Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО на Бабинден в Голица, Солник и Бърдарево

| обновено на 21.01.18 в 11:56
21
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова
"Пред хана задрънкаха каруци и спряха. Повече от петнайсет-двайсет души селяни влязоха в кръчмата. Само като ги видеше човек, можеше да познае кои отде са. Ето тия с големите калпаци и с червени антерии, мъже едри, космати. Смятат ги малко диви и ги наричат „въяци“, защото говорят с „ва“: „Иване ва!“ „Ела ва!“ .

Това е откъс от "Вечери в Антимовския хан" на Йордан Йовков. Говори за ваяците - етнографска група, която първоначално населява Източна Стара планина - основно  селата Голица,Козичино(Еркеч), Доброван (Калгамач) и Аспарухово (Ченге). Това са села с много стара история, датираща още от първите векове след основаването на Дунавска България. Самите ваяци имат себе си за преки потомци на Аспаруховите българи, който  останали като остров между славянското население. През годините на османската власт селото се е ползвало с привилегии като дервентджийско село — задължение било на жителите да пазят Дюлинския проход. Нещо,  с което голичани много се гордеят е, че през владичеството в селото никога не са живели турци.

В селото се говори на много интересен архаичен диалект, а интересът към неговото изследване не спира. Името „ваяци“ го дава акад. Любомир Милетич в началото на 20-ти век. Причината за това е честата употреба на сричката „ва“, вместо „бе“, „бре“ и други специфични фонетични особености в говора.

Този говор обаче почти не се среща. Или местните хора не искат да говорят  по този начин пред "външни" хора. Какво се е съхранило -  ще  чуете в предаването.

Село Голица е на 19 километра от Долни чифлик и 50 от Варна. Пътят е четвъртокласен, големите дупки са изкърпени, но основния ремонт на участъка остава мечта.Така, както и намирането на работа и задържане на младите хора в селата. 
     

Няколко неща правят Голица известното село- вероятно сред най-важните са съхранените традиции около Петльовден и паметника на Петела в центъра на селото.

С Петранка Неделчева, ръководител на фолклорната група към местното читалище, тръгваме на гости на бабата с подаръци, сред които и характерната за голишката кухня парена баница или зелник, считана за върха на кулинарията.

Ще разкажем и за родени в село Голица възрожденски деец Атанас Георгиев, които има голяма заслуга за построяването на първата българска църква и училище във Варна, както и за подобно в с. Николаевка, където по-късно живее.

В предаването ще говорим за живота в планината, ще ви срещнем с част от малкото деца в средищното училище, ще търсим перспективите за развитие на района, сред които е и  селския туризъм.

След Голица минаваме и през Бърдарево. Едно от малките села в община Долни чифлик – около 60 човека. В района има все още непроучен  от археолозите римски път в близост до коритото на река Двойница. По улиците се разхождат кокошки. Дворовете са подредени, но хора не се виждат. Местните са предимно пенсионери, но в почивните дни идват и младите от Долни Чифлик. Красивата природа, тишината и спокойствието карат все повече хора да се върнат към корените си. Разказът на хората там.


В Радио Варна представя  разказваме за духа но голичани. Техни наследници са днешните жители на село Солник. Медийната звезда там е баба Радка. Предпочита всички да я наричат така, както  внуците и правнуците. 




Радио Варна в неделя от 8 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 22 юли с Мариела Димитрова

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново потъна в боклуци, неизмити улици и миризми... За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация. Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение от страна на някои граждани и..

публикувано на 22.07.24 в 06:15
Chart

#772 ТОП 20 (19.07-26.07.2024)

публикувано на 19.07.24 в 19:36

В „Гравитация нула“ на 19 юли

„Гравитация нула“ на 19 юли 2024 година с Мартин Николов -   Албумът на Дани Белчева „Naive“ и представянето му във Варна на 23 юни; -   Мойра Янкова от Варна е единствената българка, приета в специалност "Оперно пеене“ във Виенската консерватория; -   Детските книжки и първите седем години при най-малките – говори..

публикувано на 19.07.24 в 13:13

НОВИЯТ ДЕН на 19 юли с Иван Барбов

Когато и да си легне човек вечерта, рано сутринта в 6:00 часа все ще му се спи. Това гласи мисъл с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Гарантирано няма да ви се спи ако се събудите с програмата на Радио Варна. Във времето до 10:30 часа ще проследим събуждането на деня, а Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Иван Тасев..

публикувано на 19.07.24 в 05:56

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 юли

Защо не е толкова важно Апостолът да бъде канонизиран и екранизиран според историка Станка Димитрова - разговор по повод 187 години от рождението на Васил Левски; Тази вечер жителите на село Приселци и околните - Аврен, Бенковски, Здравец и Садово ще се съберат на протест заради всекидневното безводие в района; Множество сигнали стигат до..

публикувано на 18.07.24 в 13:22

НА СВЕТЛО на 17 април с Валерия Василева

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж, съветва анестезиологът и плажен лекар д-р Лилиа Куртева. Храмовият празникът на манастира „Света Марина“ в село Ботево отново събра стотици гости. Почти половинвеквече е верен на своето работно място един от познатите ни синоптици от НИМХ-Варна – Любомир Маджаров. В сила е нова..

публикувано на 17.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 17 юли с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и ... алармата звънна“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Д оказано е, че колкото и добре да спи човек, рано или късно все трябва да стане за работа. За тези, които са чули рано досадния понякога звук на алармата, каним ви да започнете деня с усмивка и добро настроение на честотите на Радио Варна...

публикувано на 17.07.24 в 06:16