Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новият ден" на 24 февруари 2017 г. с Димитрина Дончева

На крачка ли сме от откритието на друг живот във Вселената – този въпрос вълнува учените от НАСА , а и не само тях, след последното откритие на 7 планети с размерите  на Земята, на три от които вероятно има условия за живот. Какво означава това откритие за обикновения човек и защо откриването на друг живот в Космоса ще ни разкрие хиляди истини за нашия собствен? Интервю с астронома Ева Божурова в 8.15 часа.




Има ли опасност съхранявания на територията на бившия завод „Полимери“ трихлоретан да създаде сериозен инцидент и да се наложи да бъдат евакуирани хора от Девня? Репортаж в 8.40 часа.

За жителите на Девня и общината се открива приемна на Комисията за защита от дискриминация. Тя ще се проведе от 13.00 до 15.00 часа, на 24.02.2017 г., в сградата на общината. Хората, които смятат, че срещу тях е проявена дискриминация или са нарушени гражданските им права, ще бъдат консултирани от регионалния представител на комисията Орлин Кисьов. Ще им бъде оказа и помощ при подаването на жалба, ако това е необходимо. Кои са най-честите случаи на дискриминация  и борят ли се засегнатите докрай за правата си? Интервю с Орлин Кисьов в 9.15 часа.

Екипът от отдел „Социализъм“ към варненския Регионален исторически музей се е заел със задачата да разкаже и да покаже на днешните ученици – какво е представлявало училището по времето на социализма. Това се случва чрез проекта „Музей в куфар“, а в куфара се съхраняват чавдарското калпаче, пионерската връзка, ученическата престилка и много други вещи познати на хората над 40-сет години. По-различното тук е, че „Музеят в куфар“ пътува до варненските училища и учениците  се запознават с неговото съдържание в класната стая. Едно от шестте варненски училища, които са включени в проекта е Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства. Репортаж от часа по "История" на 6 клас. 9.40 часа.

Снимка

Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна отбелязва 72 години от откриването на първото по рода си извън столично музикално учебно заведение в страната. Интервю с директора на училището Христо Дипчиков. 10.15 часа.

Как звучи боцманската свирка, която професионално се нарича - дудка / на снимката до вестника/, ще чуете, ако  тръгнете с нас по една от „Многото пътеки към морската история“. Всички те водят до Военноморския музей във Варна, където в изложба  ще видим за първи път лични вещи и документи на български офицери, няколко броя на емблематичния в-к „Вапцаровец“ – издание на ВВМУ, включително алуминиевите плаки на един от броевете. Сред експонатите е и гипсовият барелеф на капитан Георги Георгиев на скулптора Павел Джеферов, дарен от наследниците му. А във външната експозиция е изложена корабна лодка тип „Барказ“, получена от първи дивизион на Пункт за базиране – Варна. Интервю с Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей в 10.40 часа.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 17 септември с Валерия Василева

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Ключова комисия към варненския Общински съвет - ПК „Собственост и стопанство“, проведе днес дванайсетото си заседание, а основна тема бяха годишните финансови отчети, баланс и отчет на приходи и разходи за 2023 г. ИУ - Варна започна днес..

публикувано на 17.09.24 в 13:55

На 16 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 16 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Vegard Sverre Tveitan – Ihsahn (EMPEROR). Специално интервю с Chen Balbus (ORPHANED LAND). Разговор с Васил Свиленов Георгиев a.k.a. Васко Кръпката от ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД – част 1. "Истории от земите на АЕГОНИЯ - Приказка в музика и жест" (23 септември, София) – Ясен..

публикувано на 16.09.24 в 14:45
Варна, морето и регатата

НА СВЕТЛО в понеделник, 16 септември

Репортаж от  Морската градина във Варна, където ученици от 5 до 12 клас, заедно с приятели и родители ще влязат в света на технологичните иновации чрез събитието "ТЕХНОСТАРТ", организирано от ИКТ Клъстер - Варна с финансовата подкрепа на Община Варна; Репортаж  от старта на новата акдемична година в  Медицински университет "Проф. д-р..

публикувано на 16.09.24 в 12:07
396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

НОВИЯТ ДЕН на 16 септември с Мариела Димитрова

Малко над 58 хил. първокласници ще прекрачат училищния праг тази година в цялата страна, информират от Министерството на образованието и науката. Във Варна в общинските училища над 3 100 първокласници започват обучението си днес. В 8.10 часа – репортаж от варненското основно училище „Добри Чинтулов“. В 10.20 часа ще добавим още от картината на..

публикувано на 16.09.24 в 06:14
ПЛОСКОСТИЧНО, 
Франция, 2024, 16’50’’, 2D анимация
режисьор Алис Сае

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 13 септември със Светлана Вълкова

20-ти Световен анимационен фестивал Варна – разговор с артистичния директор на форума проф. Анри Кулев „Време-пространствени полета“ – изложба на Огняна Серафимова в ГХГ „Б.Георгиев“ В очакване на „Златна роза“ – фестивала на българския филм Йончо Цолов от Врачанско е най-дълголетният българин, живял е 130 години – разказ за една..

публикувано на 13.09.24 в 11:25
Chart

#776 ТОП 20 (13.09-20.09.2024)

публикувано на 13.09.24 в 10:13
Балчик

НОВИЯТ ДЕН в петък, 13 септември

Жителите на местност „Пчелина“ във Варна обявяват протестни действия чрез блокада на ул. „Прилеп“ в петък от 08:00 ч. - репортаж; Нови правила за отпускането на ипотечни кредити влизат в сила от 1 октомври. Според новите изисквания на БНБ търговските банки ще финансират не повече от 85% от стойността на жилището, а месечните вноски ще бъдат до 50%..

публикувано на 12.09.24 в 18:00