Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джед Форд: Кънтри музиката е несравнима

Джед Форд и Христо Николов

Английският изпълнител стартира кариерата си още през 60-те години на миналия век.  Първият му албум излиза през 1971-а и поставя началото на едно много успешно десетилетие. В България пристига на почивка преди 12 години и се влюбва завинаги. От тогава животът му е непрекъснато пътуване между родината и новата му любов  - Варна, където с местни музиканти записва новите си песни. Изнасял е концерт  в Радио Варна. Джед е неотлъчно на сцената и до днес, като участник в традиционни  кънтри фестивали. На 29 Октомври  участва в голям концерт в град Peterborough. Преди това даде специално интервю за предаването Неделна наздравица на Радио Варна с автор и водещ Христо Николов.

Новата песен За мен е голяма привилегия и удоволствие да бъда отново в този красив град и в това прекрасно радио. Моята нова песен се казва Missisipi Country Cajun Queen и e базирана върху кейжън кънтри стила, който има дълбоки корени в южните щати най-вече Луизиянаи френската част на Канада. Записите направих, отново тук във Варна защото имате  много добри местни музиканти, беквокалите са на две момичета с които работя в последно време - Христина и Галина.

Кънтри музиката Кънтри музиката има голяма популярност не просто от дълги години, а от поколения насам не само в Съединените американски щати, но и в Канада. В различни периоди тя се радва на голяма популярност и се изпълнява от музиканти в много държави от Европа, като Холандия, Германия, Белгия, Франция и особено в Обединеното кралство. Когато в някой град се провежда кънтри концерт той винаги е разпродаден от месеци, получава се истински празник. Също така големите фестивали събират стотици хиляди души публика, така че не е изненада, когато кънтри песни застават на върха на класациите, при това толкова често. За съжаление тази музика няма същата популярност в страните от източна Европа и в частност България. Моето единствено желание е това да се промени, защото атмосферата на един кънтри концерт е несравнима с нищо друго, той се споделя с цялата публика, тя е част от него и това е невероятно. Желая кмета на Варна да създаде възможност за организирането на такъв концерт в центъра на града вероятно през лятото, когато аз ще съм на сцената с още 9-10 музиканти.

Любовта към музиката и ФК Ливърпул Когато бях млад постоянно наблюдавах американските военни в района на Ливърпул да свирят тяхната музика. Така бях запленен по кънтри, много повече от всеки друг стил по това време, дори рокендрола. Има нещо, което харесваш и в което се влюбваш, защото привлича вниманието ти по много силен начин, когато си млад. За мен това бяха и песните на стадиона Анфийлд, звездите на отбора Ливърпул и разбира се усещането да си част от нещо, което на вашия език наричате - червени. Трагедията  която се случи  на стадиона в Шефилд през 1989-а и загубата на 96 човешки живота ме вдъхнови да напиша своята първа песен свързана с футбола - 96 червени ангели.

Новата му любов Варна Промените които стават в последните години във Варна са впечатляващи и мисля че превъзхождат всичко случило се в последните 30 години. Искам управата на града да приеме предложението ми - да се промени целият парк в района на спирка Почивка  и той да се превърне в една от най-големите атракции, като за целта  този монумент на върха се замени с голям въртящ се ресторант от който ще се вижда цялата прелест на вашия град. Ако кмета желае аз се наемам да ръководя цялата операция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден.  Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица , за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита..

публикувано на 15.08.24 в 13:43

Kап. II ранг Николай Данаилов: Ще работя още по-упорито за това Варна да се устрои като един международен морски център

Тази вечер на официална церемония със званието "почетен гражданин" на Варна ще бъде удостоен  кап.  II ранг Николай Данаилов , първият командир на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Под негово командване корабът завършва успешно два полярни плавания до Антарктида, в рамките, на които освен научноизследователска дейност, екипажите..

публикувано на 15.08.24 в 11:11

Сия Папазова: Уча моите млади хора чрез словото да внушават високи идеи и добри дела

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова е удостоена със званието "Почетен гражданин на Варна". Тя е виден общественик, който има огромни заслуги за развитието на културния живот във Варна. Носител е на няколко награди „Варна“ през годините, драматург, театрален педагог. Високият знак..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH): DEATH напълно осъзнато търсеха прогреса

Интервю с Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH) LEFT TO DIE e супер група – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. Съставът на LEFT TO DIE е Matt Harvey от EXHUMED, Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да (GRUESOME, KILL DIVISION, MALEVOLENT CREATION), Rick..

публикувано на 14.08.24 в 08:00

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20