Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени протестират в защита на българската наука

| обновено на 01.11.17 в 15:20
Снимка: БГНЕС

В Деня на народните будители стотици учени от БАН и от Селскостопанската академия излязоха на протестен митинг-шествие в столицата. Те поискаха увеличение на заплатите им и повече пари за наука в Бюджет 2018. Предупредиха, че ще протестират дори по време на Българското европредседателство, ако исканията им не бъдат чути.


Протестното шествие на учените премина по централни столични булеварди. Те носеха плакати с надписи "Не на демагогията", "Време е за увеличение на заплатите ни" и "Без нас и без наука – България е без бъдеще".

Протестиращите поискаха да се дадат 75 милиона лева допълнително за наука в "Бюджет 2018", за да може средният размер на заплатата им да достигне нивото на средното трудово възнаграждение за страната, което сега е малко над хиляда лева. Средната заплата на един доцент в момента е около 750 лева, даде пример Здавчо Здравчев от КТ "Подкрепа", които заедно с КНСБ организираха протеста:

Нашите искания са да бъде прекратен 10-годишният геноцид над науката в България. Голяма част от висшистите взимат основна заплата, равна на минималната работна заплата за страната. Докъде са докарани хората? Това не може да продължава така.

Учените поискаха до 2020 година финансирането на науката да достигне 1% от брутния вътрешен продуктг при предвидени 0,18 процента за следващата  година.

Ако исканията не бъдат изпълнени, следват серия от протести, заплашиха учените. Проф. Даниела Ковачева от Института по обща и неорганична химия към БАН коментира:

Това недофинансиране… Един докторант, неговата стипендия е 450 лева, която е под минималната заплата… Какъв стимул ще има един млад човек със завършено висше образование да започне докторантура, когато чистачките взимат по-големи заплати?

Декларация с искания на протестиращите беше внесена в Министерството на финансите, в Министерския съвет и в Народното събрание.

Подробности можете да чуете в репортажа на Андрей Борисов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Докторанти поискаха стипендиите им да бъдат обвързани с минималната работна заплата

В отворено писмо до Народното събрание докторантите поискаха увеличение на стипендиите си Месечната стипендия, която получава един докторант, възлиза на 450 лв. Настоящият размер на докторантската стипендия е определен през 2008 г. и остава..

публикувано на 01.11.17 в 11:41

Български учени излизат на протест за по-високи заплати и повече пари за наука

Учени от Българската академия на науките (БАН) и Селскостопанската академия излизат на протестен митинг - шествие с искане за по-високи заплати и повече пари за наука. Организатори на проявата са синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ. Средната работна..

обновено на 01.11.17 в 10:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32