Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Море и бряг" с Валери Великов, на 22 февруари

Риболовци от страната отново ще излязат на протест срещу политиката на държавата в сектор „Рибарство”. Протестът ще се проведе утре във времето от 11 до 13 часа пред сградата на Морска администрация във Варна, където се помещава и варненския офис на ИА „Рибарство и аквакултури”. Възможно е за времето на протеста движението на автомобили в района да бъде затруднено, съобщиха от сдружението „Черноморски изгрев”. Подробностите - от председателя на сдружението Емил Милев.

Генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов обяснява какво предстои във Фериботния комплекс във Варна след като НК „Железопътна инфраструктура” прехвърли собствеността си в комплекса на ДППИ. Тази собственост включва и двама подемно-преходни моста. Единият от тях е ремонтиран, а в най-скоро време предстои и ремонт на втория, съобщи Забуртов. Той съобщи, че рязко е спаднал товаропотока през Фериботния комплекс. Защо? – отговорът ще чуете в интервюто с Ангел Забуртов в „Море и бряг”

На 25 февруари 1916 г. (стар стил) във Варненския залив от българска мина, при изпълнение на военна операция, бива поразен руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин”. Останките от руския кораб бяха открити край нос Галата, а български военни трофеи постъпиха във Военноморския музей като експонати. Сред тях е едно от оръдията на миноносеца / на снимката долу /, както и един от флаговете на кораба. Известно време след като кораба попада на мина и потъва, ръководството на българската армия е пазила в тайна тази морска победа за да не се разкрие къде точно се намира минното поле. Едва няколко месеца по-късно участните в операцията по обезвреждането на „Лейтенант Пушчин” биват наградени, това разкри директорът на Военноморския музей във Варна Мариана Кръстева, която разказа още интересни факти за тази българска морска победа в Първата световна война.

Снимка


ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 10 май с Иван Барбов

След 8.00 часа ще ви срещнем с председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, с който ще коментираме натиска върху пазара на наемите. Защо все повече наемни жилища и търговски площи остават празни и има ли спад на цените на наемите? Каква е актуалната ситуация в туризма в момента, кога се очаква да има раздвижване..

публикувано на 10.05.21 в 05:53

ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ на 10 май

По първи петли - 10 .05.2021 БНР-Радио Варна 04.00 – 06.00 часа Водещ: Ваня Славова И този понеделник няма да изневерим на стила на предаването, в което преобладават приятните теми от нашето ежедневие, съчетани с хубави български песни, за чиято селекция грижа има звукорежисьорът Венци Фотев. От кухнята на..

публикувано на 09.05.21 в 10:19
Овчар в село Искър, Варненско

НА СЕЛО в Искър с Мариела Димитрова

Тази събота, малко след 9 часа екипът на Радио Варна ще ви поведе на НА СЕЛО. Днес ще пътешестваме на северозапад във Варненска област, към община Вълчи дол и ще спрем в село Искър. Екипът ни е в състав: Добо Мързов - звукорежисьор, Румен Сарандев - форорепортер и Мариела Димитрова. Защо едно село в Североизточна България носи името на..

обновено на 08.05.21 в 16:43

"Позиция" с Валери Великов, на 8 май

Краткият мандат на 45-то Народно събрание – повече работа или повече шоу? Какво успяха да свършат и какво не народните предтавители? Накъде след предсрочните избори? Коментар на социолога Кънчо Стойчев. Промените в Изборния кодекс анализираме със зам.-председателя на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков. Страстите политически в..

обновено на 08.05.21 в 11:41
Chart

#631 ТОП 20 (07.05.2021-14.05.2021)

публикувано на 07.05.21 в 19:06
Постери на Люба Томова.

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 7 май със Светлана Вълкова

100 години Варненски драматичен театър: паметни срещи с Анджей Вайда и Владимир Висоцки Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо Нощ на литературата във Варна – гост Мария Баджакова Варна Лит 2021 търси своите „Герои сега” „Милиони хора желаят безсмъртие, но не знаят какво да правят в дъждовен неделен..

публикувано на 07.05.21 в 13:40

"Новият ден" на 7 май 2021 г. с Димитрина Дончева

Добро утро в Международния ден на радиото и телевизията. Екипът ни тази сутрин – Венци, Сашо и Дима. Честит празник на всички радио- и тв-хора, сред които сме и ние. Радиото е мерилото ни за истина, справедливост и обективност. Радиото е отговорност и личен избор. И в същото време сутрешната ни доза адреналин, сладко-горчивото ни кафе,..

публикувано на 07.05.21 в 06:00