Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 8000 полицаи са отстранени от работа в Турция, продължават и арестите на участници в пуча

Снимка: ЕПА/БГНЕС

8 хиляди полицаи бяха отстранени от работа в Турция. Властите продължават и арестите на участници в пуча. От разпитите на арестуваните около 70 бивши генерали и адмирали, за които информираха медиите, стана известно, че целта е била да убият Ердоган, да превземат властта и да поставят начело генерал Акън Йозтюрк, бивш командващ Военновъздушните сили на турската армия.

Турският президент Рeджеп Ердоган е наредил бойни самолети на армията да патрулират в небето над Турция от съображения за сигурност, тъй като изтребители Ф-16 са били използвани от пучистите в нощта на метежа.

В Истанбул спецчасти, които са прехвърлени от съседните окръзи, са разположени на възлови места в мегаполиса. Извършват се проверки, изпращачи и посрещачи не се допускат в салоните на летищата.

Спецчасти нахлуха тази сутрин в сградите на военновъздушната академия в квартала "Йешилкьой", недалеч от летището "Ататюрк", където се счита, че е бил разработен планът за метежа. Блокиран е достъпът до района, има много арестувани.

В Анкара продължава следствието по арестуваните близо 2500 военнослужещи, които бяха окачествени като "хунта" в наброяващата повече от 650 000 военни турска армия. Полицията е разкрила тайник с оръжие, заровено от подкрепящите преврата войници в истанбулския квартал "Рива".

Според разследващите власти група магистрати и съдии, за които се твърди, че са около 3000 и са свързани с групировката на проповедника Фетуллах Гюлен, който живее в Америка, заедно с групата генерали са организатори на неуспелия метеж. Част от генералите-метежници се предвиждало да бъдат отстранени от турските въоръжени сили от Висшия военен съвет на страната, който ще заседава на 31 юли т. г. Метежът е бил подкрепен и от полицейски служители, заради които бе предприета чистка в полицията.

Отговорен представител на турските власти съобщи, че се издирват още няколко пучисти. Но няма риск от нов преврат, подчерта той.

След изживения хаос, ситуацията в Истанбул и в Анкара се нормализира. В другите провинции на страната и курортните райони на страната е спокойно. 

Според експерти превратът в Турция е оказал незначително влияние върху икономиката на страната.

Полицията провежда операция в базата "Инджирлик" край Адана, за където се твърди, че се намират замесени в пуча военнослужещи.

В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов изрази притеснение от "ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя в съседна Турция". Единственият разумен подход към търсене на истината е справедливият съдебен процес, смята министър-председателят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Истанбул отново е въведено извънредно положение

Извънредно положение беше въведено отново в Истанбул.  Бойни самолети контролират въздушното пространство на Турция по нареждане на президента Реджеп Тайип Ердоган . Мярката се предприема и от съображения за сигурност, съобщи Анадолската агенция. В..

обновено на 18.07.16 в 10:00

ЕС и САЩ призоваха Турция да спазва конституцията и законите

Турските власти трябва да зачитат конституционните и човешките права при мерките, които вземат след осуетения опит за преврат в страната, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини: Призоваваме за пълното спазване..

обновено на 18.07.16 в 18:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32