Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радио Варна представя" на 13 май- ГРАФИТИТЕ

| обновено на 13.05.17 в 16:05
Снимка: БГНЕС

Най-ранният  графит във Варна  е от преди 18 века. Изписан е върху стените на Римските терми до храм "Св. Атанасий" във Варна. Не  може обаче да се види, защото е заключен зад метална врата.

Какво още провокирало предците ни да посегнат към надписи и какво са открили археолозите - историкът от Регионалния исторически музей във Варна Теодор Роков.  Българите пишели и  ругатни по стените,споделя  археологът проф. Казимир Попконстантинов.

Снимка



Графитите. Изписани са навсякъде. Правят ги всички – и хора, които разбират от улично изкуство, и такива, които изразяват своето мнение без да имат професионална подготовка за това . Рядко се прави организирано, но когато го има,  впечатлява  и се харесва.

Как обаче по света използват добре нарисувани графити за привличане на туристи ще разкаже Нели Вълчева, собственик на галерия"Ларго". Ще дадем думата и на младите творци от Хуманитарната гимназия във Варна, които желаят да рисуват, имат своите идеи, но искат това да стане легално.


"Радио Варна представя" на 13 май с Габриела Гаврилова, точно в 9 часа.  

Ето и част от предаването:

Казват, че красотата ще спаси света. Едва ли имат предвид драсканиците по  сгради. Мнението на млади творци и обикновени граждани за това, което не харесват в "новия облик" на Варна.






„Графитите – за и против” – това е темата, по която работят ученици от 12 клас на Хуманитарната гимназия във Варна. Тя е зададена от преподавателя по изобразително изкуство и естетика Севдалина Драгнева. С фотоапарат децата проследяват динамиката на промяната в облика на Варна. Така те открили, че графитърайтърите във Варна отделят повече внимание върху изкуството. Учениците споделиха, че харесват графити, които носят настроение за всички хора и не биха рисували на непозволени места, защото това е „варварски акт”.

Мнението на 12-класниците Женя, Стефан и Стилиян.




Нели Вълчева от десетина години се занимава с изкуство. Тя е собственик на галерия. Преди години изрисували стените на помещението, където се намирала тогава . Днес г-жа Вълчева разказва:

Много ме дразни, когато се цапат фасадите с тъй наречените „графити”. Преди години, когато галерията беше на друго място, една сутрин фасадата осъмна, надраскана с разни драсканици. Отне ни много време, за да я почистим,  и дълго време след това имаше следи от надписите. Това не създава красота, не създава настроение за никого. То няма нищо общо с уличното изкуство. Във Варна има места, където когато ги видиш, се усмихваш. Там има замисъл, предварителна концепция на артиста и е красиво.

По света има места, където градската управа привлича улични артисти, които променят облика на цели квартали. Така от един западнал квартал той оживявя. Това се е случило в Сеул, за това ми разказа наши приятели - Емануела Цонева и двете й дъщери. Чела съм за други градове, където полезното и приятното се съчетава с изкуство. За Варна като добър пример може да посочим подхода към Аспаруховия мост. Там, където са нарисувани тези графити, не се рисуват други, споделя Нели Вълчева. и още - от разговора с нея. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 22 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR). Стоян Трифонов, Жеко Станев и Георги Димов за завръщането на CARTWHEEL. "Извън Контрол" – автобиографията на Николай Йорданов - Кольо Гилъна. В предаването ще звучи музика на: CONVICTED SOULS, FYELD, SMALLMAN, CORPSE,..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 22 юли със Светлана Вълкова

14.20 – Отново на фокус: ВиК ремонтите в местността Евксиноград 14.40 – „Смет за добро“ - благотворително събитие в полза на Центъра за специална образователна подкрепа 15.20 – В центъра на Болград се събират българи и украинци, за да плетат маскировъчни мрежи за фронта 15.40 – За поредна година във Варна се проведе инициативата “Бъди..

публикувано на 22.07.24 в 13:05

НОВИЯТ ДЕН на 22 юли с Мариела Димитрова

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново потъна в боклуци, неизмити улици и миризми... За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация. Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение от страна на някои граждани и..

публикувано на 22.07.24 в 06:15
Chart

#772 ТОП 20 (19.07-26.07.2024)

публикувано на 19.07.24 в 19:36

В „Гравитация нула“ на 19 юли

„Гравитация нула“ на 19 юли 2024 година с Мартин Николов -   Албумът на Дани Белчева „Naive“ и представянето му във Варна на 23 юни; -   Мойра Янкова от Варна е единствената българка, приета в специалност "Оперно пеене“ във Виенската консерватория; -   Детските книжки и първите седем години при най-малките – говори..

публикувано на 19.07.24 в 13:13

НОВИЯТ ДЕН на 19 юли с Иван Барбов

Когато и да си легне човек вечерта, рано сутринта в 6:00 часа все ще му се спи. Това гласи мисъл с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Гарантирано няма да ви се спи ако се събудите с програмата на Радио Варна. Във времето до 10:30 часа ще проследим събуждането на деня, а Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Иван Тасев..

публикувано на 19.07.24 в 05:56

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 юли

Защо не е толкова важно Апостолът да бъде канонизиран и екранизиран според историка Станка Димитрова - разговор по повод 187 години от рождението на Васил Левски; Тази вечер жителите на село Приселци и околните - Аврен, Бенковски, Здравец и Садово ще се съберат на протест заради всекидневното безводие в района; Множество сигнали стигат до..

публикувано на 18.07.24 в 13:22