Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обвини "Гугъл" в злоупотреба с господстващо положение на пазара за електронни устройства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обвини американския интернет гигант "Гугъл" в злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар за мобилни телефони и други електронни устройства.

Смартфоните и таблетите все повече играят важна роля във всекидневието на гражданите. С тях те се информират в интернет, плащат сметки, пазаруват и организират пътуванията си. Повечето от тези мобилни устройства работят с операционната система "Андроид", създадена от компанията "Гугъл". Тя обаче според Европейската комисия се оказва монополист не само с интернет търсачката си, но и с продажбите на телефони и таблети с нейния софтуер.

"Гугъл" държи 90% от пазара и е в нарушение на правилата за конкуренция, смята ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер.

Понякога фирмите растат, за да доминират. И в това няма нищо лошо, ако си талантлив и изобретателен. Проблемът е, когато се злоупотребява с тази доминираща роля, подчерта Вестагер.

Американската корпорация не дава лиценз на производителите на мобилни телефони и не им позволява да ги продават с конкурентни операционни системи. Тя дори плаща парични стимули на производителите и операторите на мобилни мрежи, ако предварително инсталират на своите устройства само Google Search.

Това пречи на други малки фирми да разработват и продават приложения за смартфони, които да работят със системата "Андроид".

"Гугъл" има 12 седмици да обжалва. Ако не спре вредните практики, компанията рискува глоба от Брюксел до 10% от оборота си, или стотици милиони евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гугъл показа самоуправляваща се кола

Революционният самоуправляващ се автомобил на „Гугъл“ завъртя на 22 декември успешно няколко кръгчета на изпитателната писта в Северна Калифорния, съобщиха от компанията. Според съобщението колата вече е „напълно функционираща“. Автомобилът..

публикувано на 23.12.14 в 10:16

ЕК обмисля разделяне на търсачката на "Гугъл" от другите търговски услуги на компанията

Европейската комисия обмисля разделяне на търсачката на "Гугъл" от другите търговски услуги на компанията, пише "Файненшъл Таймс". Вестникът цитира чернова на официален документ на комисията, в която се отбелязва, че предлаганото разделяне на услугите може..

публикувано на 22.11.14 в 10:34

Конгресът на САЩ разкритикува ЕС за разследването на "Гугъл"

Законодателите от Американския конгрес разкритикуваха начина, по който ЕС разследва Google, твърдейки, че процесът е станал политизиран. Те имаха предвид дискусията в Европейския парламент относно раздробяването на компанията, отделяйки нейната..

публикувано на 03.12.14 в 15:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32