Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският политолог Четин Гюрер: ЕС трябва да покаже червен картон на Турция

Отношенията между ЕС и Турция приличат на уреден брак по сметка

Четин Гюрер
Снимка: Личен архив

Крайно време е Европейският съюз да покаже червен картон на Турция, заяви турският политолог Четин Гюрер. От две години той преподава в университета в Бремен, благодарение на стипендия за учени, преследвани заради политическите си убеждения. Д-р Гюрер е сред стотиците турски учени, загубили работата си заради критика към президента Реджеп Ердоган и управлението му. В предаването "Преди всички" той коментира липсата на сериозна позиция на Европейския съюз относно нарушаването на демократичните права и свободи от страна на Анкара:

"Отмествайки поглед от това, което се случва в Турция, Европейският съюз индиректно подкрепя и окуражава Ердоган. Той подкопава устоите на турското общество и въпреки всички престъпления, които извършва режимът срещу опозицията и инакомислещите в Турция, Европейският съюз не намери начин да предприеме някакви мерки. Единственото, което чуваме от Брюксел е, че Европа е притеснена и загрижена. Питам се, няма ли друг израз в речника на Европейския съюз, освен "загрижени сме".


Парите от Европа, предвидени за бежанците, не се харчат за тях, а се инвестират в други проекти

Ердоган ще отиде на
срещата на върха ЕС - Турция във Варна, за да си "изпроси" остатъка от обещаните пари - тези 3 милиарда за него са изключително важни, смята политологът:

"Във Варна Ердоган ще настоява да получи цялата сума по сделката за бежанците. Тук обаче е важно да се каже, че парите от Европа, предвидени за бежанците, не се харчат за тях, а се инвестират в други проекти. 
По данни на турското вътрешно министерство, до края на миналия месец едва 230 000 сирийски бежанци от общо 3,5 милиона в Турция са настанени в бежански центрове. Други 75 000 сирийски бежанци в Турция са бездомни".

Във Варна Ердоган ще търси легитимност за своя авторитарен режим


Четин Гюрер открои като друга причина за участието на Ердоган в срещата на върха желанието му да получи легитимност за неговия авторитарен режим:

"Той иска да покаже на света, че се бори с тероризма, което разбира се, не отговаря на истината. Иска да демонстрира пред света, че се ръководи от демократичните ценности. На фона на военната операция в кюрдския анклав Африн и навлизането на турската армия на територията на Сирия, Ердоган има нужда от легитимация пред света. Защото в противен случай много лесно може да бъде обвинен, че с войната срещу кюрдите в Африн извършва престъпление срещу човечеството".

Преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени, смята политологът. Той е на мнение, че едва след завръщането на Турция към демократично общество, преговорите могат да се възобновят. "За мен, отношенията между ЕС и Турция приличат на уреден брак по сметка, но нито ЕС, нито Турция са щастливи в този брак", допълни той.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Варна посреща евролидерите и турския президент при засилени мерки за сигурност

Варна посреща европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер , както и президента на Турция Реджеп Ердоган със засилени мерки за сигурност, с които са ангажирани служители на МВР от цялата страна. Домакините на срещата – премиерът Бойко..

обновено на 26.03.18 в 08:49

Срещата ЕС - Турция започва с разговор между Борисов и Ердоган

С разговор между премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган ще започне срещата в резиденция "Евксиноград". По информация от турски медии, които вече са във Варна, очаква се Ердоган да даде брифинг, преди да отпътува за морската..

обновено на 26.03.18 в 11:58

Георги Димов: На срещата във Варна не бива да бъдем само пощенска кутия

"Ако има някакъв конкретен резултат от днешната среща, той ще бъде по линия на мигрантите. Така или иначе ще трябва да си платим за възпирането мигрантско-бежанската вълна, а към този проблем Анкара прибавя и въпроса за визовата либерализация, въпреки..

публикувано на 26.03.18 в 08:08

Льомьо: Турция ще получи бакшиш от ЕС на срещата във Варна

Европейският съюз отива на срещата с Турция във Варна с твърда позиция по отношение на Анкара.  От друга страна, "морковът", който Съюзът би могъл да ѝ даде, е сумата от 1 млрд. евро по споразумението за бежанците от 2016 година, която Турция..

публикувано на 26.03.18 в 07:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32