Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България е на предпоследно място в ЕС по навлизането на цифрови технологии

България е на предпоследно място в ЕС по навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото. Това сочи специален индекс на ЕК публикуван днес.

България попада в групата на изоставащите страни, които показват резултати под средното за ЕС. Високоскоростният широколентов достъп до интернет е на разположение за почти 72% от домакинствата в България, но в селските райони няма такова покритие. Абонамент за бързия интернет имат едва половината от домовете у нас.

Това може да се дължи както на недостатъчни умения на населението за ползване на цифрови технологии, така и на слабо развитата широколентова инфраструктура извън основните градове, което води до цифровото разделение между градските и селските райони.

България трябва да се справи със сериозното си изоставане в придобиването на умения за ползване на цифрови технологии: едва 31% от населението имат основни умения в тази област, отбелязва Европейската комисия. Половината от хората в България и Румъния, която е на последно място според индекса, са дигитално изключени, посочва институцията.

България е на последно място по използването на цифрови технологии в обществените услуги - като например в държавната администрация, здравеопазването или образованието.

Малко българи ползват интернет-банкирането или пазаруването онлайн, сочи статистиката. Потребителите у нас са сред първенците единствено в използването на услугите за видеоразговори и социалните мрежи.

Другите изоставащи страни според индекса са Гърция, Полша, Словакия, Унгария, Франция и Чехия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Лазерните технологии са бъдещето в денталната медицина

В  това е категоричен  проф. д-р Джошуа Мошонов, световно признат специалист  в тази област,  учен и преподавател в „Хадаса“ Еврейския университет в Йерусалим,Израел. Днес на официална церемония  Медицински университет в Пловдив удостои с почетната..

публикувано на 19.05.16 в 15:57

Нанотехнологиите в медицината дават шанс на болните

130 милиарда долара се очаква да бъдат инвестирани в световен мащаб през тази година за развитие на нанотехнологиите в областта на медицината. Магнитни частици се използват успешно с терапевтични цели, посочва проф. Иван Недков от Института по..

публикувано на 22.05.16 в 11:53

10 компании по информационни технологии представят възможностите за кариера в тях

В Международния ден на телекомуникациите и информационното общество, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията организира първия форум за кариера в сектора. Водещи компании в страната представиха възможностите за..

публикувано на 17.05.16 в 14:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32