Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинацията на Кристалина Георгиева и вътрешнополитическото ѝ влияние

СнимкаТемата с номинацията на Кристалина Георгиева не е само външнополитическа. Тя е и вътрешнополитическа, защото видяхме как се разви цялата сага около номинирането ѝ.

Това каза за предаването "12+3“ по "Хоризонт“ журналистът Светослав Терзиев.

От преди може би повече от година и половина Кристалина Георгиева е скритият, тайният кандидат за поста генерален секретар на ООН. Тя разкри най-напред това още през април м.г. пред базираното в Брюксел американско списание „Политико“ и  след това даде много знаци, с които показа, че всъщност отдавна е в кампанията, участва много силно и зад гърба и са и президентът, и министър-председателят, и дипломатите.

Според Терзиев, Георгиева е влязла в надпреварата "с взлом“ и "през задната врата“, а кандидатурата ѝ е подкрепена изключително от Германия. Той очаква кандидатурата да бъде "спъната“ от Великобритания, а вероятно и от Франция, тъй като  е обещала реформа в структурата на ООН, без да се консултира с тях. Германия пък отдавна иска да стане постоянен член на Съвета за сигурност на организацията.

СнимкаЖурналистът Веселин Стойнев очаква номинацията на Георгиева да доминира на политическата сцена и да се отрази негативно на развитието на кандидат-президентската кампания

Най-нелепото, в случая, е да се твърди, че, видите ли, едната кандидатура била обединяваща, а другата била разединяваща. В България няма как, която и да е кандидатура да е разединяваща, защото разделението в ляво и дясно, комунисти и антикомунисти продължава и ще продължи сигурно докато не бъде изобщо заличен споменът от последните 45 години.

Стойнев прогнозира, че евентуално по-слабо представяне на Георгиева от Бокова на изборите за генерален секретар на ООН би могло да има слаб негативен ефект върху изборните резултати за ГЕРБ на кандидат-президентските избори.
Разговора можете да чуете от звуковия файл.



ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32