Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богатството на занаятите в "Радио Варна представя" на 1 юли с Габриела Гаврилова

| обновено на 01.07.17 в 09:54 БНР Новини

Една нова атракция във Варна представяме на 1 юли от 9 часа в ефира на Радио Варна. От няколко дни на улица "Дрин" на Кооперативния пазар във Варна има улица на занаятите. Далече е още от спомените ни от Етъра, Вароша или Самоводската чаршия, но е място, където можеш да поговориш с истински майстор, а той да покаже на децата как са се трудили предците ни. Разбира се, и въртенето на грънчарското колело и печатарската машина там се прави на... климатик, а бърдото на стана е от метал, а не от тръстика. Плъстенето става с фина вълна от австралийски овце с немски игли, рисуването върху предмет от стъкло е с френски бои с китайски четки. Пъстра смесица от съвременни постижения на различни географски ширини. А докато си почиват, майсторите пият кафе, нещо, което прабабите ни със сигурност не са правили.

Има нещо общо между занаятчиите преди и сега – и това е любовта им към това, което правят. Тя се открива не само в направеното от тях, в желанието им да привлекат още съмишленици, но и в неуморната работа, която част от тях определят като "болестно състояние" и спират да работят само за да поспят. Без значение дали работят с бои или четки, дърво, глина или вълна, тези хора печелят вниманието ни. А може би най-важното е, че самите те са щастливи и обичат занаята си.

Както обикновено, срещата с изкуството става случайно, но променя живота. Така става и с Жана Шаркова от Варна. Преди шест години тя започва да прави картини от морски камъчета и миди. Сега приятели й носят от цял свят цветни камъчета, а най-новата й придобивка са бодлите на морски таралежи.






Да предадеш от поколение на поколение това, което правиш с любов – това се случва в семейството на
Станислав Кафеджиев. Той започва да рисува още твърде млад, на това учи и много таланти в продължение на 45 години. В ателието на улица "Дрин" показва малка част от колекцията картини, които има неговата фамилия.




Петко Петков от 40 години е дърворезбар. Той харесва занаята още като войник, след това учи почти всичко сам. Днес предава дърворезбата на своята дъщеря. Смята, че самоусъвършенстването и постоянството са път към успеха. Петко Петков работи непрекъснато и дори е приспособил инструментите си така, че да не вдигат шум, когато работи в апартамента си.






В ателието на художника-гравьор Петър Тодоров  може да се проследи отпечатването с офортна техника – от гравирането на картината върху плоча от цинк или мед, през разяждането й с киселина, до отпечатването на хартия. Отпечатване на произведения е правил още Леонардо да Винчи през 14 век.






В съседство с неговото ателие е това на иконописците Младен и Катя Костадинови. Възпитаниците на ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" от години имат школа по иконопис за деца в храм „Свети Атанасий". Автори са на редица иконостаси в храмове във Варна и страната. За първи път показват православното изкуство в улицата на занаятите.





Десислава Иванова от Варна се занимава с изработка на накити от почти 30 години, направила е много, но твърди, че познава всички, защото са преминали не само през ръцете, но и сърцето й. До месец ще предлага българска шевица върху метал.





В Добрич започва да рисува върху стъкло Ивелина Русева, но от няколко години се налага и във Варна. Работила е в Испания, но това лято е част от улицата на занаятите във Варна.





Павел Мельов официално е майстор-грънчар от 4 години, но се занимава със занаята от почти още толкова. Споделя, че да се обучи негов наследник, трябва да има стотици млади хора, които да проявяват интерес и вероятно един от тях да избере професията.



 


Галя Николова е инженер по професия, но на чаша бира преди 6 години със своя приятелка решават да изтъкат килим.






Как може да направите картина на възрожденска къща от жива вълна – това ще обясни Руменка Николова.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Луната не спи
подобно на слушателите от

По първи петли с Ваня Славова на 26 август

Хубава българска музика, свежи събеседници и интересни репортажи очаквайте в последния понеделник на август. Както винаги от 4 до 6 часа в понеделник сутрин гларусите от Варна пеят по-силно от петлите , за да събудим морските усещания в страната. Уверявам ви този път се гмуркаме дълбоко из Северното крайбрежие , за да почувстваме какво ли е да..

публикувано на 25.08.24 в 11:26
с.Садово, общ.Аврен

На село в Садово

Точно преди пет години гостувахме на жителите на авренското село Садово. Сега отново отидохме при тях, защото животът за всички се промени през последните пет години, включително и за тях. Днес в селото от 280 са останали 180 души – християни и мюсюлмани. Религиите не ги разделят, защото местните са избрали да живеят в мир и..

публикувано на 24.08.24 в 08:00
Chart

#774 ТОП 20 (23.08-30.08.2024)

публикувано на 23.08.24 в 19:22

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 23 август със Светлана Вълкова

"Кеят на чайките" - книга-албум със стихове на Весела Димова, вдъхновени от картини на Светла Косева „Състояния“ -изложба на Богдан Богдев и Венелина Петкова -  (източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм) "Концерти с история" – проект на ц игуларя Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска Филхармония..

публикувано на 23.08.24 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 23 август с Иван Барбов

„С какво предпочитате кафето? С море, на слънце и някъде на почивка“. И трите неща могат да се съчетаят ако посрещнете изгрева на слънцето близо до морския бряг и с чаша кафе в ръка. Ако към слънцето и кафето прибавите и честотите на Радио Варна, гаратирано ще започнете новия ден заредени с настроение и усмивки. Иван Барбов, Емилия..

публикувано на 23.08.24 в 05:57

НОВИЯТ ДЕН на 22 август с Мариела Димитрова

Новата сграда автогарата във Варна беше официално открита на 1-ви юни. И ето, че вече  получихме сигнали за това, че там за пътниците условията не се различават особено много от старата сграда – недостатъчен брой седящи места отвън и вътре, вътре климатикът не се усеща. Това разказаха пътуващи в сигнал до Радио Варна. Репортаж в 8.10 часа.   И..

публикувано на 22.08.24 в 05:55

НА СВЕТЛО на 20 август с Мариела Димитрова

За началото на тази седмица беше определено да започне почистването на утаителя на „Совей Соди“, който прелива на метри от входа на пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това се случи днес и в 14.20 часа ще чуем репортаж от началото на почистването на река Провадийска, в която се събира утайката от производството на содовия завод.   В 15.20 часа..

публикувано на 20.08.24 в 13:37