го гледа,
я, майка не слуша мома Калина.
я, майка не слуша мома Калина. / 2
Я те пракям, Калино моме, на лозе. /2
Ти на лозе одиш, бело грозде береш,
на ергени даваш, моме Калино. /2

„Я те пракям, Калино моме” в изпълнение на Дарина Златкова и Петър Миланов е новата „Народна песен на седмицата”. Слушателите на предаването „Съботна трапеза” имаха нелеката задача да избират измежду изпълненията на Дарина Златкова, Малин Домозетски и Росица Пейчева. Отличената на първо място песен ще звучи и всеки делничен ден в седмицата от 29.02. – 4.03.2016, минути преди 6 и 30 часа, в програмата на Радио Варна

Музиката на песента е народна, текстът – също, а записът е пореден, и последен, в творческата симбиоза между двамата артисти, които познаваме и като част от НФА „Филип Кутев”. Спокойната мелодична линия в "Я те пракям, Калино моме" е адекватно усетена от Петър Миланов, който записва тамбурата, контрабаса и тарамбуката. Красивата хармония в аранжимента е търсила близост с традиционното звучене – отново дело на Петър Миланов. Гласът на Дарина сме свикнали да ни разказва обикновено родопски сюжети, там и е силата. В тази пиринска песен тя стилизира звука, но оставам с усещането, че и е любопитно да търси себе си в този музикален диалект. Приятно слушане!


ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на 1 юни с Емилия Николова

След края на матурата по БЕЛ, героите са уморени. Репортаж с адрес варненска гимназия. Как премина държавният зрелостен изпит в община Дългопол? Кой автор изпоти зрелостниците? Кои произведения "пострадаха" от КОВИД-кризата?  Разговор с преподавателя по български език и литература в Математическата гимназия във Варна Кристиана Стоянова...

публикувано на 01.06.20 в 10:58

"Новият ден" на 1 юни

Наръчник с конкретни мерки е изготвен в помощ на персонала при работа в настоящата епидемична ситуация. Първите туристи вече пристигнаха, а през следващите две седмици предстои да бъдат отворени още 7 хотела. Мерките за безопасност и хигиена в почивното селище започват още на бариерата, а в хотелите ще се проверява температурата на всеки от..

публикувано на 01.06.20 в 06:00

"По първи петли" на 1 юни с Ваня Славова

По първи петли на 01.06.2020 Радио Варна от 04.00 до 06.00 Кукленият театър във Варна отваря врати за своите малки и големи зрители в Деня на детето - 1 юни, със спектакъла „Трите феи“. Представлениятa вече ще играят на лятната сцена. Ако трябва, ще играем второ представление след първото, за тези, които непременно искат на 1..

публикувано на 31.05.20 в 13:44

"Позиция" на 30 май с Жоро Бекяров

Темите и гостите в предаването "Позиция" на 30-ти май:  Борислав Гуцанов, председател на ГС на БСП в коментар за предстоящите драматични избори за нов председател на социалистическата партия, както и проследяване на казуса със замърсяването във Варненското езеро.  Какво казаха през седмицата по същия повод от общинската администрация и различните..

публикувано на 29.05.20 в 15:03
Вулкан

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 29 май със Светлана Вълкова

Драматичният театър, Операта и Кукленият театър във Варна отварят летните си сцени на 1 юни, какви са афишите им? Разказват Веселина Михалкова, Даниела Димова, Вера Стойкова „Птичето и дървото“ – първата детска книга на Вера Асенова, илюстрирана от художника-аниматор Свилен Димитров Изложбата „Вулкан” на варненския..

публикувано на 29.05.20 в 13:22
Chart

#591 ТОП 20 (29.05.2020-12.06.2020)

публикувано на 29.05.20 в 09:45

“Новият ден“ на 29 май с Мариела Димитрова

Правят ли се контролни проверки от експертите на РИОСВ на плажовете дали концесионерите, в подготовка за сезона, не нанасят щети на защитени растителни видове по пясъка и природни образувания като дюните. Повод за това са както настощият случай край Ахтопол, така и случаите м.г. на плаж Шкорпиловци, където беше разположено заведение на пясъка..

публикувано на 29.05.20 в 07:15