Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" на 10 май 2017 г. с Димитрина Дончева

Договор за сътрудничество подписаха днес ръководствата на Техническия университет и  Окръжния и Районния съд във Варна.  В полза на студентите от  висшето училище е този документ,  тъй като ще даде възможност на дипломиралите се вече млади хора да търсят професионална реализация като вещи лица при изготвянето на съдебно-технически експертизи в различни специализирани области. С какво още това партньорство ще е от полза на студентите?

Областните управители на варненска област - предал и приел поста.

Младежите от театрална формация „Феникс” във Варна се нуждаят от финансова помощ, за да участват в Международния фестивал на любителските комедийни театри, който се провежда от 15 до 21 май в Тополовград. Варненската формация е единствената  в страната, в която участват младежи със и без увреждания. Въпреки специфичните нужди на някои от "актьорите", те печелят първи места на любителските театрални форуми. Този сезон "Феникс" има покани за всички, които ще се провеждат в страната, но нямат пари, за да отидат. Досега младежите ползваха автобус с рампа, който им предоставяше фирма „Градски транспорт” АД. От тази година обаче имат отказ от фирмата, а мотивите са, че въпросните адаптирани автобуси нямат право да напускат територията на града, според Наредба 6 от 1997 година на Министерството на транспорта. Младежите се нуждаят от 2000 лева за 10 души, за да отидат до Тополовград, като дори не е нужно микробусът да бъде адаптиран за хора с увреждания. Повече по темата ще чуете в „На светло”.





Варненски училища ще получат отличия  за активно участие и принос в осъществяването на общинската политика за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора. Кои са училищата и с какво заслужиха наградите?

В училищата в Добрич има дефицит на психолози, логопеди и ресурсни учители за работа с деца и ученици със специални образователни потребности. В рамките на делегираните бюджети учебните заведения не могат да осигурят такива кадри, които да оказват всекидневна адекватна подкрепа на децата. Как могат да бъдат решени тези проблеми?

Ще има ли Варна улица на занаятите и кога? Информираме след пресконференция на общинската фирма „Пазари” ЕАД, която представи своята визия за обособяване на занаятчийски район на Централния пазар.

Какво ще включва програмата на  25-тото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“? Обещанието за тази година е за едно наситено пътешествие сред множество „въобразени светове“ – такива, каквито само изкуството на театъра може да създаде, за да доизмисля, наблюдава отдалече и да продължава да променя реалността.

Варна, Добрич и Бургас се включват в Европейската нощна литературата. Популярни личности от града ще четат текстове от художествени произведения на съвременни европейски автори на различни места в часовете от 18.00 до 22.00 часа. Кои са читателските „гнезда” в трите областни града?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
автор: Александър Габровски

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 2 август със Светлана Вълкова

За 15-ти път Алея на книгата във Варна – гостува Десислава Алексиева – председател на Асоциация „Българска книга“ Представиха юбилейния сборник „Да оставиш след себе си“ по повод 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на Варненския халколитен некропол Изложбите във Варна: "50 + 10" - дървопластика на Роберт Цанев;..

публикувано на 02.08.24 в 10:51

НА СВЕТЛО 1 август с Мариела Димитрова

В началото на предаването две теми с продължение – защо бяха изсечени десетилетни кедрови дървета в кв. Апарухово и наличието на вода нада допустимото по стандарт в бялото саламурено сирене на пазара, както установи проверка на Асоциация Активни потребители. Утаителят на река Провадийска прелива и инертните материали от него в момента се..

публикувано на 01.08.24 в 14:01

НОВИЯТ ДЕН на 1 август с Иван Барбов

„Колко ме обичаш от 5 до 10?“, попитала жена мъжа си, а той отговорил „не знам, по това време спя“. За всички, които не спят във времето от 6.00 до 10.30 часа часа и обичат денят им да започва с усмивка и добро настроение, превключете на честотите на Радио Варна.   Ще "рисуваме" ефирно началото на новия ден, а Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 01.08.24 в 05:53

НОВИЯТ ДЕН на 30 юли с Иван Барбов

„Наспивам се“ е глагол в никое време, гласи послание в социалните мрежи тази сутрин на човек, на който определено ранното ставане не му е любимо. За тези, на които им е любимо да посрещнат деня с Радио Варна, „превключвам на любимите честоти“ е глаголът в сегашно време, който ви гарантира усмивки, добра информираност и добро настроение...

публикувано на 30.07.24 в 05:55

Радио Варна на 90 - епизод 6

В шестия епизод от новото предаване, излъчен на 27 юли 2024 г.,  говорихме за сградите, в които се е помещавало Радиото от 1934-та до днес. Димитър Кулев, ученик в горните класове на Варненската мъжка гимназия и активен участник в кръжока по физика през 1933 г., конструира първия радиопредавател във Варна. Според автентичния разказ на..

публикувано на 29.07.24 в 14:35

На 29 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 29юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL). Благотворителният "Varna Rock Adventure 2024" (9-11 август, парк Аспарухово) – разговор с Нивелина Няголова, Бранимир Мангъров и Милен Пенев от мотоклуб "Братя във вятъра". Представяне на новия сингъл на APHASIA "Someone..

публикувано на 29.07.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 29 юли с Мариела Димитрова

13-то заседание на местния общински съвет във Варна. В дневния ред са включени 13 точки.Сред тях са тези за парите за големите инфраструктурни проекти във Варна, които държавата отпуска безвъзмездно и, за които се очаква одобрение на Общинския съвет. В началото възникна и скандал между кмета и общински съветникци относно качеството на..

публикувано на 29.07.24 в 13:06