Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Квас за безстрашни”- как се меси хляб показва производителят Елена Драганчева тази вечер от 18.30 във Варна

Производителя на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на Втория летен Веге фестивал

В наши дни, когато техниката е в разцвета си, се връщаме понякога към древността, за да запазим здравето си.  За предците ни хлябът е бил от първостепенно значение за оцеляването на многобройната челяд в българското семейство. Когато хлябът е бил свещен. До преди няколко години българска мая се е произвеждала с хмел, така както се е правил и завъждал кваса от нашите баби столетия назад във времето. Тогава думата химия не е съществувала в нашето ежедневие. Химията толкова сериозно е превзела съвременната ни трапеза, че дори и брашното, което си купуваме не може да сме сигурни дали не е третирано с избелители. Чрез тях фуражното жито става първокачествено (но само на вид). Ваня Славова попита производителя на хляб Елена Драганчева позволени ли са подобрителите и консервантите в производството на хляб и в какви количества влизат в неговия състав:

Тези подобрители, оцветители, консерванти, ароматизатори влизат в един разрешен списък от Агенцията по безопасност на храните, която следва европейски регламент. Но много технолози, които се занимават с производство на хляб, казват че е опасна дозировката на тези разрешени съставки.

Какво съставки трябва да има един хляб, за да бъде той полезен?

Ние правим хляб единствено от зърно, вода и сол. При нас хлябът е с дълга технология. Повече от 24 часа се случва на определени фази.  Има дълга ферментация. Хубавото е, че в състава на хляба влиза пълният състав на зърното.

От какво точно зърно, жито?

Използваме няколко вида зърно – лимец, спелта, овес, ръж и безглутенови зърнени – нахут, елда, кафяв ориз, просо.

Откъде ги намирате, понеже знаем, че в България по-скоро се произвежда масовата пшеница, хибридните й варианти?

От различни производители. Търсили сме ги по наши човешки, личностни, ценностни критерии, които сме си създали. Трябва да имат отношение към зърното, което произвеждат , с внимание и честност да се отнасят към него. Защото, повярвайте ми, хлябът става различен когато това отношение  липсва! Клиентите усещат, когато има има склонност към печалбарство от страна на производителя.

На каква цена се продава полезният хляб, този който Вие правите?

Между 10 и 11 лв. килограма. Но този хляб е пълнозърнест, тежък е и човек се нахранва само с една или две филии. Имаме много спортисти, които в подготовка за състезание специално идват и си взимат от нашия хляб. Имаме и много клиенти, които за жалост, идват при нас като на аптека. Защото  им е казано да се хрянят с пълнозърнест хляб. Те не посягат към нашия хляб, заради вкуса, който техният организъм е забравил, истинския вкус.

Да, свикнали сме на бял пухкав хляб, наблъскан в набухватели и консерванти. Вашият хляб колко време издържа като запазва качествата си и свежестта си?

Може да запази качествата си дълго време, зависи от начина на съхранение. Той е жив и трябва да бъде бавен като малко дете. Специално внимание обръщаме на хората , които си вземат хляб от нас, за да могат да имат свеж хляб.

Производителят на хляб Елена Драганчева ще проведе практическо занятие с желаещи да месят хляб. Началото на „Квас за безстрашни” е от 18.30 часа в рамките на втория летен Веге фестивал




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30